Povežite se s nama

Život i društvo

U Škriljevcu izgrađen novi društveni dom vrijedan više od pola milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Ovog je ljeta gradnja novog društvenog doma na području Ivanca počela i u Mjesnom odboru Škriljevec.

Time je ujedno ispunjena dugogodišnja težnja stanovnika ovoga kraja koji su često isticali nezadovoljstvo zbog toga što ovo naselje nema ama baš nikakvih društvenih prostora koje bi bilo centar okupljanja građana, a posebno mladih i djece.

Grad Ivanec je kompletna sredstva za gradnju društvenog doma u Škriljevcu osigurao u proračunu pa je za ovu godinu predviđeno dizanje objekta, postavljanje krova i fasadne stolarije. Investicija je vrijedna oko 500.000 kuna.

Predstavnici gradske uprave s gradonačelnikom Miloradom Batinićem u međuvremenu su obišli gradilište, pri čemu ih je voditelj Robert Đuras (temeljem provedenog natječaja i gradnja ovdašnjeg doma povjerena je Zidarsko-fasaderskom obrtu Đuras) izvijestio o dobrom napredovanju radova.

U Škriljevcu se gradi objekt površine 120 m2, s natkrivenom terasom od oko 25 m2.

Riječ je o tipskom domu kakvi se grade i u drugim mjesnim odborima, a raspolagat će većom dvoranom, kuhinjom, sanitarnim čvorom i pratećim prostorima. Raspoloživi prostori omogućit će mještanima organizaciju kvalitetnog društvenog života, što znači da će u njemu moći organizirati sastanke, druženja, održavati izbore, priređivati predstave, društvene i obiteljske proslave, ali i zborove građana i sl.

Dom se gradi nadomak sportskog igrališta, s time da će prostor između objekta i igrališta biti isplaniran i poravnat te hortikulturno uređen, a na dijelu površine postavit će se sprave za dječje igralište.

Život i društvo

VI. OŠ Varaždin: pandemija ne može zaustaviti međunarodnu školsku suradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Erasmus+ KA2 projekt „Breaking Barriers“ započeo je 2019. godine., a osim VI. osnovne škole Varaždin, u projektu sudjeluju i škole iz Portugala, Španjolske, Švedske i Slovačke.

Razmjena znanja i dobre prakse, upoznavanje novih ideja i poticanje kreativnosti uključivala je i mobilnost učenika i učitelja, ali se u kontekstu mjera zaštite od koronavirusa međunarodna suradnja nastavlja u online obliku.

Ovim se projektom promiču zajedničke europske vrijednosti, socijalna integracija, te osjećaj pripadnosti zajednici. Kao prvi domaćin virtualnoga susreta, VI. osnovna škola za 93 sudionika projekta osmislila je program petodnevnih aktivnosti, od 19. do 24. travnja.

Prvi je dan bio rezerviran za predstavljanje škole, Varaždina i Hrvatske; drugoga dana učenici promišljaju o vršnjačkom nasilju, osobito nasilju na internetu. Treći će se dan učenici okušati u radionicama: Mladi znanstvenici, Mladi tehničari, Domaćinstvo i Debata.

Zajedničko vježbanje te učenje tradicionalnih narodnih plesova obilježit će četvrti dan susreta, a peti će dan sudionici predstaviti rezultate svojega rada, izdvojiti najzanimljivije pojedinosti razmjene te vrednovati varaždinski susret.

Svi učenički radovi u digitalnim alatima (Canva, Kahoot, MakeBelief comic, Powtoon, Genially) bit će predstavljeni i ostalim učenicima škole, a projekt će, sasvim sigurno, doprinijeti i razvijanju vještine komunikacije na stranom jeziku.

U Erasmus+ projektu sudjeluje osam učenika i šest djelatnika VI. osnovne škole: Mario Stančić, Tina Ivčić, Aleksandra Oreški, Petra Kanešić, Petra Lončarić-Časar i Zdenka Šopar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradu Lepoglava isporučeno više od 2000 spremnika za odlaganje papira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradu Lepoglavi krajem prošle godine isporučeno 2014 spremnika za odlaganje plastike, ovih mu je dana isporučeno isto toliko spremnika za odlaganje papira.

Spremnici su Gradu Lepoglavi isporučeni u okviru projekta kojeg Grad provodi u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Isporučeni spremnici bit će podijeljeni domaćinstvima s gradskog područja koja će ubuduće moći odvajati otpad na kućnom pragu. Ovaj projekt kao i ostali projekti i aktivnosti zbrinjavanja otpada, koje provodimo u Gradu Lepoglavi, doprinose očuvanja okoliša u kojem živimo i kojeg želimo sačuvati za buduće generacije – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Spremnici se trenutno, zajedno s ranije isporučenim spremnicima za odlaganje plastike, nalaze u dvorištu tvrtke Ivkom koja će u budućnosti voditi brigu o zbrinjavanju otpada koji će u tim spremnicima biti prikupljan.

Inače, u okviru spomenutog projekta osigurana je nabavka 2014 spremnika za prikupljanje papira i 2014 spremnika za prikupljanje plastike (kante od 120 litara), 32 spremnika (kanti od 360 litara) za prikupljanje biootpad, 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje papira i 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje plastike. Riječ je o ukupno 4112 spremnika koji se Gradu isporučuju prema mogućnostima dobavljača.

Projekt je vrijedan oko 750.000 kuna od kojih je 85 % osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 15% Grad Lepoglava.

Nastavite čitati