Povežite se s nama

Život i društvo

U skladu s prirodom: Kada je bolje posaditi voćku – ujesen ili na proljeće?

Objavljeno:

- dana

Piše: Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt

Iako je vrtlarska sezona završila, još uvijek je u tijeku sezona sadnje voćaka. Čekali smo prvi mraz da drveću pa tako i sadnicama voćki, padne lišće te da krenu u fazu mirovanja. To je najbolje vrijeme za sadnju voćaka, kad govorim o sadnicama gologa korijena, kakve upravo tijekom kasne jeseni i ranog proljeća možete nabaviti u rasadnicima i vrtnim centrima. Te sadnice gologa korijena možete saditi nakon prvog mraza pa sve do proljeća dok ne počnu listati voćke – sve dok tlo nije zamrznuto.

Kontejnirane sadnice – one koje su posađene u zemlju u teglama – možete saditi cijele godine, ali je ipak idealno da to bude u hladnije doba godine da se bolje “prime”. Tada ih je većinom dovoljno zalijati samo prilikom sadnje, dok u toplije doba godine to morate raditi toliko dugo dok se ne ukorijene i trebate paziti da se ne posuše jer treba vremena da se ukorijene.

Jesenska ili proljetna sadnja?

Jesensku sadnju mnogi smatraju boljom jer se voćke posađene najesen tijekom zime bolje ukorjenjuju – razvijaju korijen. Nasuprot tome, voćke posađene na proljeće kreću s vegetacijom nedugo nakon sadnje te im korijen ne naraste kao kod jesenske sadnje, nego tek iduće jeseni – pa su tako slabije ukorijenjene podložnije eventualnim sušama.

Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt
FOTO: Lucija Trupković

Tijekom zime također često padne dovoljno padalina pa je voćku dovoljno zalijati samo jednom kod sadnje, a dalje će kiše i snijeg pomoći da se zemlja oko voćke slegne i korijen dođe u kontakt s tlom, dok na proljeće često znaju biti suše pa jedno zalijevanje nije dovoljno i veće su šanse da će vam se voćke posađene na proljeće uslijed nepovoljnijih vremenskih prilika osušiti… ili ćete imati puno posla da ih održite na životu.

Stoga ako još niste posadili voćku – još uvijek možete to napraviti. Kako smo imali dugu jesen i tek nedavno prvi mraz– tek sada počinje prava sezona sadnje. Vrtni centri i web trgovine rasadnika puni su ponude voćki, a presretna sam i što je u ponudi domaćih rasadnika sve više starinskih i otpornih sorti koje biram za svoje voćnjake: jednom kad ih zasadim, moja jedina briga u voćnjaku je pokositi po potrebi i pognojiti svake prijestupne godine. Takve sorte nije potrebno tretirati kemijskim sredstvima, a to je ono što i trebamo za obiteljske voćnjake – uzgoj zdravoga netretiranog voća.

Stoga, nemojte više čekati jer najbolji trenutak za sadnju voćke bio je prije pet godina! I okej, nema veze ako ste to propustili, drugi najbolji trenutak je danas. Vlastiti voćnjak i zdravo organsko voće pravo je bogatstvo za cijelu obitelj. Stoga gdje god imate mjesta, posadite voćku i time pametno uložite u budućnost: za nekoliko godina, čeka vas obilje. I pravi ponos na ono što ste stvorili. Nemojte to propustiti.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati