Povežite se s nama

Život i društvo

U središtu Varaždina danas se nosila ružičasta boja koja nosi poruku važnosti ranog otkrivanja raka dojke

FOTO: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Danas, 15. listopada, na Franjevačkom će se trgu u Varaždinu, održala se javnozdravstvena manifestacija obilježavanja Dana zdravih dojki, odnosno Dana borbe protiv raka dojke.

Podršku kampanji dala je i pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić koja je istaknula važnost preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

– Rak dojke najčešća je maligna bolest od koje umiru žene. Uz vrlo važan samopregled dojke, današnji događaj ima za cilj ukazati ženama na važnost odaziva preventivnim mamografskim pregledima kojima se karcinom dojke može otkriti u vrlo ranoj fazi kada postoje i velike šanse za njegovim izlječenjem. Mi danas šaljemo životno važne poruke svima, ženama i muškarcima, a sve s ciljem spašavanja života. To može biti život nečije majke, bake, kćeri. Međutim, današnji angažman svih ovdje okupljenih možda i neće biti dovoljan, stoga je važno neprestano upozoravati na brigu o vlastitom zdravlju. Stoga Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije redovito organizira ili podupire ovakve vrste akcija i kada je riječ o brizi za zdravlje zubi od najranije dobi, do ranog otkrivanja raka debelog crijeva, raka vrata maternice do važnosti pravilne prehrane u svrhu sprečavanja pretilosti i kardiovaskularnih bolesti – naglasila je pročelnica Božić.

Okupljenim građanima obratili su se i voditeljica projekta mr. Irena Stipešević Rakamarić, spec. javnog zdravstva, predsjednica Mammae kluba Varaždin Marija Hrašćanec, Sandra Purković Banek, dr.med. iz Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije, te varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

S ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti dijelili su se letci, mjerili tlak i šećer, a snimljena je i fotografija ružičaste vrpce s balonima iste boje.

Također, nastupila je ženska klapa Lucerna, Društvo Naša Djeca Varaždin, plesni klub Takt, plesni studio STARS by Lena, plesni klub Feel, Cheerleading klub Bravo i Varaždinske mažoretkinje, a program je bio protkan poezijom članica varaždinskog Mammae kluba i čakovečke Udruge „Nova nada” u spomen na preminule od raka dojke.

Organizator kampanje je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, suorganizatori Liga za borbu protiv raka Varaždinske županije i Mammae klub Varaždin, uz partnere na projektu Cardiab protect – Dom zdravlja Varaždinske županije i Varaždinsku županiju.

Život i društvo

Planira se uvesti oporezivanje napojnica u ugostiteljstvu, ali još treba neke stvari definirati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

kreditna kartica plaćanje

Prije dvije godine s ministrom financija Zdravkom Marićem otvorila se tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica bi postala neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, trebao bi se oporezivati kao drugi dohodak, a da se izbjegne opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka, objavili su o ovoj novosti iz Hrvatske gospodarske komore.

– U pripremi smo zakonodavnog prijedloga i razgovaramo o datumu stupanja na snagu. Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira – izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

U Udruženju ističu kako je u mandatu ministra Marka Primorca, napokon odlučeno da inicijativa i prijedlog ugostitelja idu u provedbu, što će postati svjetskim presedanom u korist radnika u ugostiteljstvu. Naime, napojnica trenutno nije niti prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, no u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, ističu kako je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

– Ovakav tretman napojnica direktno će podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasigurno povećati sam iznos napojnica. U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, ovakvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica te ne samo da će to značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, već će i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rješenja je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine – zaključila je Tabak.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu dva predavanja o moždanom udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savjet za zdravlje Varaždinske županije organizira obilježavanje „Dana crvenih haljina“ s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru te o specifičnostima moždanog udara kod žena.

U srijedu, 1. veljače, u 13 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin, bit će održana dva predavanja. Predavanje o moždanom udaru održat će doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med., spec. neurolog iz Opće bolnice Varaždin, koja je ujedno predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije. Emina Pavleković, dr. med. spec. neurolog, održat će pak predavanje o posebnostima moždanog udara kod žena.

U petak, 3. veljače, od 10 do 12 sati će ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu biti održana javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“. Građanima će biti dijeljeni leci i dostupni plakati o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara, posebno kod žena, teškoćama u liječenju, kao i o prevenciji ove bolesti. Svi zainteresirani građani će više informacija i savjeta moći dobiti od specijalista neurologa iz Opće bolnice Varaždin, a u akciju će se uključiti i studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever koji će građanima dijeliti letke.

Iz Savjeta za zdravlje pozivaju sve građane da dođu na predavanja te na javnozdravstvenu akciju, na kojima će dobiti informacije o uzrocima, znakovima upozorenja i posljedicama moždanog udara.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje