Povežite se s nama

U fokusu

U skladu s prirodom: Pravo na korištenje vlastitog sjemenja ljudsko je pravo: “ne!” štetnom članku u Zakonu!

Objavljeno:

- dana

Tekst: Udruga Biovrt/Silvija Kolar-Fodor

Prve civilizacije nastale su upravo zahvaljujući činjenici što su ljudi počeli skupljati sjeme i organizirano uzgajati usjeve za svoju prehranu. Prekrasna biološka raznolikost usjeva za prehranu nastala je zahvaljujući trudu i radu nebrojenih poljoprivrednika koji su svake godine birali najljepše i najotpornije biljke s kojih su skupljali sjeme za iduće godine.

Svatko tko uzgaja hranu dobro zna kakvo sjeme i s kakvih biljaka mora skupiti, jer sigurno nitko nije toliko lud da skuplja bolesno sjeme i da si ugrozi opstanak i uzgoj hrane iduće godine.

Sjeme s PG-a

Novim nacrtom Zakona o sjemenu predlaže se uvođenje novog pojma „sjeme s poljoprivrednog gospodarstva“ za tzv. tavanušu. Tavanuša nije stručni pojam, nego pogrdni naziv pa ga je teško stručno odrediti. Odnosi se na zaraženo, neočišćeno i nekvalitetno sjeme žitarica koje su proizvođači sami uzgojili od sjemena sorata zaštićenih pravima oplemenjivača i nisu platili naknadu oplemenjivaču.

Tema farmerskog sjemena puno je kompleksnija i ne može se sve sjeme koje poljoprivrednici uzgajaju za svoje potrebe jednostavno proglasiti “tavanušom” i zabraniti… a to je upravo ono što se svim odredbama članka 16. u novom prijedlogu Zakona o sjemenju pokušava napraviti – ograničiti i kontrolirati upotrebu svoga sjemenja na OPG-ovima! Naime, iako su predviđena izuzeća za mala gospodarstva za doradu sjemenja, nakon zadnje dopune prijedloga Zakona on i dalje ne predviđa izuzeća za upotrebu registriranog sjemenja koja su navedena jedino za upis sorti na neku od sortnih lista i za ekološke poljoprivrednike, ali ne i za ostale.

Ovo nije nikakva direktiva, ni praksa EU. Upravo suprotno! Druge države nemaju toliko restriktivne zakone i omogućavaju svojim poljoprivrednicima korištenje vlastitoga sjemena, u nekim državama čak po olakšanim procedurama i prodaju!

Pravo korištenja vlastitoga sjemena osigurano nam je i odredbama Zakona o potvrđivanju Međunarodnog ugovora o biljnim genetskim resursima za hranu i poljoprivredu – gdje jasno piše da se ne smiju ograničavati prava poljoprivrednika na čuvanje, korištenje, razmjenjivanje i prodaju sjemena/reprodukcijskog materijala dobivenog na poljoprivrednim gospodarstvima.

Stoga udruge i nakon što je prijedlog Zakona o sjemenju upućen u saborski proceduru traže da se štetni članak 16. makne iz prijedloga novoga Zakona o sjemenju – zato što krši i odredbe međunarodnih zakona te osnovna ljudska prava! Započeli smo i direktno pregovarati s Ministarstvom poljoprivrede na zajedničkim sastancima.

Naglašavamo da se zakon treba baviti tržištem sjemenja, a ne ograničavati upotrebu vlastitog sjemenja na imanju jer to ne predstavlja tržište! A imat će itekako teške posljedice na očuvanje biološke raznolikosti i financijsku održivost malih OPG-ova.

Opširnije o svim spornim stavkama i analizu zadnje verzije prijedloga Zakona o sjemenju pročitajte na www.biovrt.com!

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati