Povežite se s nama

Školstvo

U Šibenik idu 23 učenika iz Varaždinske županije. Tko su oni?

Objavljeno:

- dana

RASTURAJU MATEMATIKU

Ukupno 23 učenika iz Varaždinske županije te još troje iz drugih županija koji su polaznici Centra izvrsnosti za matematiku, pozvana su na ovogodišnje državno natjecanje iz matematike, koje će se od 2. do 4. travnja održavati u Šibeniku.

– Ove godine Centar izvrsnosti za matematiku Varaždinske županije  ima 10 % više natjecatelja na državnom natjecanju nego lani. Među osnovnoškolcima je zanimljivo da VI. OŠ Varaždin ima predstavnika u svakom razredu, a ta škola, uz OŠ Novi Marof, ima po četiri predstavnika za državno – izvijestio je Branko Topić, voditelj Centra.

10% više natjecatelja imat će Centar izvrsnosti za matematiku Varaždinske županije na ovogodišnjem državnom natjecanju  u odnosu na prošlogodišnje natjecanje

Među osnovnoškolcima, na državno natjecanje idu Alisa Pevec (VI. OŠ Varaždin), Gašpar Haramija (OŠ Ludbreg), Leonardo Žugec (OŠ Novi Marof), Filip Buhiniček (OŠ Luka Sesvete), Vedran Cifrek (OŠ Novi Marof), Ida Kolmanić (OŠ Novi Marof), Andrea Križanić (VI. OŠ Varaždin), Nina Sokol (III. OŠ Varaždin), Mateja Vuradin (OŠ Novi Marof), Ivan Inkret (OŠ Gustav Krklec Maruševec), Petar Benjak (VI. OŠ Varaždin), Benyamin Taourirt (OŠ I. K. Sakcinskog Ivanec), Adam Ban (OŠ A. i I. Kukuljevića Varaždinske Toplice), Aleksandra-Saša Božović (VI. OŠ) i Ilija Srpak (II. OŠ Varaždin).

Među srednjoškolcima na državno natjecanje u Šibenik putuju Josip Kelava (Prva gimnazija Varaždin), Lukas Novak (Gimnazija Čakovec), Jurica Genc (Elektrostrojarska škola), Stjepan Požgaj (Gimnazija Čakovec), Nikola Šalgaj (Prva gimnazija Varaždin), Maja Puček (Druga gimnazija Varaždin), Matea Čelar (Prva gimnazija Varaždin), Frano Mihaljević (Prva gimnazija Varaždin), Karlo Videc (Srednja škola Ivanec), Anja Šoštar (Srednja škola Ivanec) i Nikola Vrbanić (Elektrostrojarska škola) Varaždin.

– Bez izvrsnog rada u školama i Centru izvrsnosti za matematiku te potpore Varaždinske županije, teško bismo postigli ovakav rezultat – ističe Topić.
Učenici se trenutno pripremaju za državno natjecanje kako bi popravili ili ponovili prošlogodišnji rezultat.

Izvor:
Foto:

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje