Povežite se s nama

Život i društvo

U Sračincu traje energetska obnova općinske zgrade vrijedna više od milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Počela je energetska obnova zgrade Općine Sračinec, jedne od najstarijih zgrada u tom naselju. Nekada je u toj zgradi bila osnovna škola, pa dječji vrtić, a po osnivanju jedinica lokalne samouprave u nju su se smjestile prostorije Općine Sračinec.

Ta je zgrada posljednja na području Općine Sračinec koja još nije energetski obnovljena. Općinska vlast još je početkom godine projekt “Energetska obnova zgrade Općine Sračinec, na adresi Varaždinska 188, 42209 Sračinec“ prijavila na Poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojeg vodi bivši varaždinski župan Predrag Štromar te im je odobreno više od pola milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Zgrada će ostati vizulano ista, sa zaštitnim znakom zgrade, a to je gnijezdo roda!

Točnije, ukupna vrijednost projekta je 1.006.233,75 kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 502.477,41 kuna ili 49,94 posto, a iz proračuna Općine Sračinec 503.756,34 kuna, odnosno 41,98 posto. Bespovratna sredstva su iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodijeljena unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

PVC stolarija, fasada…

Zahvaljujući dobivenim sredstvima obnovit će se čitava zgrada Općine, ali će pritom ostati vizualno ista, sa zaštitnim znakom zgrade – gnijezdom roda. Projekt je nedavno predstavljen na uvodnoj konferenciji u sklopu Dana Miholja. a iza njega stoji Krunoslav Lukačić, zamjenik načelnika Općine Sračinec i bivši direktor AZRA-e što je bio povod za razgovor.

Zašto je ovaj projekt važan?
Glavni cilj projekta je smanjenje potrošnje energije u zgradi Općine Sračinec. Zgrada Općine Sračinec izgrađena je oko 1900. godine, a dograđena 1990. godine i to na način da su prvo dograđene prostorije sanitarija, a 2005. godine ulazno stubište za podrum. Kasnije je bilo manjih rekonstrukcija u smislu održavanja zgrade, no te rekonstrukcije nisu značajnije utjecale na toplinske karakteristike zgrade.

Što sve uključuje obnova na zgradi?
Obnova na zgradi Općine Sračinec uključivat će brojne mjere koje će rezultirati znatnim povećanjem energetske efikasnosti zgrade. Zamijenit će se sva fasadna drvena stolarija PVC stolarijom, te će se izraditi toplinska fasada pločama kamene vune debljine 15 centimetara sa završnom ukrasnom fasadom. Sve profilacije na pročeljima će se ponoviti u istim dimenzijama dok će se sokl zgrade obložiti XPS – pločama debljine 15 centimetara. Izradit će se toplinska izolacija poda potkrovlja kamenom vunom debljine 20 centimetara te će se izolirati prostorije na južnom dijelu tavana za smještaj nove opreme za grijanje zgrade. Zamijenit će se vrata u prizemlju za ulaz na tavan, a montirat će se novi plinski kotao s pripadajućom opremom centralnog grijanja. Na četverostrešnom tornju je predviđena obnova fasade te zamjena prozora. U građevinu će se ugraditi dizalica topline za potrebe grijanja i hlađenja.

Koliko će biti uštede?
Sve to će rezultirati značajnim uštedama i manjim računima za grijanje: potrošnja energije za grijanje na godišnjoj razini će, prema projektnoj dokumentaciji, biti smanjena za 56,06 posto. Istodobno će biti smanjena količina emisije CO2 u atmosferu za značajnih 66,01 posto. Realizacija svih mjera rezultirat će prelaskom zgrade u energetski razred C, dok je energetskim pregledom prije obnove utvrđeno kako se građevina nalazi u energetskom razredu E. Osim smanjenja potrošnje energije, podići će se i svijest o korištenju energije i zaštiti okoliša te znatno boljim uvjetima boravka u zgradi. Svakako treba naglasiti da po pitanju ovog projekta surađujemo sa AZRA-om.

Koliko će radovi trajati?
Predviđeno trajanje projekta je 14 mjeseci te bi provedba svih aktivnosti trebala biti završena polovicom veljače 2019. godine.

Što uključuje energetska obnova zgrade Općine Sračinec?

• Zamijenit će se sva fasadna drvena stolarija PVC stolarijom, te će se izraditi toplinska fasada pločama kamene vune debljine 15 centimetara sa završnom ukrasnom fasadom.
• Sve profilacije na pročeljima će se ponoviti u istim dimenzijama dok će se sokl zgrade obložiti XPS – pločama debljine 15 centimetara. Izradit će se toplinska izolacija poda potkrovlja kamenom vunom debljine 20 centimetara te će se izolirati prostorije na južnom dijelu tavana za smještaj nove opreme za grijanje zgrade.
• Zamijeniti će se vrata u prizemlju za ulaz na tavan.
• Montirat će se novi plinski kotao s pripadajućom opremom centralnog grijanja.
• Na četverostrešnom tornju je predviđena obnova fasade te zamjena prozora.
• U zgradu će se ugraditi dizalica topline za potrebe grijanja i hlađenja.

Život i društvo

FOTO Udruga “Životni zov”: Brinemo se o 80-ak mačaka u Varaždinu, bespomoćni smo jer ih više nemamo gdje smjestiti

Objavljeno:

- dana

I dok naveliko najavljivan projekt izgradnje skloništa za mačke na prostoru Beli kipi kod rijeke Drave još uvijek postoji samo kao ideja, više od godinu i pol od njegova predstavljanja Udruga “Životni zov” još je uvijek jedina organizacija u Varaždinu koja se brine o napuštenim mačkama.

Na konferenciji za medije održanoj u veljači prošle godine tadašnja zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, tadašnji direktor Čistoće Davor Skroza i tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan rekli su da se početak realizacije projekta očekuje krajem prošle ili početkom ove godine, no to se nije ostvarilo, iako je zakonska obveza jedinice lokalne samouprave da osigura sklonište za životinje, u ovom slučaju mačke jer, što se tiče pasa, konce u rukama drži Udruga “Spas”.

Zbrinjavanje životinja

Udruga “Životni zov” službeno je osnovana u veljači 2020., a jedine dvije stalno aktivne članice trenutno su Jasenka Gott i Martina Grabar, uz nekolicinu vrijednih volontera koji im pomažu. S aktivnijim radom započele su otprilike pola godine prije osnutka Udruge, a obje se odmalena bave zbrinjavanjem napuštenih životinja. Naposljetku su se odlučile samo za mačke jer za njih u gradu nije bilo nikakvog skloništa, rekla je Jasenka Gott.

U njezinoj vikend-kući, koja je u početku bila jedini smještaj, trenutno se nalazi 60-ak mačaka, a još ih je 20-ak na uređenim hranilištima.

– Počeli smo od nule, bez ijednog transportera, da bismo danas imali 10-15 transportera i kaveza, a prostor je bio samo moja vikend-kuća. Nedavno smo napravili četiri otvorena boksa s drvenim kućicama, u kojima trenutno imamo 18 zbrinutih mačaka, a pri kraju je grijani zatvoreni prostor od 24 kvadrata, gdje ćemo smjestiti male mačke i one koje su najhitnije. Međutim, to nije adekvatan smještaj jer moramo imati prostor za izolaciju, prostor gdje su odvojene mačke dobnih granica, bolesne, ovakve, onakve, ali moramo biti zadovoljni i s ovim s obzirom na to da prije nismo imali ništa – ispričala je Jasenka Gott, dodavši da su lani od Grada i Županije dobili malu, ali vrijednu financijsku pomoć, a ove godine od Grada nešto veću, što im je pomoglo da pokriju veterinarske troškove i započnu s izgradnjom navedenih prostora.

Apel građanstvu

S obzirom na to da se dnevno brinu o 80-ak mačaka, ta jednokratna pomoć Grada nije im ni blizu dovoljna, pa konstantno ulažu vlastita sredstva, a vrlo su zahvalni i građanima na donacijama, bez kojih sve što su postigli ne bi bilo moguće.

– Moram reći da se građani sve više uključuju. Trebalo je vremena da doznaju za nas, ali svejedno, probudila bih Varaždince jer vidim da dosta donacija stiže od svih iz okolice, a iz Varaždina puno slabije – ističe Gott.

Osim u donacijama, Udruzi “Životni zov” pomoć je potrebna i u ljudstvu. Apeliraju na ljude dobre volje da im dođu pomoći, prije svega baviti se mačkama, ali i uskočiti oko marketinga, promidžbe, nabave materijala za dogradnju prostora, dati pokoji savjet… Ako pak netko želi pomoći, ali nema vremena, i donacija u vrijednosti od jedne kave od velike je pomoći.

– Što se tiče donacija, ljudi su ponekad skeptični jer su imali jako neugodnih iskustava s udrugama. Međutim, nas svatko može pratiti, tražiti informacije u svakom trenutku, sve ćemo vam pokazati i dati. Ne želimo probleme jer nam je u interesu da stvarno zbrinemo što veći broj mačaka. Prvenstveno nam nedostaje hrane, koje na dnevnoj bazi trošimo velike količine – otkriva Gott.

Apel Gradu

Ipak, najveći problem je smještaj. Ove godine, govori Gott, više je napuštenih mačaka nego prošlih godina. Njih dvije problem ne mogu riješiti same.

– Broj koji smo mi zbrinuli zvuči puno, ali mislimo da ih ima puno više, oko 500, koje mi, nažalost, ne možemo nigdje smjestiti. Problem je kod tvornica i tvrtki… mnogo je mačaka koje se iz godine u godinu razmnožavaju, nisu sterilizirane i završavaju pod kotačima, pojedu ih lisice ili umru od bolesti, i to u velikim mukama. Mislili smo da se to smanjilo zbog apela da građani steriliziraju svoje mace, ali prevarili smo se – objašnjava Varaždinka te dodaje da i druge udruge u Hrvatskoj i svi koji se time bave pucaju po šavovima.

– Onda sjednete i razmišljate koju mačku danas mogu preuzeti, koju ne mogu, gdje da ih smjestim, gdje da nađem komadić prostora. Mačka s ceste ne može odmah među ostale; mora neko vrijeme biti u izolaciji da se vidi u kakvom je stanju i da ne bismo ugrozili ostale mačke. A svaki dan imamo dojava nebrojeno puno… – bespomoćna je Gott.

Tu trebaju pomoć prvenstveno od Grada, navodi. Za početak to ne treba biti ogromno zdanje, već je dovoljna neka kuća koja se može preurediti za te potrebe. Zašto je projekt od početka priče stao, ne znaju, kao ni jesu li sredstva osigurana ili ne.

– Priče su bile velike, azil je već odavno trebao biti izgrađen. Mi sad pregovaramo s njima da vidimo što se dogodilo i čekamo termin za sastanak da nas se sasluša. Varaždin se predstavlja kao grad kulture, cvijeća i baroka, brinemo se o svemu. Zašto ne bismo bili i grad koji se brine o napuštenim životinjama? – dodaje i ujedno apelira na građane da pomognu tako da kada pronađu malu mačku, ne ostave je na cesti, već da je smjeste kod sebe barem na dan-dva jer Udruga često nije u mogućnosti istog trena doći po životinju, najčešće zato što je nemaju gdje smjestiti.

Za koji dan već će se organizirati i pronaći neki drugi privremeni smještaj te pokriti veterinarski troškovi i troškovi hrane.

Udomljavanje

No, da bi mogli stalno zbrinjavati nove mačke u uvjetima koje imaju, najprije moraju neke od njih udomiti.

– Molimo građane da se jave za udomljavanje, to ide jako slabo. Jednu udomimo, tri dobijemo. Jednu udomimo, dvije dobijemo. Pa dvije udomimo, četiri dobijemo, i tako stalno. Oko hranilišta su ljudi također skeptični. Ako ne možete udomiti, napravite zimske kućice, ostavite im posudice s hranom. To je za prvu silu jako dobro, a mi ćemo ih kastrirati ili sterilizirati, to je obvezno. Razmišljanje da će se ti mačići i mačke sami snaći u prirodi i preživjeti, to više ne stoji. Vremena su se promijenila, one to više nisu u stanju… preživjet će možda dvije-tri godine i nakon toga se razboljeti. Osim toga, ljudi misle da će mačke zagaditi prostor, no upravo je suprotno. One će ga čistiti, brinuti se o tome da se oko zgrada, kontejnera i kanti ne skupljaju miševi i štakori. One će okoliš održavati čistim, ali trebaju našu pomoć – zaključila je Jasenka Gott.

Edukacija građana s fokusom na mlade

Između ostaloga, plan Udruge je edukacija građana svih dobi, s fokusom na mlade.

– Dobili smo nekoliko poziva iz osnovnih i srednjih škola. S nekima sam razgovarala i održala mala predavanja, to je početak. No, definitivno bismo se htjeli fokusirati na mlađu dobnu skupinu jer treba usaditi tu ljubav prema životinjama i dobar odnos prema njima, da ne budu grubi, da im ne rade zlo, nego da se brinu o njima i pomažu im – otkriva Gott.

Nastavite čitati

Život i društvo

Udruga mladih Hiperaktivni Cestica poziva na kestenijadu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga mladih Hiperaktivni Cestica nastavlja druženja u jesenskom tonu.

Za subotu, 23. listopada, pripremili su kestenijadu kod skloništa u Cestici. Početak je od 17 sati. Svirat će treš.

– Sve je osigurano osim dobre volje, to jedino tražimo da ponesete sa sobom. Vidimo se! – poručuju iz Udruge mladih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje