Povežite se s nama

U fokusu

U Sračincu saniraju i uređuju ceste, uvode LED rasvjetu i optiku, uređuju igrališta…

Objavljeno:

- dana

Godinama ulažu u komunalnu infrastrukturu, a općinu su pretvorili u pravu malu urbanu sredinu. S demografijom problema nemaju jer im se sve više mladih doseljava, pa su odlučili i graditi stanove.

Upravo ovih dana započeli su radovi na stambenoj zgradi između pošte i ambulante, ukupno 12 stanova, privatnog investitora Meteor.

Iz godine u godinu dižu ljestvicu; uhodana ekipa – pročelnik Miko i zamjenik Lukačić na čelu s načelnikom Božidarom Novoselcem – ne misli stati.

Nema ministarstva ili fonda na koje nisu prijavili projekte te su među najuspješnijima po povlačenju sredstava iz vanjskih izvora. Oni su upravo dokaz da je jedino kontinuirana politika, koja podrazumijeva dobro planiranje, ali i snažnu želju i volju za razvojem, pravi recept za uspjeh.

Načelnik Novoselec i njegov zamjenik predvode ekipu koja prednjači u povlačenju sredstava iz fondova

– Na prvome mjestu su nam ljudi i zato idemo za ciljem da stalno dižemo standard i kvalitetu života, pa tako nakon izgradnje osnovne komunalne infrastrukture idemo s nadogradnjom u smislu LED rasvjete i optičke mreže za brzi internet, a prvi priključci se očekuju krajem travnja u Svibovcu Podravskom. Bitno je naglasiti da mještane to neće stajati baš ništa – rekao je načelnik Novoselec.

Za modernizaciju nerazvrstanih cesta više od 20 milijuna kuna

Tako se u uređenje cestovne infrastrukture u ovom trenutku ulaže oko 20 milijuna kuna, a valja naglasiti da je Općina zahvaljujući dobrom planiranju na tom projektu uspjela uštedjeti čak 10 milijuna kuna. Digli su kredit, dio sredstava uspjeli povući iz ministarstava, a dio projekata sanacije riješiti u sklopu Aglomeracije. Osim toga, dobro su predvidjeli kretanja na tržištu, pa su sada i radovi znatno jeftiniji od procijenjene vrijednosti, a mještani će uskoro imati uređene ceste. Tako su uštedjeli i u jednoj godini realizirali ono što bi se radilo 10 ili 15 godina.

Park Velika graba, također jedan od većih projekata u Općini Sračinec, pred dobivanjem je uporabne dozvole, koja se očekuje oko Uskrsa. Radi se o projektu vrijednom 8 milijuna kuna, od čega se iz Ministarstva poljoprivrede, mjere 7.4.1., sufinancira 6,133 milijuna kuna, s tim da se od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a očekuje još i sufinanciranje od oko milijun kuna.

Projekti vrijedni više od 30 milijuna kuna

Kad govorimo o dobivenim sredstvima, treba istaknuti 252.000 kuna dobivenih od LAG-a za uređenje grobne kuće, s 200.000 kuna sufinancirana je cestovna infrastruktura iz Ministarstva regionalnoga razvoja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekt pametnih gradova i općina, LED displeje sa 170.000 kuna, a upravo su stigle i kante od 240 l za papir i plastiku, sufinancirane s više od 300.000 kuna.

Prijavljeni su projekti za uređenje dječjeg igrališta u sklopu Dječjeg vrtića prema Ministarstvu demografije, gdje očekuju 100.000 kuna, uvodi se i LED rasvjeta na državnoj i županijskoj cesti, a radovi počinju ovih dana. Tako će novu svjetiljku imati svaki stup duž državne ceste D2, odnosno glavne ulice kroz Sračinec, kao i duž županijske ceste koja vodi od zgrade Općine pa do kraja Svibovca Podravskog. Vrijednost radova iznosi 700.000 kuna, a projekt je prijavljen Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

LED rasvjeta i optika

– Cilj nam je urediti i modernizirati Općinu, ali da pritom mještani ne moraju ništa platiti. Zato naša uhodana ekipa uspješno povlači sredstva iz fondova i ministarstava – rekao je Novoselec. Kad govorimo o modernizaciji, u školi se zadnjih pet učionica oprema interaktivnim ekranima, radi se o 100.000 kuna općinskih sredstava.

U Sračincu uređuju ceste, uvode LED rasvjetu i optiku te tako podižu standard

Općina poseban naglasak stavlja i na razvoj društvenih sadržaja, kulture i sporta. Uređuju se igrališta, a uskoro će u Svibovcu Podravskom biti uređena dvorana za fitness (procjena vrijednosti radova iznosi oko 200.000 kuna), i to u sklopu Sportskog centra. Dodajmo tomu da će i nogometno igralište u Svibovcu Podravskom uskoro dobiti ogradu, što iznosi dodatnih 200.000 kuna. U Svibovcu je završen i prostor za potrebe KUD-a „Benedikt“, a vrijednost investicije iznosila je više od 300.000 kuna.

Uređuju se i dva malonogometna igrališta s umjetnom travom, jedno preko puta Dječjeg vrtića u „Potoku“, a drugo na samom ulazu u Sračinec, „Črlenka“, na Trgu slobode. Oba će imati i zaštitne mreže, a u sklopu „Črlenke“ uređuje se i košarkaško igralište s jednim košem „tri na tri“ na gumenoj podlozi. Igrališta bi trebala biti dovršena kroz dva tjedna, a svako stoji oko 400.000 kuna.

U fokusu

Nenad Horvatić (HDZ) najavio da izlazi na lokalne izbore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HDZ-ov Nenad Horvatić ponovno izlazi na lokalne izbore jer želi nastaviti biti načelnik Općine Ljubešćica.

Svoju kandidaturu potvrdio je 14. travnja na svome Facebook profilu.

– Danas sam jednoglasnom odlukom Općinskog odbora HDZ-a općine Ljubešćica postao kandidat na lokalnim izborima za načelnika općine Ljubešćica koji će se održati 16.05.2021. godine. Hvala svima na dosadašnjoj podršci, te Vas ovim putem pozivam da nam se pridružite u stvaranju još bolje općine Ljubešćica – napisao je Horvatić.

Nastavite čitati

U fokusu

Tijekom ožujka prijavljeno je 1009 slobodnih radnih mjesta u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Medicinska oprema domovi zdravlja
Foto: Ilustracija

Krajem ožujka 2021. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin
evidentirano je 2717 nezaposlenih osoba.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 5,3%, a u usporedbi ožujkom 2020. godine broj nezaposlenih manji je za 26 osoba, odnosno 0,9 %. Ujedno je evidentirana i 31 osoba kao tražitelj zaposlenja.

Tijekom ožujka evidentirane su 383 nove nezaposlene osobe.

Tijekom ožujka 2021. godine prijavljeno je 1009 slobodnih radnih mjesta, što je za 36,4 % (269
slobodnih radnih mjesta) više nego u proteklom mjesecu, te 67,9 % (408 slobodnih radnih mjesta)
više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najtraženija zanimanja tijekom ožujka 2021. godine bila su:

  • viši medicinski tehničar/viša medicinska sestra (tražilo se 42 radnika)
  • medicinska sestra/medicinski tehničar (39)
  • trgovački radnik/trgovačka radnica (36)
  • radnik/radnica na proizvodnoj liniji (35)
  • skladišni radnik / skladišna radnica (35)

Tijekom ožujka 2021. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposlene su
ukupno 383 osobe na temelju radnog odnosa. To je 1,3 % više nego u prethodnom mjesecu i
57 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

U Varaždinskoj županiji u ožujku je stopa nezaposlenosti iznosila 3,9 %.

Nastavite čitati