Povežite se s nama

Međimurje

U sklopu Trash film festivala prvo Svjetsko prvenstvu u igri Čovječe ne ljuti se

Objavljeno:

- dana

Zanimljivo

U Caffe baru Elephant u Varaždinu u subotu, 18. lipnja, bit će održano 1. Svjetsko prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Grada Varaždina u igri Čovječe ne ljuti se u disciplini Onk Bak. 

Pobjednički ratnici prvo pobijede pa onda idu u rat. Poraženi ratnici prvo idu u rat pa onda teže pobjedi, rekao je u 5. stoljeću prije nove ere slavni kineski vojskovođa i filozof Sun Tzu. Njegove riječi najbolji su način kako opisati igru Čovječe ne ljuti se, disciplinu Onk Bak. Da bi pobijedio, igrač Onk Baka mora željeti, očekivati i sanjati pobjedu i prije nego sjedne za igrački stol, jer inače ga očekuje težak poraz te na taj način postaje predmet ruganja ostalih igrača.

Od pamtivijeka ljudi teže natjecanju i odmjeravanju vještina. I dok su pobjednici zlatnim slovima upisani u povijesne knjige, poraženi često završe u ropotarnici povijesti. «Onk Bak» ispravlja tu nepravdu i jednako vrednuje i pobjednika ali i poraženog.   

«Onk Bak» natjecanje naprednija je inačica svjetski poznate društvene igre «Čovječe, ne ljuti se» koja naglasak stavlja na ljudsku psihu i sposobnost očuvanja koncentracije u teškim uvjetima. Natjecanje je to, nikako igra, u kojoj igrači konstantno vrše psihološki pritisak jedni na druge pokušavajući izbaciti protivnika iz ravnoteže. Urote, dogovori, ismijavanje, ruganje i prevrati standardni su dio natjecanja koje je na taj način preraslo u nešto više od igre.

1. Svjetsko prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Grada Varaždina u igri Čovječe ne ljuti se u disciplini Onk Bak bit će održano u Caffe baru Elephant, Graberje 2, u Varaždinu u subotu, 18. lipnja s početkom u 16 sati. Broj igrača je ograničen, a upute za prijavu objavljene su na facebook stranici događaja.

 

Pobjednik će biti nagrađen posebnih peharom „Zlatnim banzekom“ i novčanom nagradom u iznosu od 1000 kuna, dok će poraženom biti dodjeljena «drekasta» medalja koja će zauvijek označavati njegov poraz. Tijekom borbe najlošiji igrač na tabli bit će dužan nositi i «kapu» kako bi mu se ostali igrači i publika lakše rugali.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ovrhe u Međimurju: 6472 blokirana građana duguju gotovo 371 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

stečaj potrošača bankrot siromaštvo novac
Ilustracija

Zaključno s 31. prosincem 2021. godine u Hrvatskoj je pod ovrhom bilo 15.440 tvrtki i 239.278 građana. Njihov ukupni dug iznosio je 22,3 milijarde kuna, od čega su blokirani građani dugovali 18,1 milijardu, a tvrtke 4,2 milijarde, a riječ je samo o iznosu glavnica.

U odnosu na isti datum 2020. godine je devet više blokiranih poslovnih subjekata, ali i gotovo 7500 više građana. I dok se ukupni dug tvrtki u godinu dana smanjio za visokih 14,7 posto, odnosno 720,5 milijuna kuna, dug blokiranih građana se povećao za gotovo sedam posto, što iznosi oko 1,3 milijarde kuna. Od ukupnog dugovanja građana, najveći iznos otpada na nepodmirena potraživanja banaka što je oko 5,8 milijardi kuna.

U Međimurskoj županiji su sa zadnjim danom 2021. godine u blokadi bila 6472 građana, što je udio u ukupnom broju stanovnika od 5,69 posto. Njihov dug iznosio je gotovo 371 milijun kuna. Susjedna Varaždinska županija imala je 8451 blokiranog stanovnika, što je udio od 4,8 posto, a njihov dug je dosegao 723 milijuna kuna. Najviše udjele blokiranih u ukupnom broju stanovnika s 6,43 posto ima Bjelovarsko-bilogorska županija, a slijede je Sisačko-moslavačka i Koprivničko-križevačka s udjelom od 6,41 posto. Najviše duguju stanovnici Grada Zagreba, više od 5,3 milijarde kuna, a slijede Splitsko-dalmatinska županija s dugom blokiranih građana od 1,65 milijardi kuna i Zagrebačka županija s 1,3 milijarde.

Na području Grada Čakovca kraj lanjske godine dočekalo je 2119 blokiranih građana s ukupnim dugom od gotovo 170 milijuna kuna. Najzaduženiji su stanovnici Zagreba. Njih 48.948 pod ovrhom imaju potraživanja u iznosu od 5,3 milijarde kuna. Slijede gradovi Split (8785 blokiranih građana; dug od 851 milijuna kuna), Rijeka (7765 blokiranih; 491 milijun kuna), Osijek (6196 blokiranih; 392 milijuna kuna) i Varaždin (2612 blokiranih; 346 milijuna kuna).

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurskoj županiji danas 678 novozaraženih, preminuo je muškarac (89)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 941 uzorak, od čega je evidentirano 678 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 72% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 344 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 3437. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 103.362 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 49 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 10 pacijenata, otpušteno je 7 pacijenata, 6 pacijenta je na invazivnoj respiraciji. Preminula je muška osoba stara 89 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

U subotu, 29. siječnja 2022. godine cijepljenje će se održati na cijepnom punktu u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9 do 13.30.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje