Degustacija čak 184 bučina ulja iz četiri države, kulinarski šou s vrhunskim kuharima i specijalitetima s varaždinskim bučinim uljem i tartufima, kuhanje ulja na starinski način te više od 20 štandova na kojima će se u bučina ulja moći pronaći i brojni drugi proizvodi – to je samo dio bogatog sadržaja koji očekuju posjetitelje ove subote, 25. svibnja, na 2. Međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria.

Istovremeno će se održavati, već tradicionalna, 9. Izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske.

Od 184 prijavljena uzorka, njih 148 deklarirana su kao djevičanska bučina ulja, a 36 kao hladno prešana. Najbolje ocijenjeno ponijet će titulu šampiona i nagradu od 15.000 kuna.

Građani će sve uzorke ulja moći degustirati, a to je samo jedan od popratnih sadržaja koji počinju u subotu već od 9 sati ispred Županijske palače.

Za posjetitelje se priprema atraktivni kulinarski šou pod nazivom “Varaždinsko bučino ulje“ u kojem će četvorica vrhunskih kuhara, Damir Crleni iz Hrvatskog kuharskog saveza, Marin Pozder iz restorana Bedem, Marin Sambolek iz restorana hotela Turist i Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković, pripremati vrhunska jela s Varaždinskim bučinim uljem, ali i tartufima.

Zanimljiv program imat će i Udruga Hajdina, od kuhanja ulja na starinski način, preko heklanja i vezenja motiva tikve na licu mjesta, pa do prezentacije izrade zaštićenog kučanskog koščićjaka i drugih jela od hajdine. Dječji vrtić Zeko priprema radionicu na temu bučina koštica, a cijelo vrijeme trajanja Izložbe moći će se kupiti ulje i drugi proizvodi na više od 20 izložbeno-prodajnih štandova.

Službeno otvorenje Izložbe je u 10 sati nakon čega počinju i programi za proizvođače te sve druge zainteresirane.

2. Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe – Adria, Varaždinska županija organizira sa Savezom Alpe – Adria organizira, dok 9. izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske organizira s Međimurskom, Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom te Gradom Zagrebom.

PROGRAM

Županijska palača, Franjevački trg 7, Varaždin

10 h – Otvorenje Izložbe
10.20 h – Predavanje – dr. sc. Sandra Balbino, Prehrambeno biotehnološki fakultet
11 h – Interpretacija rezultata ocjenjivanja – Bioinstitut d.o.o. Čakovec
11.30 h – Proglašenje najboljih ulja, dodjela diploma i priznanja
12.00 h – Degustacija bučinog ulja

POPRATNI SADRŽAJ

Od 9 sati:

izložbeno-prodajni štandovi ispred Županijske palače
kulinarski show:

– Damir Crleni – predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza

– Marin Pozder – restoran Bedem, Varaždin

– Marin Sambolek – restoran hotela Turist

– Ivan Tomas – restoran Fontana Crnković

Udruga Hajdina: prezentacija pripreme Kučanskog koščićjaka i drugih jela od hajdine, kuhanje ulja na starinski način, prezentacija izrade koščičjaka “uživo”, heklanje i vezenje motiva tikve na licu mjesta

Dječji Vrtić Zeko: radionica na temu Bučina koštica

Komentari

Komentara