Povežite se s nama

Život i društvo

“U Sračincu kulminirala ekspanzija individualne i višestambene izgradnje”

Objavljeno:

- dana

Općina Sračinec u proteklih nekoliko godina pokazala je kako treba provoditi infrastrukturne projekte s ciljem urbaniziranja i kapacitiranja prostora za velik broj ljudi koji grade sve više obiteljskih kuća ili višestambenih zgrada.

O nekakvoj preizgrađenosti nema ni govora, ali općinski načelnik Božidar Novoselec u intervjuu za Regionalni tjednik ukazuje da slobodnih građevinskih parcela više nemaju!

Zasluženi procvat

– Općina Sračinec završila je dugogodišnje poslove na uređenju nerazvrstanih cesta, te ima sve prometnice u punom profilu, s uređenim odvodom oborinskih voda, zelenim površinama i drvoredom, biciklističkim i pješačkim stazama… Stoga je danas predivan osjećaj prošetati se ili provozati tim ulicama i vidjeti kako naša mjesta izgledaju. Mi nikada ne dijelimo ljude na “naše, vaše ili njihove”, te ne čudi kako zahvaljujući stvorenim preduvjetima jedini imamo situaciju da smo daleko najpoželjnija destinacija za individualnu gradnju novih domova. Prodane su sve parcele u vlasništvu općine, namjenjene stambenoj izgradnji. Iza nas su ostale godine u kojima su Sračinec i Svibovec Podravski bili privremeno razrovani, a sada okrećemo novu stranicu u razvoju općine jer moramo proširiti poslovnu zonu – ističe Novoselec.
Podsjećamo, čelnici ove lokalne samouprave imali su hrabrosti zadužiti se za 20 milijuna kuna kod HBOR-a za brojne poslove koje je sa sobom donio projekt Aglomeracije, ali su pritom znalački proračunu uštedjeli oko 24 milijuna kuna!

Aglomeracija je u općini Sračinec završena još u ožujku dok se završetak ukupnog projekta očekuje krajem rujna te će se nakon toga krenuti u ishođenje uporabne dozvole. Podsjećamo, ako je cesta bila širine tri metra, bez pješačke ili pak biciklističke staze, obaveza izvođača bila je da je vrati u prijašnje stanje.
– Da smo problematici pristupili na taj način, radovi bi bili prije okončani, ali iza strojeva bi ostale jadne, neuređene ulice kakve smo imali i ranije. Mi na to nismo pristali i odlučili smo iskoristiti priliku da, uz spomenuto sufinanciranje Općine, uredimo sve ulice na način na koji to naši sumještani zaslužuju. Na kraju je izbjegnuto višestruko kopanje i lomljenje asfalta, a ulice su kompletno uređene u širini 5,5 metara s asfaltiranim prilazima svakoj kući. Velika zasluga za to ide našem pregovaračkom timu, inženjeru Marijanu Cesarcu iz Varkoma, Vodogradnji, Colasu, PZC-u, Niskogradnji Huđek, nadzornom inženjeru i drugim izvođačima koji su nas saslušali i na terenu ostvarili našu ideju. Na ovaj smo način značajno utjecali na standard života naših mještana, na vrijednost njihovih nekretnina i građevinskih parcela – govori načelnik o poduhvatu koji je oborinske vode zauvijek uklonio s cesta u kanalizaciju, te unaprijedio poziciju Sračinca i Svibovca Podravskog odredivši ih mjestima u koja hrle mlade obitelji.
Štoviše, svi koji žele lijepo živjeti znaju da ih ulice u Sračincu dočekuju s potpuno uređenom nisko naponskom mrežom i LED rasvjetom.
– Između ostalog osvijetlili smo i kritične dionice, poput županijske ceste koja vodi do derivacijskog kanala hidroelektrane. Rasvjeta je uređena i u Vukovarskoj ulici kod dječjeg vrtića, a značajna sredstva uložena su u uređenje malonogometnog igrališta s umjetnom travom u Svibovcu Podravskom. Projekt je vrijedan 372.000 kuna i tu, baš kao i kod uređenja lokalnih prometnica, očekujemo sufinanciranje od strane LAG-a i resornih ministarstava – veli čelnik Općine koja je postavila 5 led displeja s ciljem promptnog obavještavanja mještana o značajnim događajima..
Sve servisne informacije redovito ažuriraju zaposlenici Općine koja je, podsjećamo u škole na svom području uvela interaktivne (pametne) ekrane.

Pametne škole i osebujni parkovi

– Vodeća smo općina na području Varaždinske županije koja godinama studiozno pristupa povećanju kvalitete obrazovanja naše djece. Ogromna ulaganja u proteklom razdoblju podigla su standard učenja na razinu kakvu imaju školarci u skandinavskim zemljama. Naša Općina ne kupuje radne bilježnice, trokute ili šestare učenicima, kako to rade drugi. Naime, smatramo da je kupnja bilježnica jeftini politički trik za prikupljanje simpatija birača. Mi implementiramo trajne vrijednosti pa primjerice, kupujemo tablete, projektore, interaktivne ekrane i slično. Odnosno, ne pada nam na pamet razbacivati novac iz zajedničke kase na ono što će kroz nekoliko mjeseci ionako završiti u košu za smeće. Nedavno je škola oličena te nastavljamo s njezinom modernizacijom koja obuhvaća i izgradnju nove sportske dvorane – rezolutan je Novoselec.
Osvrnuo se i na jedinstveni tematski Topiary park u ovom dijelu Europe, koji je od srpnja ove godine uz iznimno dobro posjećen park Velika graba nova turistička atrakcija Varaždinske županije.
– Tek kada ga posjetite i upoznate svaku tu skulpturu koje su nastajale 27 godina, shvatit ćete što je stvorio naš “zeleni kipar” Vladimir Flegar. Riječ je zaista o umjetniku bez premca – rekao je između ostalog Novoselec.
Dodao je i kako će iduće godine morati sami popisati stanovnike!

– Znamo da službeni rezultati ne odgovaraju stvarnosti. Djece ima toliko da moramo po treći put nadograditi vrtić. Žalosno je da Država uvjetuje jedinice lokalne samouprave da za bilo kakvo sufinanciranje takvih zahvata mora imati u svojem vlasništvu ustanovu za predškolski odgoj. Takav model nam nije prihvatljiv i gradit ćemo vrtić svojim sredstvima. Želimo mališanima pružiti vrhunsku uslugu u postojećem objektu te kupujemo sva potrebna igrala, namještaj i antistresne podloge… S obzirom na to da iznimno rastu režijski troškovi, rebalansom općinskog proračuna reagirat ćemo na njihov porast kako bi pomogli roditeljima koliko je to moguće.

Ulažu u turizam i zdravlje mještana

Općina Sračinec u partnerstvu s Gradom Varaždinom i Općinom Petrijanec namjerava razviti dodatne turističke punktove uz desnu obalu rijeke Drave. Riječ je o uređenju biciklističkih staza s nizom pratećih sadržaja.

– Razmišljamo i o mlinu na Dravi jer ova rijeka ima turistički potencijal kojeg samo treba dobro osmisliti. Grad Varaždin ima stručne ljude koji našu viziju razvoja turizma mogu uklopiti u mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU). Riječ je o višegodišnjim projektima čiji obrisi će se na terenu vidjeti tek krajem iduće godine – najavljuje čelnik Općine u kojoj se sve više žena i muškaraca odaziva preventivnim pregledima raka dojke i prostate.

– Spomenuti projekti su vjerojatno jedinstveni u Hrvatskoj i svakako zaslužuju iznimnu pažnju. od one koju dobivaju. Prije više od 18 godina počeli smo s pregledima žena radi prevencije raka dojke, a zadnjih 8 godina projekt vodi Karmela Majcen sa svojim vrijednim suradnicama. Od 2016. godine u ovu humanu akciju uključili smo i muškarce, kroz preventivne preglede ultrazvukom radi ranog otkrivanja raka prostate. Troškove pregleda u oba projekta u potpunosti snosi Općina Sračinec i iznimno smo ponosni na činjenicu da su proteklih godina zahvaljujući spomenutim pregledima spašeni brojni životi. Naime, kod brojnih sumještana otkriveni su pravovremeno tumori i na drugim organima, te su liječnici mogli na vrijeme intervenirati terapijski ili operativno – zaključio je Božidar Novoselec.

Život i društvo

Pred DVD-om Višnjica je nabavka kombija i energetska obnova vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica održalo je 72. redovnu Skupštinu.

Članove Skupštine, nazočne predstavnike vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije te druge goste, među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec upoznao je s djelovanjem Društva u proteklom jednogodišnjem razdoblju te s planovima za nadolazeće razdoblje za koje je se, uz nabavku novog vozila, planira početak realizacije projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Riječ je o projektima koje će DVD Višnjica provesti u suradnji i uz potporu Grada Lepoglave što je na Skupštini potvrdio i gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Ove godine će godine za djelovanje vatrogasaca Grad Lepoglava u cjelini izdvojiti više od 230.000 eura. Što se DVD-a Višnjica tiče, u planu je nabavka kombi vozila te, nakon što je najavljeno otvaranje natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada što spremni čekamo nekoliko godina, krećemo s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za što su osigurana sredstva u gradskom proračunu – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši i ovom prigodom vatrogascima na svemu što čine na zaštiti života i imovine građana.

– Sve što radite ne radite zato što morate ili za plaću već zato što želite pomoći građanima. Bez obzira na sve, uvijek ste spremni pomoći. U trenutku ugroze vi ste ti kojima se prvima obraćamo za pomoć – istaknuo je gradonačelnik.

Član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec iskoristio je prigodu zahvaliti Hrvatskoj i hrvatskim vatrogascima na pomoći kod gašenja velikog prošlogodišnjeg požara u Sloveniji. Istaknuo je i da je vatrogascima, koji često pomažući drugima ugrožavaju svoje živote, često dovoljno zahvaliti, a što se sve rjeđe događa.

– Vi ste ponos Višnjice spremni u svakom trenutku pomoći ljudima i to ne samo na području Višnjice već i drugdje gdje je vaša pomoć potrebna – poručio je državni tajnik Zdravko Jakop čestitajući višnjičkim vatrogascima na svemu što su dosad postigli.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, ovom prigodom i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Marijo Canjuga izrazio je uvjerenje da će se svi zacrtani planovi ostvariti, a što garantira i velika podrška i potpora vatrogastvu od strane Grada Lepoglave. Na Skupštini su članovima DVD-a Višnjica dodijeljena priznanja za ostvarene rezultate kao i ona dodijeljena im za stečena zvanja. Među ostalima, Andriji Hudinu i Ivanu Visinskom dodijeljena su priznanja za 40 godina rada u vatrogastvu. Brončanim vatrogasnim plamenicama za uspjehe postignute u vatrogastvu nagrađeni su: Željko Pajtak, Josip Pajtak, Toni Zagoranski, Kruno Komes, Martin Galinec, Matija Bosilj, Matija Lončarek, Ivan Flegarić, Davor Prašnički, Stjepan Križanec, Stjepan Galinec, Matija Lončarek i Danijel Mežnarić. Na sjednici Skupštine je za novog zapovjednika izabran Matija Lončarek, a u Društvo je primljeno i devet novih članova.

Nastavite čitati

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje