Povežite se s nama

Međimurje

U školama u Novome Selu Rok i Vratišincu u partnerstvu s Udrugom Biovrt kreirane dvije banke sjemenja

Objavljeno:

- dana

Udruga Biovrt završila je projekt “Školska banka sjemena za budućnost”, u sklopu kojega su uz redovne nastavne biovrtlarske aktivnosti u PŠ Novo Selo Rok i OŠ Vratišinec oformljene i dvije školske banke sjemena.

Uz Edukacijski program na šest predavanja sudjelovalo je 125-ero učenika obiju škola, a na 28 vrtlarskih radionica i šest terenskih edukacija sudjelovalo je 40-ero učenika koji su se educirali o vrtlarenju, bioraznolikosti i zaštiti okoliša. Održano je i sedam volonterskih akcija na kojima je sudjelovalo više od 150-ero volontera te ostvareno više od 300 volonterskih sati.

Zaboravljeni svijet

Uveli su učenike u zaboravljen svijet baštine lokalne zajednice, povezujući djecu, učitelje, roditelje, volontere i mještane u zajednicu koja zajedno uči i unapređuje kvalitetu svog života. Osim u školskim vrtovima svake škole, učenici su educirani i na terenskoj nastavi. Učili su o očuvanju bioraznolikosti kod ustanove “Međimurska priroda” u centru “Med dvemi vodami” te na imanju Biovrt Silvije Kolar-Fodor.

Organizirana je i terenska edukacija na ekološkim međimurskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. To je bila odlična prilika da učenici nauče više o ekološkoj proizvodnji hrane te blagodati i važnosti raznolikog konzumiranja za zdravlje.

Udruga Biovrt je u sklopu projekta kreirala i edukativne alate: edukativnu društvenu memory igru “Čuvajmo sjeme u svojim vrtovima”, uz koju će učenici vježbati i pamćenje i prepoznati bilje u različitim fazama rasta i njihovo sjeme. Silvija Kolar-Fodor napisala je istoimenu brošuru o skupljanju sjemenja najčešćih biljaka koje se uzgajaju u vrtovima.

Ovi trajni edukacijski alati obogatit će školski kurikulum učenjem na zabavan način generacijama učenika osnovnih škola u Međimurju i šire. Napravljen je i edukativni video o čuvanju sjemenja koji je bio premijerno prikazan na završnim konferencijama projekta u PŠ Novo Selo Rok i u OŠ Vratišinec.

Primjene i promjene

– Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu! Ovakvim projektima s trajnim edukativnim alatima i s puno praktičnih znanja stvaramo nove osviještene generacije koje će moći i same napraviti velike promjene u društvu! – poručuju iz Biovrta.

Projekt “Školska banka sjemena za budućnost” trajao je od 8. studenoga 2021. – 31. kolovoza 2022. i provodila ga je Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” kao nositelj u partnerstvu s Područnom školom Novo Selo Rok I. osnovne škole Čakovec te Osnovnom školom dr. Vinka Žganca Vratišinec. Projekt su financijski podržali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Čakovec i Međimurska županija.

Međimurje

U „Riznici Međimurja“ predstavljena monografija „Nematerijalna baština Međimurja“ i kalendar MMČ-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potaknuti prošlogodišnjim velikim interesom za kalendarom koji na svojim listovima predstavlja bogatu nematerijalnu baštinu Međimurja, i ove godine Muzej Međimurja Čakovec odlučio je predstaviti zidni kalendar za 2023. godinu.

Promocija je održana u božićnom ambijentu i atmosferi multimedijalne dvorane, novootvorenoj Muzeja nematerijalne baštine – „Riznica Međimurja“, gdje je, osim predstavljanja kalendara za 2023. godinu, bila održana promocija monografije „Nematerijalna baština Međimurja“ autorice Janje Kovač, više kustosice i voditeljice Etnografskog odjela.

Monografija predstavlja višegodišnji istraživački rad na razotkrivanju zakulisnih kutaka bogate međimurske nematerijalne baštine, pa se tako u ovoj knjizi može puno saznati o umijeću izrade tradicijskog božićnog nakita, vađenju zlata, umijeću izrade cekera i uporabnih predmeta od komušine koje je od ove godine upisano na listu nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, o međimurskoj popevki koja se od 2018. godine nalazi na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine te mnogim drugim „blagima“ Međimurja.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula naglasio je vrijednost ljudskih potencijala u procesu oživljavanja tradicijske kulture.

– U istu ravan trebamo staviti svjedočenje živućih ljudi, svjedoka vremena u kojem je baština nastala i postala dio svakodnevice, da bi na koncu usahla pod teretom nesmiljenog napretka tehnologije i nagle promjene načina života te mladih naraštaja, stručnjaka i amatera, koji su prepoznali vrijednost te baštine i nastoje ju oživjeti i prilagoditi kulturno-turističkoj ponudi – rekao je Grula.

Knjiga prati i opširnije opisuje tematiku stalnog postava Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“, koji je ove godine Hrvatsko muzejsko društvo proglasio najboljim stalnim postavom, rekla je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan te pohvalila rad neumorne istraživačice međimurske etno baštine Janje Kovač čini je entuzijazam rezultirao muzejskim postavom „Minijature“ i knjigom „Nematerijalna baština Međimurja.“

Svoje dojmove i impresije prilikom stvaranja ove monografije iznijela je autorica Janja Kovač, spomenuvši poimence ljude s kojima je surađivala te im zahvalila na doprinosu u stvaranju ove vrijedne monografije.

– Međimurje je poznato po svom bogatstvu nematerijalne kulturne baštine, a osim popevki, ponosimo se našim starim običajima, usmenim predajama, vjerovanjima i narodnim mudrostima. Blaga su to koja uz kulturna i materijalna dobra nastojimo očuvati od zaborava i njihov značaj prenijeti na mlađe generacije, a koja je prepoznao i UNESCO koji je tri kulturna dobra s područja Međimurja upisao na svoju Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Važnu ulogu u očuvanju naše baštine imaju stotine kulturnih amatera, brojne kulturno-umjetničke udruge i društva, pojedinci i ustanove, među kojima važno i neizostavno mjesto zauzima Muzej Međimurja Čakovec, stoga mi je drago što još jedna vrijedna monografija izlazi iz njihove biblioteke te nas vodi na zanimljivo putovanje i upoznavanje s međimurskim običajima i nematerijalnom kulturnom baštinom – napisao je župan Međimurske županije Matija Posavec u predgovoru ove monografije, vrijedne za čitavo Međimurje.

Knjiga „Nematerijalna baština Međimurja“ izlazi u izdanju Muzeja Međimurja Čakovec, a na 124 stranice donosi rezultate rada na istraživanju nematerijalne baštine Međimurja koji su se odvijali zadnjih pet godina.

Predstavljanju monografije prisustvovali su brojni zaljubljenici i štovatelji kulturne baštine Međimurja, dok je u glazbenom dijelu nastupila Lea Šprajc s prekrasnim izvedbama međimurskih tradicionalnih pjesama.

Nastavite čitati

Međimurje

Ljubomir Kolarek novi je predsjednik HDZ-a Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska organizacija HDZ-a Međimurske županije u nedjelju, 4. prosinca, birala je svog novog predsjednika.

Ipak, imali su samo jednog kandidata za navedenu poziciju i to je bio Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga. Županijsko izborno povjerenstvo HDZ-a Međimurske županije 20. studenoga povrdilo je Kolareka kao jedinog kandidata.

– Na danas održanim izvanrednim izborima za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Međimurske županije, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga, izabran je za predsjednika s 576 glasova od ukupno izašlih 578 članova. Iskrene čestitke novom predsjedniku! – objavio je međimurski HDZ na svom Facebooku u nedjelju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje