Povežite se s nama

U fokusu

U Sračincu sudac šakom i kapom dijelio kartone pa dobio štakom po glavi!

Objavljeno:

- dana

Ni med cvetjem ni pravice, a kamoli u pionirskoj ligi Nogometnih centara Županijskog nogometnog saveza Varaždin. Naime, kako doznajemo od ogorčenih roditelja dječaka koji su u subotu, 2. listopada, igrali susret između momčadi NK NC Sračinec-Svibovec i NK NC Varaždinske Toplice, utakmica je obilovala grubom igrom, psovkama i naposljetku – tučnjavom!

Sve nabrojano najteže je palo majkama čiji sinovi su prvotimci U-15 ekipe Nogometnog centra Sračinec – Svibovec, koji je bio domaćin spomenutog susreta.

– Nepojmljivo nam je da sudac dijeleći pravdu nije poštivao temeljne vrijednosti fair -playa. Doslovno je kumovao cirkusu na terenu i posljedično su nogometaši počeli nasrtati jedni na druge. Smatramo da nije korektno reagirao kod faulova na pojedinim igračima, čime je dozvolio pregrubu igru za taj uzrast nogometaša. Štoviše, kod bilo kakvog prigovora na suđenje odmah se uhvatio za džep i vadio kartone. Tako je na kraju cijeloj domaćoj ekipi podijelio čak osam žutih – ističu roditelji sračinečkih nogometaša, koji su svoje prigovore prvo uputili Nikici Buniću, povjereniku za natjecanje Županijskog nogometnog saveza.

Lopta je okrugla

No, on ih je podučio kako voditelj i koordinator trenera NC Sračinec-Svibovec jedini ima pravo i obvezu dostavljati žalbe vezane uz natjecanja Županijske lige nogometnih centara. I to s napomenom – da se prigovori na suđenje uopće neće razmatrati ni rješavati!

– Sve je to apsurd, baš poput činjenice da je sudac odmah na početku utakmice prvo s terena odstranio tajnika NC Sračinec – Svibovec zbog prigovora. Ako pogledate zapisnik s utakmice sudac je podijelio sedam žutih i tri crvena kartona. Samo jednim crvenim kartonom kažnjen je igrač gostujuće momčadi i to ne zato jer je napravio prekršaj. Svi navijači koji su gledali utakmicu slažu se kako za to nije bilo razloga, jer je riječ o samovoljnoj „kompenzaciji“. Nakon svega viđenog, ostala nam je jedino velika frustracija – tvrdi jedan od naših sugovornika (podaci poznati redakciji).

Kaos na utakmici nastavljen je u gledalištu ispaljivanjem verbalnih salvi uvreda na suca.

– Svjesni smo da ni to nije bilo fer ponašanje i da granice moraju postojati u situacijama kada su roditelji isprovocirani. Nažalost, i suci psuju igrače kao kočijaši, a na već nekoliko utakmica svoju zadaću su odradili katastrofalno. Namjeravali smo uskočiti na teren i prekinuti takve susrete. Prekipjelo nam je i pokrenut ćemo sve što je u našoj moći da odgovorni poduzmu korake kako bi se obuzdala vidljiva agresivnost djece. Namjerno uletavanje u noge izaziva i kod banalnih povreda posljedice koje se ponekad dugo i teško liječe. Ono što se ne vidi nakon takvih utakmica, koje obiluju grubim startovima, su odlasci kod ortopeda i zakazivanje termina za MR snimanje popucalih mišića i tetiva. Našoj djeci utakmice bi trebale predstavljati užitak i relaksiranje, a ne da odustaju od bavljenja sportom. Mladi su, trebaju se družiti sa suparnicima nakon utakmica, a ne da se gledaju poprijeko i razilaze poput najvećih neprijatelja – smatraju roditelji mladića od kojih su mnogi rođenih 2007. ili 2009. godine.

Batina s dva kraja

Dodajmo da je tek početak sezone u pionirskoj ligi Nogometnih centara Varaždinske županije, te ima dovoljno vremena da odgovorni reagiraju na sve prethodno iznijete,  zdravorazumske prigovore roditelja.

– Kad već spominjemo probleme, treba znati da ima i situacija kada suci dožive fizički napad izvan terena. Kod nas u Sračincu baš to se dogodilo nakon utakmice kada je netko od neutralnih gledatelja suca opalio po glavi štakom. To je žalosno i svaki komentar je suvišan – zaključuju naši sugovornici, dok sudac utakmice ništa nije želio komentirati.  

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje