U dvorištu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin u srijedu, 24. lipnja, s početkom u 21 sat, održat će se razgovor s Darwinom Butkovićem u povodu izložbe priređene uz 40. obljetnicu njegova umjetničkog stvaralaštva.

Na izložbi pod nazivom „Migrare“ predstavljen je izbor skulptura, slika, objekata i instalacija, koji daje uvid u Butkovićevu poetiku i presjek likovnog rada tijekom proteklih četiri desetljeća.

To će biti i okosnica razgovora koji će s umjetnikom voditi likovni kritičar Marijan Špoljar.

Izložba je u GMV-u postavljena od 27. svibnja do 28. lipnja ove godine, a kako zbog epidemioloških mjera nije bila otvorena uz nazočnost publike, ovaj posebni program posjetiteljima će pružiti mogućnost cjelovitijeg upoznavanja s umjetnikovim stvaralaštvom.

O radu Darwina Butkovića pisali su mnogi likovni kritičari, a njegov profesor slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Ferdinand Kulmer istaknuo je:

– Njegov rad isticao se izrazitom osebujnošću, pri čemu bih posebno istaknuo njegov specifičan smisao za ironiju i humor, koji ga razlikuje od ostalih.

O stvaralaštvu Darwina Butkovića i izložbi 

Od tri prepoznatljiva Darwinova znaka SA-PE-TE, SA za sat, PE za peglu i TE za telefon, kao dominantna i trajna konstanta, prisutna u svim Darwinovim razdobljima i u najvećem broju njegovih djela, iskristalizirao se onaj sa znakom SA, što je bitno odredilo izbor djela, počevši od 1980. godine kada je Darwin imao svoj prvi samostalni nastup u Gradskome muzeju Bjelovar. Od te godine pratimo pojavu motiva sata, odnosno, njegove skraćenice SA ili njegova prepoznatljiva znaka.

U početku, u prvoj sobi, predstavljamo SAT kao narativnu podlogu njegovih djela, a kasnije samo ona sa skraćenicom SA, odnosno, sa znakom. Sam postav izložbe, pak, nije vezan samo uz kronološko prikazivanje djela s temom sata, već on ima i svoj dublji koncept temeljen na opservaciji autora teksta Marijana Špoljara koji eksplicite navodi kako se Darwinovo stvaralaštvo može sagledavati i kroz obrasce dadaizma. Uz to, Ksenija Kipke, pak, vidi i utjecaj Dubuffetaova art bruta na Darwinovu raskošnu paletu nekonvencionalnih likovnih materijala: od raznih smola i odbačenih predmeta do vegetacije i land arta. Ovom smo izložbom povezali 40 godina umjetničkog djelovanja Darwina Butkovića i 100. obljetnicu berlinskoga postava izložbe dadaizma, kao svojevrsni hommage umjetničkoj nekonvencionalnosti.

Komentari

Komentara