Povežite se s nama

Školstvo

U staroj Glazbenoj školi – novi FOI

Objavljeno:

- dana

PROJEKT SVEUČILIŠNI KAMPUS VARAŽDIN

Umjesto na Ribnjaku, varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) novu zgradu izgradit će na prostoru bivše Glazbene škole Varaždin u sklopu projekta Sveučilišni kampus Varaždin.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćena je Odluka o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i darovanju nekretnine FOI-u, prema kojoj je zemljište na Ribnjaku varaždinski fakultet vratio Gradu Varaždinu, a zauzvrat je dobio 15.158 četvornih metara zemljišta u Ulici kralja Petra Krešimira IV, odnosno prostor na kojem se trenutno nalazi zgrada u kojoj se nalazi FOI 2 i Društvo Naša djeca Varaždin, te parkiralište.

Stara Glazbena – najbolja lokacija

Time je konačno završena priča koja je započela prije desetak i više godina kada su počele prve aktivnosti na planiranju gradnje varaždinskog kampusa. Kroz to vrijeme pokušala se naći prihvatljiva lokacija kao i sredstva za izgradnju kampusa. Potencijalne lokacije bile su bivša muzička škola, Ribnjak, vojna pekara, a spominjale su se i neke druge.

– Zemljište koje smo dobili od Grada Varaždina na prostoru Ribnjaka nije infrastrukturno ni imovinsko-pravno riješeno, a na prostoru Vojne pekare prema Generalnom urbanističkom planu (GUP) ucrtan je autobusni kolodvor. Slijedom toga Gradsko vijeće je donijelo odluku da je prostor bivše Glazbene škole najbolja lokacija za naš projekt i na svojoj posljednjoj sjednici jednoglasno prihvatilo da se dvije čestice na tom prostoru daruju našem fakultetu za potrebe izgradnje kampusa – objasnila je doc. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za poslovanje na varaždinskom FOI-u.

Nova zgrada FOI-ja realna je potreba s obzirom na 3300 studenata i 125 zaposlenika.

Aktivnosti na pripremi ovog projekta odvijaju se intenzivno zadnje dvije godine. Dokumentaciju potrebnu za prijavu projekta na infrastrukturne fondove u najvećoj mjeri priprema vlastiti projektni tim FOI-a, pa je tako vlastitim snagama izradio studiju predizvodljivosti, analizu troškova i koristi te druge tražene analize. Sredstva za svu dokumentaciju koja će biti potrebna za realizaciju projekta uključujući idejni, glavni i izvedbeni projekt, osigurana su u iznosu od tri milijuna kuna, a riječ je o kreditnim sredstvima Sveučilišta u Zagrebu.

– Projekt Sveučilišni kampus Varaždin razrađen je u pet faza, a prve tri faze se planiraju realizirati u sljedećih pet godina. Prva i treća faza odnose se na prostor uz sadašnji Studentski dom, pri čemu prva faza uključuje izgradnju Studentskog restorana, čije su aktivnosti već započele, a treća na izgradnju dva paviljona Studentskog doma sa 600 ležaja gdje je u tijeku priprema studije predizvodljivosti. Druga faza odnosi se na izgradnju nove zgrade FOI-a na prostoru bivše Glazbene škole u kojoj bi se uredile predavaonice i laboratoriji za nastavu, istraživački laboratoriji, kabineti za nastavno i znanstveno osoblje, knjižnica i čitaonica te drugi potrebni sadržaji. To je realna potreba s obzirom na 3300 studenata našeg fakulteta i 125 zaposelnika, pri čemu je vlastitog znanstveno-nastavnog osoblja 85 – doznajemo od Begičević Ređep.

Većina novca iz EU fodova

Vrijednost samo te faze je između 20 do 25 milijuna eura, a na FOI-u očekuju da će se ovaj projekt koji ima podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta financirati iz EU fondova.

– S ulaskom Hrvatske u EU s 1. srpnjem ove godine otvara se mogućnost korištenja infrastrukturnih fondova preko kojih će naša zemlja imati mogućnost iskoristiti šest milijardi eura. Nadamo se da ćemo dio “tog kolača” dobiti i mi za naš projekt, odnosno nadamo se da ćemo uspjeti 85% sredstava dobiti bespovratno, dok bi se preostalih 15% osiguralo iz državnog proračuna s obzirom da je projekt Sveučilišni kampus Varaždin još sredinom prosinca uvršen na indikativnu listu projekata za operativni program 2014.-2020. za Europski fond za regionalni razvoj. Na toj listi trenutno je devet projekata iz cijele Hrvatske koje podržava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a naš je jedni s područja sjeverozapadne Hrvatske, što je veliki uspjeh – ističe Begičević Ređep.

Bude li sve prema planovima, novu zgradu FOI će dobiti u proljeće 2016. godine. Kako bi se moglo nastaviti s ovim projektom, Grad Varaždin će morati pronaći novi prostor za Društvo Naša djeca Varaždin.

FOI-u vrijedno priznanje – certifikat za kvalitetu

Varaždinski FOI ponovno je dokazao svoju kvalitetu. Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr.s c. Jasmina Havranek je 26. ožujka na Fakultetskom vijeću FOI-a dekanu prof. dr. sc. Vjeranu Strahonji uručila certifikat kojim se potvrđuje da je sustav osiguravanja kvalitete fakulteta učinkovit i u razvijenoj fazi te u skladu sa standardima i smjernicama za osiguravanje kvalitete u europskom prostoru visokog obrazovanja.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Školstvo

Jesu li STEM smjerovi “in”? Na jedan se prijavilo 958 kandidata, a kvota je 80!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Visoka su učilišta u Hrvatskoj završila s upisima, a kako su protekli upisi u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, provjerili smo s Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu, Sveučilištem Sjever te Međimurskim veleučilištem u Čakovcu.

Naime, u Hrvatskoj je pravo upisa na neki od studijskih programa u ljetnom upisnom roku za upis u akademsku godinu 2022./2023. ostvarilo 25.625 kandidata, pokazale su konačne rang-liste objavljene 18. srpnja na mrežnoj stranici postani-student.hr. U odnosu na prošlu godinu, pravo upisa ostvarilo je 778 kandidata manje. Ukupno 30.528 prijavljenih kandidata moglo je birati između 908 studijskih programa. Najveći je interes (uzevši u obzir omjer broja prvih izbora i kvote) za studijske programe Izobrazba trenera, Psihologija, Logopedija i Sestrinstvo na sveučilištima u Zagrebu te Primaljstvo u Rijeci. Prošle je godine na prvome mjestu bio studij Logopedija Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Najveći broj prijava prvog izbora imali su sljedeći studiji, sastavnice Sveučilišta u Zagrebu: Poslovna ekonomija, Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, Medicina, Poslovna ekonomija (stručni) i Pravo, a gledajući srednjoškolski uspjeh, visoka učilišta s najvišim prosjekom ocjena kandidata koji su ostvarili pravo upisa su zagrebački Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet te Fakultet elektrotehnike i računarstva, kao i osječki Medicinski fakultet. Nakon objave konačnih rang-lista u ljetnom upisnom roku ostalo je slobodno 14.056 mjesta, a zadovoljstvo ovogodišnjim upisima ne kriju na varaždinskom FOI-ju.

FOI i MEV

– Možemo biti iznimno zadovoljni velikim interesom za FOI. Primjerice, za informatički sveučilišni studij interes je tri puta veći od kvote, a za stručni studij poslovne informatike gotovo 12 puta veći od kvote. Uspjeh je tim veći jer Hrvatska ima negativne demografske trendove, sve je manje potencijalnih studenata i dosta fakulteta i studija se bori s nepopunjavanjem kvota. Studenti prepoznaju kvalitetu naših studijskih programa, interdisciplinarnost i spoj informatičkih i ekonomskih znanja te poslovnih vještina, kao i intenzivnu suradnju s više od 400 partnera, prvenstveno IT partnerskih tvrtki. Danas je informatička struka deficitarna na tržištu rada, a IT najbrže rastuća grana gospodarstva. Potražnja za FOI-jevcima je iznimno velika, oni su iznimno kompetitivan kadar i većina svoje prvo zaposlenje pronalazi već na studiju. To su prepoznali naši budući studenti i zato izabrali FOI – istaknuli su iz FOI-ja.

Ove su godine nudili tri preddiplomska studija: dva sveučilišna (Informacijski i poslovni sustavi te Ekonomika poduzetništva) i jedan stručni studij (Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja).

