Povežite se s nama

Međimurje

U sklopu Trash film festivala prvo Svjetsko prvenstvu u igri Čovječe ne ljuti se

Objavljeno:

- dana

Zanimljivo

U Caffe baru Elephant u Varaždinu u subotu, 18. lipnja, bit će održano 1. Svjetsko prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Grada Varaždina u igri Čovječe ne ljuti se u disciplini Onk Bak. 

Pobjednički ratnici prvo pobijede pa onda idu u rat. Poraženi ratnici prvo idu u rat pa onda teže pobjedi, rekao je u 5. stoljeću prije nove ere slavni kineski vojskovođa i filozof Sun Tzu. Njegove riječi najbolji su način kako opisati igru Čovječe ne ljuti se, disciplinu Onk Bak. Da bi pobijedio, igrač Onk Baka mora željeti, očekivati i sanjati pobjedu i prije nego sjedne za igrački stol, jer inače ga očekuje težak poraz te na taj način postaje predmet ruganja ostalih igrača.

Od pamtivijeka ljudi teže natjecanju i odmjeravanju vještina. I dok su pobjednici zlatnim slovima upisani u povijesne knjige, poraženi često završe u ropotarnici povijesti. «Onk Bak» ispravlja tu nepravdu i jednako vrednuje i pobjednika ali i poraženog.   

«Onk Bak» natjecanje naprednija je inačica svjetski poznate društvene igre «Čovječe, ne ljuti se» koja naglasak stavlja na ljudsku psihu i sposobnost očuvanja koncentracije u teškim uvjetima. Natjecanje je to, nikako igra, u kojoj igrači konstantno vrše psihološki pritisak jedni na druge pokušavajući izbaciti protivnika iz ravnoteže. Urote, dogovori, ismijavanje, ruganje i prevrati standardni su dio natjecanja koje je na taj način preraslo u nešto više od igre.

1. Svjetsko prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Grada Varaždina u igri Čovječe ne ljuti se u disciplini Onk Bak bit će održano u Caffe baru Elephant, Graberje 2, u Varaždinu u subotu, 18. lipnja s početkom u 16 sati. Broj igrača je ograničen, a upute za prijavu objavljene su na facebook stranici događaja.

 

Pobjednik će biti nagrađen posebnih peharom „Zlatnim banzekom“ i novčanom nagradom u iznosu od 1000 kuna, dok će poraženom biti dodjeljena «drekasta» medalja koja će zauvijek označavati njegov poraz. Tijekom borbe najlošiji igrač na tabli bit će dužan nositi i «kapu» kako bi mu se ostali igrači i publika lakše rugali.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Međimurju zabilježeno 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, u prvoj fazi cijepljeno 1668 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavljaju se dobri epidemiološki trendovi u Međimurskoj županiji, gdje se broj aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 kontinuirano smanjuje te je trenutno 299 aktivnih slučajeva, izvijestio je 20. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

Od 189 obrađenih uzoraka u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata pozitivno je 36 osoba, odnosno 19,05 posto testiranih PCR metodom, a oporavile su se 33 osobe.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 36.244 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije, što znači da je testirano više od 40 posto stanovništva Međimurja.

Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 3 pozitivna slučajeva.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 64 pacijenta pozitivna na virus COVID-19, od toga je njih 3 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 12 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji nalazi se 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo 11.010 osoba pozitivnih na COVID-19, a ukupno se oporavilo 10.498 osoba.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je incidencija i dalje u padu. Sedmodnevna incidencija iznosi 219, a četrnaestodnevna 504, što znači da je incidencija gotovo 6 puta manja u odnosu na brojke s početkom prosinca.

Zahvaljujući dobroj suradnji i koordinaciji zdravstvenih ustanova smanjuje se pritisak na zdravstveni sustav, slijedom čega je prestala potreba za tercijarnim respiratornim centrom, no zadržat će se bolnički centar za palijativnu skrb – rekao je župan Posavec.

Načelnik Stožera civilne zaštite Josip Grivec naglasio je kako se i dalje nabavlja zaštitna oprema za sve ustanove te se prelazi u drugu fazu borbe protiv pandemije, a to je što kvalitetnija i dostupnija uspostava cijepljenja na području Međimurja te je u planu reaktivacija zdravstvenog sustava.

Međimurska županija u samom vrhu po iskorištenosti cjepiva

U Međimursku županiju u prvoj fazi cijepljenja stigle su 1674 doze cjepiva, a cijepljeno je 1668 osoba. Iskorišteno je 98,6 posto zaprimljenog cjepiva, čime je Međimurska županija u samom vrhu po iskorištenosti.

S ciljem da građanima pruže što više informacija o cjepivu, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. med. Marina Payerl-Pal i voditeljica Epidemiologije ZZJZ MŽ dr. med. Višnja Smilović pojasnile su organizaciju i načine provedbe programa cijepljenja protiv virusa COVID-19 za sve građane koji se odluče cijepiti.

Lijek za ovu bolest ne postoji, ali postoji cjepivo koje štiti od infekcije i donosi nam prednosti pred virusom COVID-19, posebice u vrijeme kada se pojavljuju mutirani sojevi virusa s mogućnošću lakšeg širenja – rekla je dr. med. Marina Payerl-Pal.

Cijepljenje je dragovoljno i slobodna je odluka svakog građanina. Činjenica je da je cijepljenje jedini uspješni način da se u skoroj budućnosti umanji utjecaj virusa COVID-19 na naše živote ili da se njegova pojava u budućnosti može držati pod kontrolom zdravstvenog sustava, kao i neke druge virusne infekcije (gripa).

Osobe koje se cijepe protiv COVID-a-19 stječu imunitet od zaraze u doglednoj budućnosti. Osoba cijepljenjem smanjuje mogućnost da postane izvor ili prijenosnik zaraze za druge osobe s kojima dolazi u kontakt.

Zainteresirani građani mogu se javiti u Pozivni centar kako bi ih se pribilježilo za cijepljenje

Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u Međimurskoj županiji provodi se od 27. prosinca 2020. godine. Prema planu, cijepljenje provode liječnici spec. epidemiolozi te liječnici obiteljske, školske medicine i medicine rada, a odvija u tri faze prema prioritetima.

U prvoj fazi se cijepe zdravstveni radnici, korisnici domova za starije osobe i zaposlenici u domovima. U drugoj fazi, čiji se početak planira sredinom veljače, cijepit će se kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina, dok će se građani moći cijepiti u trećoj fazi.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. med. Branko Vrčić pozvao je građane koji se žele cijepiti, posebice osobe starije od 65 godina i kronične bolesnike, da se jave pozivnom centru Doma zdravlja Čakovec za cijepljenje na broj 040/372-350 od 7:30 do 15:30 sati.

Nakon što se prikupi informacija o broju zainteresiranih građana koji se žele cijepiti, organizirat će se cijepljenje na punktovima. U pripremi su punktovi za cijepljenje na sljedećim lokacijama: dvorana Graditeljske škole Čakovec, dvorana MESAP-a, sportska dvorana Osnovne škole Mursko Središće, Dom kulture Prelog.

Osim navedenih lokacija, cijepljenje će se po potrebi obavljati u ambulantama Doma zdravlja diljem Međimurja, a iznimno za osobe koje neće biti u mogućnosti doći na mjesto cijepljenja, mobilni timovi će izlaziti na teren. Građani će o točnom datumu, vremenu i lokaciji biti obaviješteni telefonskim putem.

Cijepljenje je najvažniji uspješni način da se u skoroj budućnosti smanji utjecaj COVID-a na naše živote i jedina mjera koja može osujetiti virus u njegovoj daljnjoj progresiji. Uspješnost savladavanja virusa ovisi o svima nama, stoga, „Misli na druge, cijepi se! – poručio je županijski Stožer civilne zaštite.

Nastavite čitati

Međimurje

Mala Subotica: pozivaju se mještani da doniraju stočnu hranu za potresom pogođena područja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Općina Mala Subotica

Općina Mala Subotica organizira skupljanje stočne hrane za potresom pogođena područja Sisačko-moslavačke županije.

Skupljanje će biti organizirano u petak, 22. siječnja, a stočna hrana će se prema potrebama dostaviti na područja pogođena potresom.

– Molimo sve zainteresirane donatore da se jave na e-mail [email protected] ili na broj telefona 040 / 631 700 – poručuju iz Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati