Povežite se s nama

Život i društvo

U Srednjoj školi u Maruševcu otvoren novi Učenički dom vrijedan 5,5 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

DORMITORIJ ZA MLADIĆE

U subotu je u Srednjoj školi u Maruševcu svečano otvoreni novi Učenički dom vrijednosti 5,5 milijuna kuna, a  financirani je sredstvima Kršćanske adventističke crkve koja je i osnovala školu.

No, veliku pomoć školi pruža i Varaždinska županija pa je otvorenju prisustvovao i župan Varaždinske županije Radimir Čačić koji je srdačno dočekan, a kako je istaknula ravnateljica škole Đurđica Garvanović Porobija, nazočnost župana Čačića otvorenju garantira nastavak pomaganju škole od strane Varaždinske županije.

Župan Čačić je u svom obraćanju prisutnima pohvalio rad škole, te čestitao svim djelatnicima na energiji i požrtvovnosti kod učenja i odgajanja mladih naraštaja.

–  Kao arhitekt po struci mogu reći da je ovaj Učenički dom jako lijepo napravljen, s mjerom, nepretenciozno, ali sasvim funkcionalno. U njemu će učenici imati  izvrsne uvjete za boravak te za nesmetano učenje – rekao je župan te dodao  kako Županija sudjeluje sa 700 tisuća kuna godišnje za smještaj i daje 200 tisuća kuna za materijalne troškove školi.

Otvorenju su prisustvovali i zamjenik župana Tomislav Paljak te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc.Miroslav Huđek.

U Učenički dom uloženo je 5.500.000 kn, od čega je 4,5 milijuna dobiveno od donatora, vjernika diljem svijeta te bivših učenika škole. i prijatelja.

Dormitorij za mladiće izgrađen je u roku od jedne godine, a u gradnji su sudjelovale domaće tvrtke.

Izvor:
Foto: VŽ

Život i društvo

Objavio Zavod: alergija na antibiotike nije kontraindikacija za cijepljenje protiv COVID-a 19

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preosjetljivost na sastojke cjepiva jedina je kontraindikacija za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, bolje pojasnivši atopijske i alergijske kontraindikacije za cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Od sastojaka cjepiva naglašava se polietilenglikol, koji pokazuje križnu preosjetljivost s polisorbatom. Drugim riječima, ako osoba nije alergična na polietilenglikol i/ili polisorbat, može se cijepiti. Prema preporukama CDC-a, koje i HZJZ prihvaća, alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cijepljenje.

Kod osoba koje su imale neposrednu alergijsku reakciju na bilo koje drugo cjepivo ili injekcijsku terapiju (tj. intramuskularna, intravenska ili potkožna cjepiva ili terapije koje nisu povezane s mRNA COVID-19 cjepivom ili polisorbatima) potreban je oprez pri primjeni cjepiva, no to ne predstavlja kontraindikaciju za cijepljenje za trenutno dostupna cjepiva u Hrvatskoj.

Te se osobe trebaju informirati o rizicima i koristima kako bi se donijela konačna odluka o cijepljenju. Može se razmotriti odgoda cijepljenja i/ili savjetovati se s alergologom-imunologom dok ne budu dostupne opsežnije informacije o riziku od anafilaksije.

Alergijske reakcije (uključujući ozbiljne alergijske reakcije) koje nisu povezane s cjepivima, injekcijskim terapijama, komponentama mRNA cjepiva protiv bolesti COVID-19 (uključujući polietilenglikol) ili polisorbatima, poput alergija na hranu, kućne ljubimce, otrove kukaca ili okolišne alergene ili alergije na lijekove koji se primjenjuju na usta (uključujući oralne ekvivalente lijekova za injekciju) nisu kontraindikacija ni mjera opreza za cijepljenje mRNA cjepivom protiv bolesti COVID-19.

Nakon cijepljenja preporučuje se sve osobe promatrati 15 minuta, a osobe s poviješću neposredne alergijske reakcije bilo koje ozbiljnosti na cjepivo ili injekcijsku terapiju i osobe s anafilaksijom bilo kojeg uzroka u anamnezi 30 minuta.

– Dosadašnje iskustvo cijepljenja s tri vrste cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj pokazuje da su alergijske reakcije rijetke i da vrlo rijetko zahtijevaju hitnu aplikaciju antialergijskih lijekova, a kako pri svakom cijepljenju takva terapija sukladno našim preporukama ionako treba biti dostupna (na mjestu cijepljenja), preporučujemo da se osobe s atopijskom i alergijskom anamnezom ne upućuju u bolnice na cijepljenje jer se time preopterećuju objedinjeni hitni bolnički prijemi i dnevne bolnice, osim uz prethodno savjetovanje (izabranog liječnika) s alergologom – ističu iz Zavoda.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici i djelatnici V.OŠ Varaždin obilježili Dan ružičastih majica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U holu V. osnovne škole Varaždin, učenici i razrednica 3. b te učitelji informatike postavili su jučer, 24. veljače, izložbu povodom obilježavanja nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Osim poruka koje su učenici napisali, učitelji informatike su se potrudili izraditi QR kodove putem kojih su učenici sa svojim pametnim mobitelima mogli pronaći tekstove koji imaju za cilj senzibilizirati i poučiti učenike različitim oblicima nasilja te načinima reagiranja i (samo)zaštite.

Učitelji i učiteljice su u utorak, 23. veljače, odslušali predavanje „Školskim zvonom protiv nasilja“, a voditelji Renata Sever, dipl. soc. radnica i Teodor Sabolić, mag. soc. rada,  govorili su o zakonskom okviru mjera za zaštitu djece i zaštite od nasilja u obitelji.

Iznijeli su praktične primjere slučajeva te dali preporuke kako razgovarati s roditeljima i kako razgovarati s djecom za koju se pretpostavlja da su ugrožena.

Svi preventivni programi održani su u svrhu poticanja pozitivnog i zdravog razvoja učenika V. osnovne škole Varaždin, ističu iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!