– Kada govorimo o interesu studenata, naglasak je i ove godine na informatičkom usmjerenju, i tu smo prepoznati kao jedan od vodećih fakulteta. Ove godine najveći interes bilježimo na našem preddiplomskom stručnom studiju Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja (ITDP), za koji na upisnu kvotu od 80 studenata želi upisati 958 kandidata, znači, gotovo 12 puta veći interes od kvote. Standardno, broj prijavljenih kandidata za naš preddiplomski sveučilišni studij Informacijski i poslovni sustavi je trostruko veći od kvote (730 kandidata na 285 mjesta). Na studij Ekonomika poduzetništva upisujemo 120 redovnih studenata, a na svojoj listi preferencija označilo ga je više od 400 kandidata – otkrivaju iz FOI-ja, na kojem su se upisi provodili isključivo online. Prošlog su tjedna istaknuli kako vjeruju da će sve kvote u ljetnom upisnom roku biti popunjene i da će najesen pozdraviti 600-tinjak brucoša u sva četiri grada u kojima izvode nastavu – Varaždinu, Sisku, Zaboku i Križevcima.

Kakav je interes studenata za Međimursko veleučilište u Čakovcu, otkrio je dekan doc. dr. sc. Igor Klopotan.

– Prema prijavama na naše studijske programe, kojih je bilo dva puta više od upisne kvote, smatramo da je zanimanje budućih studenata bilo vrlo dobro, no unatoč velikom interesu, na svim programima ostalo je mjesta za jesenski rok. Dio maturanata nije položio maturu, a dio je u zadnji čas izabrao drugo visoko učilište, ali i prošlih godina smo imali praznih mjesta za jesenski upisni rok – istaknuo je Klopotan. MEV izvodi tri preddiplomska stručna studija, Računarstvo, Održivi razvoj i Menadžment turizma i sporta, te diplomski studij Menadžment turizma i sporta. U pripremi su još dva studijska programa koja će najaviti najesen, a veseli ih i to što su, zasad, upisali jednu studenticu iz Ukrajine na smjer Menadžment turizma i sporta.

Sveučilište Sjever

Sveučilište Sjever je oglasilo upisna mjesta na 10 preddiplomskih studijskih programa u Sveučilišnom centru Varaždin i sedam studijskih programa u Sveučilišnom centru Koprivnica. Od ovih 17 studijskih programa 13 ih je u STEM području (tehničke znanosti, biomedicina), dva su u umjetničkom području, a dva u društvenom području, a ukupno je oglašeno 1090 upisnih mjesta, od čega 770 u Varaždinu.

– Trenutačno na rang-listama imamo 83 % kandidata s “upisnim” brojem; ako se izuzmu samo studijski programi u Sveučilišnom centru Varaždin, postotak popunjenosti je visokih 90 %. S obzirom na strukturu studijskih programa Sveučilišta Sjever, deficitarnost studija i veliku zapošljivost završenih studenata, ovo je jedinstveni postotak u RH vezan uz atraktivnost studijskih programa i interes, najveći u RH u usporedbi s ostalim javnim sveučilištima. Izrazito veseli što se maturanti na sjeveru RH sve više i više prijavljuju na zahtjevne studije iz područja tehničkih znanosti, biomedicine i informacijsko-komunikacijskih znanosti, a koji će im osigurati velik karijerni iskorak po završetku studija – navodi prorektor za nastavu i studentska pitanja izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša.

Paralelno s upisima na preddiplomske studije, u tijeku su i prijave na 10 diplomskih studija, prvenstveno vertikala na ove preddiplomske STEM studije, za koje, također, potpuno očekivano, navodi prorektor Tropša, vlada velik interes.

– S obzirom na predstavljene podatke o interesu, na Sveučilištu Sjever izrazito smo zadovoljni ovim rekordnim prijavama – otkriva. Najviše prijava na preddiplomskim studijima zaprimljeno je za studije Fizioterapija (ukupno 617, kvota 120), Sestrinstvo (ukupno 520, kvota 130) te Multimedija, oblikovanje i primjena (ukupno 475, kvota 135), a slijede Graditeljstvo, Proizvodno strojarstvo, Geodezija i geomatika i drugi.

– Nepopunjena mjesta za jesenski upisni rok bit će poznata tek nakon provedenih upisa. Ako svi kandidati pristupe upisu, broj slobodnih mjesta bit će 189 u oba grada. Studiji na kojima očekujemo nepopunjenu kvotu iz ljetnog upisnog roka su Logistika i mobilnost, Zaštita okoliša, ambalaža i recikliranje, Prehrambena tehnologija, Elektrotehnika te Poslovanje i menadžment, odnosno oko 15 do 20 upisnih mjesta po studiju, dok na studijima Glazba i mediji te Mehatronika očekujemo jednoznamenkasti broj mjesta – zaključuje Tropša.

jednoznamenkasti broj mjesta – zaključuje Tropša.

Nastavite čitati

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje