Povežite se s nama

Međimurje

U Strahonincu rekonstrukcija raskršća i gradnja rotora

Objavljeno:

- dana

PROJEKTI

Međimurska županija kandidirala je 13 projekata za financiranje iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2011. do 2020. godine, od čega je prihvaćeno šest projekata vrijednih 4,5 milijuna kuna.

Tako će se izgraditi biciklistička staza na relaciji od Hodošana do Donjega Kraljevca i biciklistička staza od Donjega Kraljevca do Hemuševa, u Murskom Središću će se postaviti pokazivači brzine s radarskom detekcijom i dopunskim panelom za prikaz tekstualnog upozorenja, rekonstruirat će se raskrižje i izgraditi kružni tok u Strahonincu, a zahvaljujući dobroj suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Županijske uprave za ceste krenut će rekonstrukcija glavne ceste u Pribislavcu.

O tim projektima bilo je riječi na sastanku koji je održan prilikom nedavnog posjeta ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića Međimurskoj županiji. Na tom sastanku bili su i međimurski župan Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, saborska zastupnica Bernarda Topolko i ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini.
Župan Posavec tom je prigodom ministra upoznao s nizom ključnih projekata za realizaciju, poput izgradnje zaobilaznica na području Međimurja – u Murskom Središću, Prelogu i Nedelišću – kao i s projektima vezanima uz sigurnost i prometnice u Čakovcu. Na sastanku je bilo riječi i o reorganizaciji policije i stanju sigurnosti u Međimurskoj županiji, gdje je smanjena stopa kriminaliteta. Posavec je rekao da je to zajedničko postignuće PU međimurske i svih sudionika lokalne zajednice, što je pohvalio i ministar.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Država pčelarima sufinancira kupnju šećera za prihranu pčela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Objavljen je pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine, traje do 15. listopada.

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Provedbom ovog Programa izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Obrazac zahtjeva za potporu zbog gubitka medonosnog potencijala dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Nastavite čitati

Međimurje

Tereza Kesovija i Zorica Kondža kao vrhunac Adventa u Gradu Rudara!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Rudara godine 2019. iz dana u dan punio je Centar za kulturu „Rudar“.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, manifestacija se nije mogla održati godinu kasnije, a i Ljeto uz Muru održano je u izmijenjenom formatu. Ove godine Grad Mursko Središće ponovo će organizirati bogati program, a vrhunac će biti koncerti dvije legende hrvatske glazbene scene, Tereze Kesovije i Zorice Kondže.

Koncerti će se održati vikend prije Božića pa će tako u petak, 17. prosinca, nastupiti Zorica Kondža, a u subotu, 18. prosinca Tereza Kesovija. Kako je Centar za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću premalen za takav koncert, posebno uz pridržavanje eventualnih mjera i preporuka u to vrijeme, koncerti će se održati u sportskoj dvorani u Murskom Središću.

To će biti tek vrhunac Adventa, koji će osim ovih velikih koncerata biti ispunjen i različitim sadržajem za sve generacije. Koncerti duhovne glazbe, nastupi lokalnih glazbenika, predstave za djecu, aktualni filmski naslovi i slično. Kompletan program bit će dostupan uskoro.

U ovom trenutku ne možemo znati kakva će biti situacija s pandemijom koronavirusa i kakve će mjere i preporuke biti raspisane od strane HZJZ-a, ali moguće je da će na događaje moći samo posjetitelji s COVID-putovnicama. Grad Mursko Središće sve će postojeće mjere poštivati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje