Povežite se s nama

Međimurje

U skladu s prirodom: Kako razlikovati bolesti rajčice?

Objavljeno:

- dana

Piše i snima: Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt

Naslovna fotografija: Lucija Trupković

Tijekom ljeta šire se bolesti biljaka, a pogotovo gljivične bolesti. Neke od najugroženijih biljaka svakako su rajčice.

Rajčice pripadaju obitelji pomoćnica (Solanaceae), a bolesti koje ih napadaju karakteristične su po tome što se šire i po njenim brojnim srodnicima. Tako najčešće gljivične bolesti koje napadaju rajčicu često prije napadnu krumpir te se tek poslije prošire na rajčicu. Zato se općenito ne preporuča saditi rajčice i krumpir blizu jedne drugima.

Kobni učinci?

Mnogi čim primijete neko žutilo lista ili smeđe mrlje na listovima rajčice pomišljaju na plamenjaču (peronosporu). Plamenjača (Phytophtora infestans), međutim, nije jedina bolest rajčice. Postoje i razne vrste pjegavosti koje uzrokuju različite gljivice i koje često ne moraju imati tako kobne učinke kao plamenjača. Ni sama plamenjača ne mora nužno biti bolest s kobnim posljedicama za rajčice, jedino u uvjetima previše vlage i kiše. Evo kako ćete sigurno znati razlikovati plamenjaču od ostalih gljivičnih oboljenja rajčice.

Na fotografiji na listu lijevo je plamenjača, a karakteristična je po sivkasto-bijeloj prevlaci na poleđini lista. Desno je pjegavost – jasno se vidi žutilo lista, smeđa mrlja, ali nema nikakve prevlake na poleđini lista. Plamenjača na rajčici i ostalim pomoćnicama se dakle raspoznaje na poleđini lista. Plamenjača se često s listova seli i na ostale dijelove biljke – stabljike listova, stabljike rajčice i na same plodove. Kod identifikacije plamenjače na plodu ipak treba biti oprezan, jer nisu sva crnila i propadanja plodova rajčice uzrokovana plamenjačom. Plamenjača se, doduše, često širi na plodove, ali možete biti sigurni da se radi o toj bolesti ako su zaraženi i listovi i stabljike. I crna ili koncentrična pjegavost (Alternaria solani) može uzrokovati propadanje plodova.

Promjene na plodovima

Osim zbog gljivičnih bolesti, promjene na plodovima rajčica također mogu nastati i zbog fizioloških razloga. Najčešće propadanje plodova uzrokuje vršna trulež plodova, a to je fiziološki poremećaj uzrokovan pomanjkanjem kalcija. Najčešće se javlja za vrijeme izrazito sušnih i izrazito kišnih razdoblja, kada radi nedovoljno (ili previše) vlage u tlu biljka ne može asorbirati sve potrebne minerale. Vršnu trulež lako ćete razlikovati na plodu od napada gljivičnih bolesti – vršna trulež pojavljuje se na vrhovima plodova, dok se gljivične bolesti mogu pojaviti na bilo kojem mjestu na plodu. Pojavljuje se i na paprici, najčešće tijekom suše.

Međimurje

U Međimurju u posljednja 24 sata 12 pozitivnih na COVID-19, oporavilo se 14 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirana je 221 osoba, od čega je evidentirano 12 pozitivnih slučajeva na COVID-19, što je 5,42 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranja, priopćio je 7. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 147.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 42.852 uzorka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 28 pacijenata pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24 sata nije bilo novih prijema, a otpuštena su 4 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nema COVID pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U nedjelju, 7. ožujka, 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100.000 stanovnika, odnosno 109 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirana je 1021 osoba, od kojih su bile 93 pozitivne te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 9,1 posto.

S današnjim danom, u Međimurju je oko 8520 osoba primilo barem jednu vrstu cjepiva. U internetsku platformu za cijepljenje upisano je 19.549 osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Tjedan kolektivne sadnje stabala u Dječjem vrtiću “Potočnica” Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine Dječji vrtić Potočnica sudjelovao je u nacionalnoj kampanji “Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.” koji se održava u razdoblju od 1. – 7. ožujka.

Inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj!” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Želi se potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila.

Vrtni centar Iva Štefanec i Rasadnik Žižek Sveta Marija velikodušno su donirali Dječjem vrtiću sadnice kupine, maline, smokve i jasena. Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama, ravnateljicom i općinskim načelnikom zasadili sadnice u dvorištu vrtića.

Nastavite čitati