Povežite se s nama

Kultura

U sklopu „Srijede u Muzeju“ predavanje o Hrvatskom pjevačkom društvu „Vila“

Objavljeno:

- dana

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 13. travnja u palači Herzer održat će se predavanje o Hrvatskom pjevačkom društvu „Vila“, koje je u Varaždinu djelovalo od 1875. do 1947. godine.

Tom prigodom prikazat će se prostorne i vremenske okolnosti u kojima su djelovale kulturne i građanske udruge u Varaždinu u tome razdoblju, s osvrtom na događaje koji su bili izravan povod za osnivanje HPD-a „Vila“.

Govorit će se i o najvažnijim koncertima i prigodama u kojima je Društvo nastupalo, kao i o njegovim obljetnicama te vezama i odnosima s drugim hrvatskim pjevačkim društvima.

Bit će riječi i o članstvu HPD-a „Vila“ te njegovim čelnim ljudima, s naglaskom na najznačajnije zborovođe koji su obilježili ne samo glazbeni nego i cjelokupni kulturni život Varaždina svog vremena.

Također, spomenut će se i uspjesi Društva, ali i problemi u njegovu radu i prestanak djelovanja.

Predavanje će biti popraćeno ilustrativnim materijalom iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, a pripremio ga je Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a.

Program počinje u 19 sati, uz besplatan ulaz.

Kultura

U Ludbregu 16. kolovoza uživajte u klasičnoj indijskoj glazbi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon produženog vikenda imat ćete jedinstvenu priliku uživati u klasičnoj indijskoj glazbi.

Naime, „Glazbeni kolovoz“ u organizaciji Centra za kulturu i informiranje Ludbreg ugostit će jednog od istaknutijih glazbenika današnje Indije Arnaba Bhattacharya koji redovito obilazi svijet, donoseći indijsku klasičnu glazbu i tradicionalni žičani instrument zvan sarod na međunarodne glazbene pozornice.

Tijekom hrvatske mini turneje u sklopu koje stiže i u Ludbreg, njega će na tabli pratiti Rohen Bose također jedan od istaknutih indijskih glazbenika.

Koncert će se održati 16. kolovoza u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu s početkom u 20 sati.

Broj mjesta za ovaj koncert je ograničen. Besplatne ulaznice možete podići u tajništvu Centra za kulturu i informiranje D. Novak (Trg Svetog Trojstva 19) radnim danom od 7:30 do 15 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Promocija zbornika KUU-a ‘Lipa’ u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S jedne od prijašnjih promocija zbornika. FOTO: Ivan Grahovec

Promocija zbornika KUU-a “Lipa” Gornji Mihaljevec pod nazivom “Šaputanje lipe” održat će se u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.

Svečanu promociju otvorit će predsjednica KUU-a “Lipa” Jasenka Novak. Na promociji će pjesnici iz svih hrvatskih krajeva čitati svoje pjesme, među njima i Ivan Grahovec. U pauzama će pak glazbene brojeve izvoditi Evelin Novak i Marija Jambrošić.

– Vaše mjesto vas čeka – veselimo se vašem dolasku! – poručuju iz Udruge.

Program će voditi Jakob Trupković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje