Povežite se s nama

U fokusu

U Sračincu saniraju i uređuju ceste, uvode LED rasvjetu i optiku, uređuju igrališta…

Objavljeno:

- dana

Godinama ulažu u komunalnu infrastrukturu, a općinu su pretvorili u pravu malu urbanu sredinu. S demografijom problema nemaju jer im se sve više mladih doseljava, pa su odlučili i graditi stanove.

Upravo ovih dana započeli su radovi na stambenoj zgradi između pošte i ambulante, ukupno 12 stanova, privatnog investitora Meteor.

Iz godine u godinu dižu ljestvicu; uhodana ekipa – pročelnik Miko i zamjenik Lukačić na čelu s načelnikom Božidarom Novoselcem – ne misli stati.

Nema ministarstva ili fonda na koje nisu prijavili projekte te su među najuspješnijima po povlačenju sredstava iz vanjskih izvora. Oni su upravo dokaz da je jedino kontinuirana politika, koja podrazumijeva dobro planiranje, ali i snažnu želju i volju za razvojem, pravi recept za uspjeh.

Načelnik Novoselec i njegov zamjenik predvode ekipu koja prednjači u povlačenju sredstava iz fondova

– Na prvome mjestu su nam ljudi i zato idemo za ciljem da stalno dižemo standard i kvalitetu života, pa tako nakon izgradnje osnovne komunalne infrastrukture idemo s nadogradnjom u smislu LED rasvjete i optičke mreže za brzi internet, a prvi priključci se očekuju krajem travnja u Svibovcu Podravskom. Bitno je naglasiti da mještane to neće stajati baš ništa – rekao je načelnik Novoselec.

Za modernizaciju nerazvrstanih cesta više od 20 milijuna kuna

Tako se u uređenje cestovne infrastrukture u ovom trenutku ulaže oko 20 milijuna kuna, a valja naglasiti da je Općina zahvaljujući dobrom planiranju na tom projektu uspjela uštedjeti čak 10 milijuna kuna. Digli su kredit, dio sredstava uspjeli povući iz ministarstava, a dio projekata sanacije riješiti u sklopu Aglomeracije. Osim toga, dobro su predvidjeli kretanja na tržištu, pa su sada i radovi znatno jeftiniji od procijenjene vrijednosti, a mještani će uskoro imati uređene ceste. Tako su uštedjeli i u jednoj godini realizirali ono što bi se radilo 10 ili 15 godina.

Park Velika graba, također jedan od većih projekata u Općini Sračinec, pred dobivanjem je uporabne dozvole, koja se očekuje oko Uskrsa. Radi se o projektu vrijednom 8 milijuna kuna, od čega se iz Ministarstva poljoprivrede, mjere 7.4.1., sufinancira 6,133 milijuna kuna, s tim da se od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a očekuje još i sufinanciranje od oko milijun kuna.

Projekti vrijedni više od 30 milijuna kuna

Kad govorimo o dobivenim sredstvima, treba istaknuti 252.000 kuna dobivenih od LAG-a za uređenje grobne kuće, s 200.000 kuna sufinancirana je cestovna infrastruktura iz Ministarstva regionalnoga razvoja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekt pametnih gradova i općina, LED displeje sa 170.000 kuna, a upravo su stigle i kante od 240 l za papir i plastiku, sufinancirane s više od 300.000 kuna.

Prijavljeni su projekti za uređenje dječjeg igrališta u sklopu Dječjeg vrtića prema Ministarstvu demografije, gdje očekuju 100.000 kuna, uvodi se i LED rasvjeta na državnoj i županijskoj cesti, a radovi počinju ovih dana. Tako će novu svjetiljku imati svaki stup duž državne ceste D2, odnosno glavne ulice kroz Sračinec, kao i duž županijske ceste koja vodi od zgrade Općine pa do kraja Svibovca Podravskog. Vrijednost radova iznosi 700.000 kuna, a projekt je prijavljen Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

LED rasvjeta i optika

– Cilj nam je urediti i modernizirati Općinu, ali da pritom mještani ne moraju ništa platiti. Zato naša uhodana ekipa uspješno povlači sredstva iz fondova i ministarstava – rekao je Novoselec. Kad govorimo o modernizaciji, u školi se zadnjih pet učionica oprema interaktivnim ekranima, radi se o 100.000 kuna općinskih sredstava.

U Sračincu uređuju ceste, uvode LED rasvjetu i optiku te tako podižu standard

Općina poseban naglasak stavlja i na razvoj društvenih sadržaja, kulture i sporta. Uređuju se igrališta, a uskoro će u Svibovcu Podravskom biti uređena dvorana za fitness (procjena vrijednosti radova iznosi oko 200.000 kuna), i to u sklopu Sportskog centra. Dodajmo tomu da će i nogometno igralište u Svibovcu Podravskom uskoro dobiti ogradu, što iznosi dodatnih 200.000 kuna. U Svibovcu je završen i prostor za potrebe KUD-a „Benedikt“, a vrijednost investicije iznosila je više od 300.000 kuna.

Uređuju se i dva malonogometna igrališta s umjetnom travom, jedno preko puta Dječjeg vrtića u „Potoku“, a drugo na samom ulazu u Sračinec, „Črlenka“, na Trgu slobode. Oba će imati i zaštitne mreže, a u sklopu „Črlenke“ uređuje se i košarkaško igralište s jednim košem „tri na tri“ na gumenoj podlozi. Igrališta bi trebala biti dovršena kroz dva tjedna, a svako stoji oko 400.000 kuna.

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!