– Najbitnija je edukacija, takozvana zdravstvena pismenost. Mi moramo raditi na tome da zdravstveno opismenimo našu populaciju. Ovo cjepivo je izuzetno sigurno: na tisuće procijepljenih godišnje pronađemo svega nekoliko nuspojava. S druge strane, učinkovito je i sprečava rak. Ako cijepimo svoje dijete u osnovnoj školi dvjema dozama ovoga cjepiva, zaštitit ćemo ga za čitav život od raka – rekao je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslav Capak.

Konferencija je održana u ponedjeljak, 15. lipnja, povodom predstavljanja rezultata istraživanja u kojem je putem radionica sudjelovalo 2453 učenika srednjih škola Grada Zagreba, Primorsko-goranske i Osječko-baranjske županije. Radionice je održalo 209 studenata edukatora u 40 škola i 215 razreda. Nakon odslušane radionice znatno više djevojaka je izrazilo namjeru cijepljenja protiv HPV-a.

Edukativne radionice

Prema Capakovim riječima, ovo istraživanje HZJZ-a nastalo je na temelju edukativnih radionica koje po hrvatskim srednjim školama provode studenti medicine Udruge CroMSIC u sklopu mRAK kampanje usmjerene na cijepljenje protiv HPV infekcije. Tako se pokazalo da gotovo polovica srednjoškolaca, i to većinski dječaka, ne zna bi li se cijepili protiv HPV virusa. Među neodlučnima je više mladića (54 posto) od djevojaka (43 posto). Podjednako muških i ženskih sudionika ankete izjavilo je da se neće cijepiti, a neki su od razloga naveli to što su se već cijepili ili opće nepovjerenje u učinkovitost i sigurnost cjepiva.

Putem radionica budući liječnici educiraju mlade srednjoškolce o nastanku i negativnim posljedicama HPV-a, kao i o besplatnom cjepivu za sve učenike 8. razreda tijekom cijele godine, te srednjoškolaca do 21. srpnja 2020.

– Doista sam sretna što sam danas prisustvovala ovako dobrim rezultatima jedne kampanje koju su odradili studenti medicine. Svatko od nas tijekom života može oboljeti od karcinoma. Karcinom je opća epidemija i nedopustivo je da se ne preveniraju karcinomi koji se mogu prevenirati, a to je njih 40 posto. Ova akcija pokazuje da treba početi s prevencijom u najmlađoj dobi – rekla je pomoćnica ministra zdravstva, prim. mr. sc. Vera Katalinić Janković.

Dobra procijepljenost

Grad Zagreb prvi je započeo s besplatnim cijepljenjem protiv HPV-a.

– Zadovoljni smo s procijepljenošću. Povećali smo odaziv za 100 posto u odnosu na prethodne godine, odnosno na prošlu godinu. Sada smo negdje na 33 posto. To nije, međutim, naš krajnji cilj. Želimo nastaviti ulagati u edukaciju učenica i učenika, kao i roditelja, te njihovo informirano donošenje odluka. Zagovaramo cijepljenje protiv HPV-a, jer zaista smatramo da je to jedna od učinkovitih metoda prevencije malignih bolesti – rekla je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, prof. log. Mirela Šentija Knežević.

Prije radionice najmanje točnih odgovora su imali učenici prvih razreda (39 posto), dok su najbolje rezultate imali učenici petih razreda medicinskih škola (57 posto). Radionica učenicima daje adekvatno znanje o HPV-u i o dostupnom cijepljenju.

– Nadamo se da će do kraja ove godine biti besplatno cjepivo za sve do 25. godine starosti. Dakle, od 8. razreda osnovne škole, pa do 25. godine života. Naime, školski liječnici imaju puno iskustava da se, kad se radilo o cijepljenju djece 8. razreda, o čemu su trebali odlučivati njihovi roditelji, mnogi nisu cijepili. Kada djeca dođu do toga da sami o sebi mogu odlučivati, onda se odluče cijepiti – izjavila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a, dr. sc. Ivana Pavić Šimetin.

Započela kampanja „Budi mRAK, izbjegni rak!“

Udruga CroMSIC već niz godina provodi javnozdravstveno-edukativni projekt mRAK, kojem je cilj podizanje svijesti o dostupnim oblicima prevencije raka te važnosti pravovremenih pregleda kako bi se ova zloćudna bolest na vrijeme prepoznala i spriječila. Tako je u suradnji s HZJZ-om i Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba, Udruga započela i kampanju „Budi mRAK, izbjegni rak!“, gdje je naglasak na prevenciji bolesti uzrokovanih HPV infekcijom.

Kampanja „Budi mRAK“ provodi se na društvenim mrežama, putem Budi mRAK Facebook i Instagram stranice, uz pomoć javnih događanja, medija i terenske edukacije po školama diljem Hrvatske, tako da se pomoću zabavnih i interaktivnih radionica educiraju mladi o preventivnim mjerama šest vrsta raka koje uzrokuje HPV.

Komentari

Komentara