Povežite se s nama

Život i društvo

U Sračincu osnovano Dječje vijeće, predsjednica Ivona Križanić

Objavljeno:

- dana

Konstituirajuća sjednica

U sklopu akcije dobivanja statusa Općine prijatelja djece, jučer je osnovano Dječje vijeće Općine Sračinec. Radi se o savjetodavnom tijelu koje će djelovati prema sličnim principima kao i pravo, Općinsko vijeće.

– Uloga Dječjeg vijeća je da donosi prijedloge za rješavanje dječjih problema načelniku i Općinskom vijeću Općine Sračinec. Bavit će se poboljšanjem uvjeta života djece u Sračincu i Svibovcu Podravskom, provođenjem slobodnog vremena djece i slično. Općinsko će vijeće razmatrati prijedloge Dječjeg vijeća i pokušati ostvariti njihove želje i ideje. – rekla je koordinatorica projekta Općina prijatelj djece Općine Sračinec Stanka Miko.

Za rad dječjeg vijeća u proračunu Općine Sračinec za 2017. godinu osigurano je 10.000 kuna. S radom Općine i načinom kako se donose odluke djeci je govorio načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

– Općina Sračinec ulaže značajna sredstva u poboljšanje uvjeta života djece. Pred završetkom je dogradnja dječjeg vrtića, Općina uz redovita sredstva koja izdvaja za JPP dogradnje osnovne škole financira i školu plivanja za sve učenike trećih razreda, financira opremanje škole didaktičkim materijalima, odlaske na natjecanja, nagrađuje najbolje učenike i plaća školsku kuhinju djeci lošijeg imovinskog statusa. Imamo 13 dječjih igrališta na području Svibovca Podravskog i Sračinca, a planiramo uređenje Velike grabe, parka u kojem će djeca moći uživati u mnogobrojnim sadržajima. Drago mi je da je sada osnovano i Dječje vijeće koje će, siguran sam, doprinijeti boljoj komunikaciji općinske uprave i djece. – naglasio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Na konstituirajućoj sjednici, kako i priliči, izabrano je vodstvo Dječjeg vijeća, a vodit će ga djevojke – za predsjednicu je tajnim glasanjem izabrana Ivona Križanić, a za zamjenicu Tena Bunić. S djecom članovima Dječjeg vijeća u školi radi njihova mentorica Đurđica Kovačić.

Izvor:
Foto: Općina Sračinec

Život i društvo

FOTO Uređuje se „Srednjoškolac“: košarkaško igralište je spremno, stižu i golovi za nogomet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok je jučer, 20. travnja, na igralištu „Srednjoškolac“ uz pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina Roberta Krajcera govorio o uređenju malonogometnog i košarkaškog igrališta u sklopu navedenog sportskog centra.

Na zahtjev samih sportaša, kao i građana ovog dijela grada krenulo se u sanaciju ovog igrališta koje je bilo zapušteno i nije se dugo vremena koristilo, istaknuo je gradonačelnik.

Uređeno je košarkaško igralište, posađeno nekoliko novih stabala, postavljene klupice kako bi građani mogli doći i provesti vrijeme s djecom u sportskim aktivnostima.

Gradonačelnik je naglasio i da će na ovoj lokaciji biti uređeni i podzemni spremnici jer je riječ o frekventnoj lokaciji te postoji realna potreba za navedenim.

Planira se i urediti novi sloj asfalta u Ulici Tome Masaryka i Slavenskoj ulici, čime će se kompletno urediti ovaj dio grada.

– Grad u ovom trenutku radi i na šest nogometnih igrališta u svim naseljima grada od Kućana do Gojanca, ali i dalje ide sanacija postojećih terena, malonogometnih i košarkaških. U planu je i igralište u Novakovoj ulici, iza kućanske rampe kao i igralište u Biškupcu te obnova još pet dječjih  igrališta, nakon što se provede javna nabava i nakon što vremenski uvjeti to dozvole. Na ovom igralištu već od prvog dana kad je sanirano, djeca igraju košarku, što je zapravo i smisao svega i na veliko zadovoljstvo građana i svih nas. Golovi za nogomet dolaze kad svi radovi budu gotovi tako da će se već ovaj tjedan ukoliko ne bude kiše ovdje igrati mali nogomet, zaključio je gradonačelnik – rekao je gradonačelnik.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Suci porotnici Općinskoga suda u Čakovcu položili svečanu prisegu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odlukom Skupštine Međimurske županije na posljednjoj sjednici na mandat od četiri godine imenovani su novi suci porotnici Općinskog suda u Čakovcu koji su u srijedu, 14. travnja, u Velikoj vijećnici Međimurske županije položili svečanu prisegu.

Za suce porotnike Općinskog suda u Čakovcu imenovani su: Sandra Buhin, Željko Fileš, Mirjana Gregur-Sever, Ivan Gradečak, Marija Grabant, Mladen Grubić, Erik Koraj, Ana Mikulić, Sandra Majsan, Tija Mance, Dušanka Novak, Branka Podgorelec, Štefanija Sokač, Marija Sokač – Strahija, Nada Štrok, Josip Vidović i Antun Zadravec, dok su za suce porotnike za mladež Općinskog suda u Čakovcu imenovani Anica Čerepinko, Josip Globar, Amra Hrlec, Marina Hoblaj, Josip Mikec, Mario Novak, Sara Novinščak, Kristina Najman, Željko Slaviček, Stjepana Sokač i Klara Vinković.

Polaganju prisege prisustvovali su predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović i župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica Upravnog odjela za poslove skupštine i pravne poslove Neda Šarić. Nakon obavljene svečane prisege, suci porotnici će biti pozivani na sudske rasprave da participiraju u donošenju sudskih presuda.

Predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović istaknula da je biti sucem porotnikom časna dužnost na koju mogu biti imenovani savjesni i odgovorni pojedinci, visoko cijenjeni u svojim sredinama koji će predstavljati glas javnosti:

– Dana vam je velika čast te sam sigurna da ćete svoju dužnost obavljati krajnje odgovorno, moralno i u zakonskim okvirima.

Općinski sud u Čakovcu jedan je od najuspješnijih sudova u Hrvatskoj. U 2020. godini riješeno je 1107 parničnih predmeta na 13 rješavatelja što je 85 predmeta po rješavatelju. Vrijeme rješavanja parničnih predmeta je za 268 dana kraće od prosjeka svih općinskih sudova u Hrvatskoj. U istoj godini riješeno je 507 izvanparničnih predmeta te je rješavanje predmeta za 127 dana kraće od prosjeka svih općinskih sudova u Hrvatskoj.

Riješeno je i 673 ovršnih predmeta čije je rješavanje kraće za 149 dana od prosjeka u Hrvatskoj te 393 kaznena predmeta s prosjekom trajanja postupka od 627 dana. Spomenutim statističkim podacima Općinski sud u Čakovcu jedan je od najažurnijih sudova u zemlji.

Nastavite čitati