Piše: Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt

Projekt “Mali vrt za velike promjene” novi je projekt koji provodi Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom dr. Vinka Žganca Vratišinec.

Projekt traje od 1. studenoga prošle do 31. kolovoza ove godine.

Trajna učionica

U sklopu projekta kreirat ćemo školski vrt u dvorištu OŠ Vratišinec zajedno s roditeljima učenika i zainteresiranom lokalnom zajednicom, napraviti im edukativni program i tako konstruirati trajnu učionicu na otvorenom za sadašnje i buduće generacije škole te prenijeti iskustva iz PŠ Novo Selo Rok u kojoj provodimo ovakve programe već četiri godine.

Pedesetero djece nižih razreda PŠ Novo Selo Rok i 70 djece viših razreda OŠ Vratišinec će proći edukativni program o zdravim načinima života, očuvanju prirode i održivom razvoju, a dodatno će u svakoj školi biovrtlarska grupa od 20 učenika u sklopu redovne izvannastavne aktivnosti učiti na interaktivan način u školskim vrtovima i na terenskim edukacijama. Uvest ćemo ih u zaboravljenu baštinu povezujući djecu, roditelje, volontere i mještane u zajednicu koja zajedno uči, razmjenjuje znanje i unapređuje.

Motivacija i poticaj

U sklopu projekta 14. siječnja u OŠ Vratišinec kao voditeljica i edukatorica na projektu održala sam uvodno motivacijsko-edukacijsko predavanje s nastavnim osobljem i roditeljima učenika. Upoznala sam ih s budućim aktivnostima projekta i planiranom volonterskom akcijom u kojoj ćemo svi skupa u OŠ Vratišinec napraviti školski vrt za ove i buduće generacije škole. Sve smo sudionike predavanja iznenadili i poklonom – kompletom sjemenja iz Biovrta, kako bismo i njih potaknuli na uzgoj vlastite zdrave hrane. Veselimo se budućim aktivnostima i novom međimurskom školskom vrtu.

Ulaganje u najmanje aktivnost je koja će se mnogostruko vratiti našoj lokalnoj zajednici, stoga smo sretni što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo naše napore i dalo nam podršku i u ovom projektu. Projekt „Mali vrt za velike promjene“ financijski podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a odobren je u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2019./2020.

www.biovrt.com

Komentari

Komentara