Povežite se s nama

Kultura

U sklopu Srijede u Muzeju dođite na predstavljanje knjige Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961. – 1987.

Objavljeno:

- dana

U sklopu Srijede u Muzeju danas će u Palači Herzer biti predstavljena knjiga Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961. – 1987., objavljena prije dvije godine u sunakladništvu Instituta za povijest umjetnosti i Instituta za suvremenu umjetnost.

Knjigu su priredili dr. sc. Ljiljana Kolešnik i Dejan Kršić, obuhvativši u dva sveska izbor likovnih kritika, studija i stručnih napisa te eseja i kritika s područja dizajna koje je hrvatski povjesničar umjetnosti Radoslav Putar objavio u razdoblju od 1961. do 1987. godine.

U ovim izdanjima Putara upoznajemo, osim u ulozi likovnoga kritičara i kritičara „materijalne proizvodnje“, i kao agilnog suradnika međunarodnoga umjetničkog pokreta Novih tendencija, kustosa i ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt te Galerije suvremene umjetnosti, ali i kao pedagoga-predavača na tečajevima likovnog obrazovanja pri Radničkom sveučilištu „Moša Pijade“, nastavnika na prvom poslijeratnom poslijediplomskom studiju dizajna u nas te strastvenog sudionika javnih debata o pitanjima kulture i kulturnih politika, navode iz GMV.

Radoslav Putar rođen je u Varaždinu 1921. Godine, a umro u Novom Marofu 1994. Godine. Diplomirao je 1949. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U svome profesionalnom radu tumačio je i podupirao najnovija kretanja u hrvatskoj umjetnosti i bio je teoretičar umjetničke skupine Gorgona i novih tendencija, o kojima je pisao u katalozima njihovih izložbi.

Kritike, članke i rasprave o suvremenoj umjetnosti i umjetnicima objavljivao je u stručnoj periodici i dnevnim novinama, a autor je i nekoliko likovnih monografija. Od 2002. godine utemeljena je godišnja nagrada koja nosi njegovo ime i dodjeljuje se mladim likovnim umjetnicima u Hrvatskoj.

Knjigu Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961. – 1987., uz urednike izdanja dr. sc. Ljiljanu Kolešnik i Dejana Kršića, predstavit će i voditeljica Instituta za suvremenu umjetnost Janka Vukmir te likovni kritičar i voditelj Galerije Hrvatskoga dizajnerskog društva Marko Golub.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Kultura

Art Forest vas zove u Nedelišće: umjetnici, prijavite se do 16. svibnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prvog lipanjskog vikenda, točnije 5. i 6. lipnja, prvi put će se svim zainteresiranima predstaviti Art forest, umjetnički festival u organizaciji skupine umjetnika i zaljubljenika u umjetnost pod nazivom “Artisto” i Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Lovački dom Nedelišće pretvorit će se u privremenu galeriju na otvorenom za izložbu slika, ambijentalne instalacije, izvedbene radove, te predavanja i performanse. Cilj ovog dvodnevnog festivala je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume, u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice.

– Očekuju vas umjetnički performansi, predavanja, raznorazne besplatne radionice i dječje radionice, a imat ćete priliku sudjelovati i u interaktivnom oslikavanju velikog platna, te još mnogo toga. Više detalja slijedi uskoro…

Ovim putem pozivamo sve umjetnike koji žele sudjelovati na našem Art forest festivalu da nam se slobodno jave! – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Prijave se primaju zaključno s 16. svibnjem u 23.59.

– Veselimo se vašem odazivu! – poručuju iz TZO Nedelišće.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Potpisani ugovori između Grada Varaždina i udruga u kulturi te samostalnih umjetnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj vijećnici grada Varaždina je jučer, 19. travnja, održano potpisivanje ugovora između Grada Varaždina i udruga u kulturi te samostalnih umjetnika. 

Ukupno 760.000 kuna rezervirano je za udruge i samostalne umjetnike u proračunu Grada Varaždina za 2021. godinu te je nakon raspisivanja javnog poziva i nakon završenih prijava te evaluacije taj iznos i dodijeljen.

U ime Grada ugovore je potpisao gradonačelnik Ivan Čehok. Gradonačelnik je naglasio kako Grad Varaždin prošle godine nije smanjio udrugama ni kunu za programe, a tako je bilo i ove godine te je s udrugama njegovao partnerski odnos povjerenja.

Naime, zbog pandemije i neizvjesne situacije prepušteno je udrugama da same procjene hoće li i kako moći organizirati programe, a gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo ostvarenim te svima zaželio puno uspjeha u ostvarenju programa ove godine.

Nastavite čitati