Povežite se s nama

Međimurje

U Strahonincu rekonstrukcija raskršća i gradnja rotora

Objavljeno:

- dana

PROJEKTI

Međimurska županija kandidirala je 13 projekata za financiranje iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2011. do 2020. godine, od čega je prihvaćeno šest projekata vrijednih 4,5 milijuna kuna.

Tako će se izgraditi biciklistička staza na relaciji od Hodošana do Donjega Kraljevca i biciklistička staza od Donjega Kraljevca do Hemuševa, u Murskom Središću će se postaviti pokazivači brzine s radarskom detekcijom i dopunskim panelom za prikaz tekstualnog upozorenja, rekonstruirat će se raskrižje i izgraditi kružni tok u Strahonincu, a zahvaljujući dobroj suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Županijske uprave za ceste krenut će rekonstrukcija glavne ceste u Pribislavcu.

O tim projektima bilo je riječi na sastanku koji je održan prilikom nedavnog posjeta ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića Međimurskoj županiji. Na tom sastanku bili su i međimurski župan Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, saborska zastupnica Bernarda Topolko i ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini.
Župan Posavec tom je prigodom ministra upoznao s nizom ključnih projekata za realizaciju, poput izgradnje zaobilaznica na području Međimurja – u Murskom Središću, Prelogu i Nedelišću – kao i s projektima vezanima uz sigurnost i prometnice u Čakovcu. Na sastanku je bilo riječi i o reorganizaciji policije i stanju sigurnosti u Međimurskoj županiji, gdje je smanjena stopa kriminaliteta. Posavec je rekao da je to zajedničko postignuće PU međimurske i svih sudionika lokalne zajednice, što je pohvalio i ministar.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Čakovec otvorio javni poziv za financiranje programa i projekata u kulturi, tradicijskoj kulturi i umjetnosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec je raspisao javni poziv za prikupljanje prijedloga za zadovoljavanje potreba u društvenim djelatnostima u 2023. godini za područja kulture, tradicijske kulture i umjetnosti. Predmet javnog poziva je prikupljanje pisanih prijedloga programa i projekata svih korisnika Proračuna Grada Čakovca.

Samo iznimno će se financirati projekti i programi koji nisu prijavljeni na ovaj javni poziv i to isključivo oni čije planiranje i projektiranje zbog objektivnih razloga nije bilo moguće realizirati u vrijeme raspisivanja poziva.

Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1000 kuna, a najveći iznos je 200.000 kuna. Svaki prijavitelj može prijaviti najviše tri projekta ili programa.

Natječaj je otvoren do 15. studenoga 2022. godine, a udruge mogu prijaviti projekt za sljedeća područja: izdavačka djelatnost, organizacija kulturnih i umjetničkih manifestacija, performansa i natjecanja, sudjelovanje na smotrama i natjecanjima iz glazbeno-scenskih umjetnosti, tradicijske kulture i audio-vizualnih umjetnosti, promicanje kulture i umjetnosti te očuvanje kulturne i tradicijske baštine, projekti i programi ustanova u kulturi, promicanje kulturnog amaterizma u mjesnoj samoupravi i javne manifestacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje