Povežite se s nama

Život i društvo

U sklopu Festivala znanosti na FOI-ju o dronovima, matematici i izborima

Objavljeno:

- dana

FESTIVAL ZNANOSTI

Fakultet organizacije i informatike (FOI) brojnim događanjima uključit će idući tjedan – od 24. do 27. travnja – u nacionalnu manifestaciju Festival znanosti.

Tom prigodom FOI će otvoriti vrata mališanima iz vrtića, osnovnih i srednjih škola, studentima drugih fakulteta i svim zainteresiranima.

Prvi dan festivala, u ponedjeljak 24. travnja,  održat će se radionica Lebdjelice. Riječ je o radionici bespilotnih letjelica, odnosno, dronovima. Kroz radionicu zainteresirani će se upoznati o njihovim prednostima, ali i opasnostima.  U utorak, 25. travnja održat će se Dan otvorenih vrata FOI-ja, a srijeda, 26. travnja bit će posvećena mališanima iz vrtića u radionici “Tko nam računa vrijeme? Radionica i izložba dječjih radova”. Četvrtak, 27. travnja održat će se radionica “Matematički mozaik”. Kroz ovu radionicu pokušat će se približiti matematika na zanimljiv način, pa će tako zainteresirani moći otkriti kako matematika utječe na izbore.

PROGRAM  

> Ponedjeljak, 24. travnja, 10:00 – 11:00 sati, dvorana 3 – Bogdan Okreša Đurić, mag. inf. – “Lebdjelice”

> Utorak, 25. travnja, 10:00 – 13:00 sati, dovrana 3, Dan otvorenih vrata FOI-ja

> Srijeda, 26. travnja, 10:00 – 12:00 sati, izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček-Hainš, “Tko nam računa vrijeme? Radionica i izložba dječjih radova” (za djecu predškolske dobi)

> Četvrtak, 27. travnja, 10:00 – 12:00 sati, dvorana 1, Matematičari s Katedre za kvantitativne metode, “Matematički mozaik”

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Ivica Kostelić u četvrtak stiže u varaždinsko Kino Gaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 7. prosinca, u 20 sati u varaždinskom Kinu Gaj prikazat će se film Ivice Kostelića ‘Transat’. Na projekciju dolazi i slavni skijaš koji će nakon filma odgovarati na pitanja gledatelja. Ulaz na film je slobodan.

O filmu:

Transat Jacques Vabre najveća je transatlantska regata za dvojce. Održava se svake dvije godine i rezervirana je za elitne jedriličare i vrhunske amatere u četiri klase oceanskog jedrenja: jednotrupci Imoca i Klasa 40 te višetrupci Ocean 50 i Ultim.

Legenda skijaškog sporta Ivica Kostelić, nakon povlačenja iz profesionalnog skijanja 2017. godine posvetio se oceanskom jedrenju na jedrilici u ‘Klasi 40’. Film ‘Transat’ prati njegove avanture kroz ultradugu regatu koju je odjedrio zajedno sa svojim suskiperom, Francuzom Callisteom Antoineom, u studenom 2021. Film je ujedno Ivičin autorski rad. Jedinstven uvid u život na natjecateljskoj jedrilici na jednoj od najzahtjevnijih regata na svijetu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bosilj čestitao Dan Grada i poručio: siguran sam  da će umjesto bala niknuti nove gospodarske zgrade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čestitku gradonačelnika Nevena Bosilja u povodu Dana grada prenosimo u nastavku:

Drage Varaždinke i Varaždinci,  poštovane sugrađanke i sugrađani,

Na 842. rođendan našega Grada i prvi spomen njegova imena, s ponosom i posebnim emocijama baštinimo dugu bogatu povijest i tradiciju generacija koje su gradile Varaždin kakav poznajemo. Taj osjećaj vezanosti za te vrijednosti obvezuje nas da nastavimo predano  raditi na boljitku našega Varaždina, za sve nas i za buduće generacije.

Varaždin je jedan od najugodnijih i najboljih gradova za život i poslovanje u republici Hrvatskoj. Tome svjedoče brojne domaće, ali i inozemne nagrade. Titule laskaju, ali i obvezuju, no važniji od tih nagrada je osjećaj koji imaju naši građani, koji žive u našem gradu, koji žele i dalje ovdje živjeti i raditi, stvarati svoju budućnost. Za takav razvoj od velike je važnosti i odgovoran odnos prema javnom novcu i općem dobru koji uvijek mora biti iznad bilo kakvog pojedinačnog, grupnog ili stranačkog interesa. Neću se umoriti ponavljati da je Varaždin uvijek iznad svih i nastavit ću vrijedno raditi na korist svih naših građana.

Iza nas su dvije i pol godine mandata u kojima su, usprkos raznim podmetanjima i rušenju proračuna, brojni realizirani projekti i ostvarena obećanja. Tu s posebnim ponosom moram istaknuti konačno rješenje najveće sramote našeg Grada – baliranog otpada u Brezju. Zajedno sa svojim stručnim timom došli smo do rješenja čime su se stvorili uvjeti za stavljanje u punu funkciju Gospodarske zone Brezje. Siguran sam  da će u skoroj budućnosti umjesto bala niknuti nove gospodarske zgrade i proizvodni pogoni, a to znači i nova radna mjesta čime stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada. Naravno, realizirani su i planirani i brojni drugi projekti u komunalnoj, ali i društvenoj i gospodarskoj infrastrukturi našega grada koji će dodatno poboljšati život u našem gradu.

U ovoj godini na izmaku, obilježili smo čitav niz značajnih obljetnica što svjedoči našoj bogatoj povijesti, održan je najuspješniji „Špancirfest“, Varaždinske barokne večeri i dalje oduševljavaju domaću i stranu glazbenu kulturnu scenu, a kao kruna naše glazbene tradicije došla je vijest da je Varaždin, kao prvi u Hrvatskoj, postao UNESCO-ov grad glazbe.

Grad su ljudi! Zahvaljujem svim sugrađanima koji svakodnevno, svatko na svoj način, predano i ustrajno pridonose razvoju našeg grada. Hvala svakoj građanki i građaninu našega Varaždina, svakoj udruzi, ustanovi, svima koji misle, žele i čine dobro našemu gradu!

S jasnom vizijom i snažnom energijom, uz sjajni tim suradnika, nastavljamo raditi za naš Varaždin, grad kojeg svi volimo i s kojim se toliko silno ponosimo.

Sretan nam svima Dan grada i blagdan sv. Nikole!

Vaš gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje