Povežite se s nama

Život i društvo

U Sračincu održano iznimno dobro posjećeno predavanje za poljoprivrednike

Objavljeno:

- dana

Proteklog je četvrtka u prostorijama male dvorane Doma kulture u Sračincu održano još jedno u nizu od važnih predavanja za poljoprivredne proizvođače s područja općine Sračinec, ali i šire, sve s ciljem lakše prilagodbe novom programskom razdoblju i lakšem ulasku u novu poljoprivrednu sezonu.

Nastavak je to aktivnosti na znanstveno-stručni skup Održiva i regenerativna poljoprivreda- novi poljoprivredni standardi održan proteklog mjeseca u Općini Sračinec, a koji je organiziran osobitim trudom gospođe Miljenke Križnjak.

Sve izmjene koje nosi novo programsko razdoblje u poljoprivredi, nastojale su kroz svoje predavanje približiti više stručne suradnice Ministarstva poljoprivrede Uprave za stručnu podršku Jelena Stipetić i Andreja Vukalović Pofuk, ali i tvrtka BIOinput iz Sračinca koja nudi paletu proizvoda namijenjenih ekološkoj i integriranoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Na nepravilnu uporabu gnojiva i posljedično gubitak hranjiva te važnost kontinuiranih analiza tla na vrlo je jednostavan način u svojoj prezentaciji prikazao g. Josip Borak iz poduzeća Agrodata koje se bavi uzorkovanjem tla i  preporukama gnojidbe nakon analiza. Obol predavanju i ovaj je put dala tvrtka Fanon iz Petrijanca koja poljoprivrednicima nudi suradnju kroz ugovaranje poljoprivredne proizvodnje prvenstveno deficitarnih sirovina poput uljarica.

– Općina Sračinec unazad 10 godina kontinuirano informira poljoprivrednike putem ovakvih događanja te se s pravom može deklarirati kao jedna od rijetkih općina u Varaždinskoj županiji koja redovito brine za svoje poljoprivrednike. Iako se na prvi pogled čini da Sračinec i Svibovec Podravski, kao mogli bismo reći prigradska naselja, nemaju osobito razvijenu poljoprivredu, vi koji i dalje obrađujete zemlju i proizvodite hranu dokaz ste da to nije tako. Hvala vam što ste ovako zainteresirani za novosti u ovoj sferi gospodarstva, a gospođi Križnjak puno hvala za svu uloženu energiju u posao okupljanja, informiranja i edukacije poljoprivrednika – naglasio je u svom obraćanju okupljenima načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Koliko su stručna predavanja potrebna poljoprivrednicima potkrjepljuje i činjenica kako su ova predavanja sve otvorenija kroz diskusiju pa je i ovaj susret poljoprivrednika bio prožet konstruktivnom raspravom, razmjenom iskustva, a korisne informacije vezano uz praksu primjene zelene gnojidbe i No-till obrade tla, na svom gospodarstvu svima je dao g. Alen Šopar, poljoprivrednik iz Međimurja.

Skupu je prisustvovalo pedesetak sudionika, poljoprivrednici iz Sračinca, Petrijanca, Jalžabeta, poljoprivrednici s Ludbreškog područja, ali i susjednog nam Međimurja.

– Iznimno sam ponosna na sve poljoprivredne proizvođače, posebice na one iz mog Sračinca. Sav trud  koji ovih desetak godina ulažem u podršku i promociju poljoprivrede isplatio se od prvog dana, posebice kroz zadnja dva događanja koja su održana u općini Sračinec – to su ORP Sračinec 2022 i skup održan ovog četvrtka. Iznimno me veseli činjenica da u Sračincu, općini koja je jedna on najmanjih, što se poljoprivredne proizvodnje tiče u Varaždinskoj županiji, poljoprivrednici  imaju takvu podršku. Nastojat ću da se ta praksa nikad ne prekine i da iz godine u godinu samo raste – rekla je organizatorica skupa Miljenka Križnjak.

Život i društvo

Potpisan Sporazum o partnerstvu između Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković i rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu prof. dr. sc. Ivan Samardžić potpisali su Sporazum o suradnji temeljem kojeg će se provoditi čitav niz zajedničkih projekata.

Potpisivanju Sporazuma u Slavonskom Brodu nazočili su i prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever, izv. prof. dr. sc. Petar Mišević, prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Sjever, te glavna tajnica Sveučilišta u Slavonskom Brodu Mirjana Senić.

Dva će hrvatska sveučilišta jačati partnerstvo s ciljem razvoja obrazovnih, znanstvenih i drugih oblika međusobne suradnje u području visokog obrazovanja i znanstveno-istraživačke djelatnosti. Planira se tako realizacija zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekta, objavljivanja znanstvenih radova u nacionalnim i međunarodnim znanstvenim časopisima, povezivanje profesora i nastavnika, razmjena studenata, kao i sudjelovanje na konferencijama i znanstvenim skupovima, a sve u cilju poboljšanja kvalitete visokog obrazovanja, te sveučilišnog razvoja.

– Sveučilište u Slavonskom Brodu najmlađe je hrvatsko javno sveučilište i drago nam je da možemo podijeliti naša iskustva u razvoju Sveučilišta Sjever, na kojem danas studira 5200 studenata na 29 raznovrsnih studijskih programa. Sveučilište u Slavonskom Brodu ima 2300 studenata, neke od studijskih programa sličnih našima, pa u tome vidimo i mogućnost razmjene znanja, kako bi osnažili poziciju na znanstvenoj karti ovog dijela Europe. Razgovarali smo već o konkretnim projektima koje ćemo pokrenuti u novoj akademskoj godini, a uskoro će nas partneri iz Slavonskog Broda posjetiti u Varaždinu i Koprivnici kako bi ih upoznali s našim studentima i profesorima, te i velikim infrastrukturnim i razvojnim projektima koji će uskoro u realizaciju – istaknuo je nakon potpisivanja Sporazuma rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Predsjednik Zoran Milanović posjetio Varaždin i Obrtnički ulični sajam

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović jutros je stigao u Varaždin na otvorenje 15. Obrtničkog uličnog sajma.

U društvu gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, predsjednika Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimira Baisa te drugih političara prošetao je centrom grada i razgledao štandove.

Obrtnicima je poželio dobru zaradu te da se nada da naši obrtnici više neće morati odlaziti u inozemstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje