Povežite se s nama

Život i društvo

U Srednjoj školi Ludbreg otvoren Strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva

Objavljeno:

- dana

U Srednjoj školi Ludbreg danas je svečano otvoren Strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva, prvi u Varaždinskoj županiji.

U sklopu njega djeluje HTEC – HAAS tehnološki-edukacijski centar. U moderno opremljenim prostorima učenici će se educirati i osposobljavati za nove tehnologije, 3D, robotiku, CAD/CAM alate, CNC tokarenje i CNC glodanje.

Riječ je o trećem centru u Hrvatskoj uređenom u suradnji s američkom kompanijom HAAS.

U opremanje centra te novih učionica Varaždinska županija uložila je gotovo 1,5 milijuna kuna.

– Strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva, kao prvi od četiri takva centra, postaje mjesto na kojem se spaja srednjoškolsko obrazovanje i realni sektor. Učenici Srednje škole Ludbreg koji se školuju za deficitarna strukovna zanimanja, dobili su kvalitetan prostor u kojem će stjecati kompetencije tražene na tržištu rada. Obrazovati kadar koji će znati odgovoriti na izazove tržišta, biti proaktivan i inovativan bit će glavni cilj preostala tri strukovna centra izvrsnosti, iz elektrotehnike, tekstila i kože te turizma. Želim puno uspjeha učenicima u stjecanju kompetencija koje će im pomoći u osobnom i profesionalnom razvoju – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Srednja škola Ludbreg je najmlađa srednja škola u županiji, a danas ima 251 učenika i 61 djelatnika. Specifični su po tome što učenike školuju za deficitarna zanimanja, među kojima su četverogodišnja tehničar za mehatroniku i strojarski računalni tehničar te trogodišnja CNC operater, strojobravar i tokar.

Upravo će se oni školovati u novom centru koji raspolaže s CNC tokarilicom TL-2 i CNC glodalicama, 3D uređajem za kontrolu i mjerenje „Faro ruka“, Fanuc robotskim rukama, kao i simulatorima HAAS/CHC.

– Glavni cilj naše škole je obrazovati učenike za potrebe tržišta rada, a u tome uspijevamo zahvaljujući potpori našeg osnivača Varaždinske županije, kao i Grada Ludbrega. Redovno upisani učenici će sada, uz svjedodžbu, dobiti i HAAS-ov certifikat koji vrijedi u cijelom svijetu budući da su upisani u bazu stručnjaku za njihove strojeve za tokarenje i glodanje. U četiri županije sjeverne Hrvatske čak 90 posto tvrtki, koje se bave takvim poslovima, ima upravo HAAS-ove strojeve. Već sutra krećemo i s programom cjeloživotnog obrazovanja, što otvara mogućnost poslodavcima da ishode međunarodne certifikate za svoje sadašnje djelatnike – rekao je ravnatelj Srednje škole Ludbreg Josip Zdelar.

Nenad Mitraković iz tvrtke Teximp, partnera HAAS-a, uručio je ravnatelju plaketu kojom potvrđuju da je Srednja škola Ludbreg postala član HTEC organizacije.

– HAAS je jedan od vodećih proizvođača CNC alatnih strojeva u svijetu, a svojim programom HTEC osigurava lakši i kvalitetniji način educiranja mladih ljudi, koji zahvaljujući tome lakše pronalaze prvi posao ili nastavljaju školovanje s dobrim temeljima. Na taj način tvrtke u okruženju lakše pronalaze kvalitetne i osposobljene djelatnike, čime lokalnu zajednicu čine snažnijom – rekao je Mitraković.

Sve što je napravljeno u kratkom razdoblju od osnivanja škole rezultat je suradnje Varaždinske županije i Grada Ludbrega, koji su zajedno prepoznali važnost srednjoškolskog strukovnog obrazovanja i razvijaju ga na dobrobit zajednice, napomenuo je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

– Jedna od prvih učenica 2013. godine bila je Sara Kolak, olimpijska pobjednica. To najbolje pokazuje kakva je Srednja škola Ludbreg, djeluje u malom gradu, ali ima velike ambicije i veliko srce. Želja je da postane prepoznatljiva po tome što školuje djecu za suvremenu industriju 4.0, koja mogu kroz ovaj prvi strukovni centar izvrsnosti biti sigurnost poslodavcima i investitorima da u Ludbregu mogu pronaći kvalitetnu, obrazovanu i stručnu radnu snagu te na temelju toga razvijati svoje poslovne projekte ovdje ili u okolici. Zahvaljujem Županiji, profesorima i svim djelatnicima koji promoviraju ambiciju, vrijedan trud i rad, kao i svim prošlim, sadašnjim i budućim učenicima na izboru ove škole – zaključio je Bilić.

Život i društvo

U Hrvatskoj lani 64.394 lovca, evo koliko su životinja odstrijelili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

lov lovac puška

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o lovstvu u Hrvatskoj tijekom 2020. godine.

Lani je u našoj zemlji bilo 64.394 lovaca, a ukupan broj lovaca u 2020. veći je za 3,2 %.

Iste je godine odstrijeljeno 63.432 komada divljači, a najviše divljih svinja, odnosno 39.778 komada.

U 2020. odstrel jelena veći je za 8 %, s odstrijeljena gotovo 5654 grla, dok je kod srna odstrijeljeno 17.789 grla, što je povećanje od 6,6 %. Odstrel zečeva veći je za 8 %, dok je odstrel fazana veći za 3,4 % u odnosu na 2019.

Odstrel divljih svinja u 2020. u odnosu na 2019. ostao je na približno istoj razini, dok je odstrel močvarica smanjen za 10 %. Odstrel ostale pernate divljači ostao je na prošlogodišnjoj razini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice u finalu izbora za najbolji mali grad za razvoj gospodarstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine u organizaciji Jutarnjeg lista, Gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos održan izbor najboljih gradova u Hrvatskoj u nekoliko kategorija, a nagrade „Najbolji grad 2021.” dodijeljene su u četvrtak u Novom Vinodolskom.

U završnicu izbora malih gradova koji imaju najbolje uvjete za razvoj gospodarstva, uz četiri grada otočna grada – Hvar, Krk, Mali Lošinj i Komižu ušao je i jedan grad s kontinenta, a to su Varaždinske Toplice.

Varaždinske Toplice kojima je ovo bio prvi ulazak u završnicu izbora najboljih malih gradova u gospodarstvu, potvrdile su svoju kvalitetu između ostalog, zahvaljujući najboljim pokazateljima broja nezaposlenih (12) na 1000 stanovnika i udjela poreznih prihoda u ukupnim proračunskim prihodima od 73 %.

Vrijedi svakako istaknuti i potpore za gospodarstvo, a jedna od njih je potpuno ili djelomično oslobađanje od doprinosa za nositelje osam vrsta investicija, među ostalim za investitore u stambenu izgradnju, poljoprivrednu proizvodnju i turizam.

Ponos zbog ulaska u prestižno finale nije skrivala ni gradonačelnica Dragica Ratković.

– Bili smo u finalu pet najboljih malih gradova za gospodarstvo što je samo poticaj za sve ono što nas čeka i nagrada za sve ono što smo radili – rekla je gradonačelnica.

Varaždinske Toplice su jedini kontinentalni grad koji je ušao u finale u kategoriji gospodarstvo, a gradonačelnica Ratković naglasila je kako je to dodatan poticaj za još više ulaganja i puno bolji rad.

– Nastavljamo raditi punim plućima kako bi bili još bolji iduće godine – zaključila je Ratković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje