Povežite se s nama

Međimurje

U subotu jubilarni 30. vatrogasni memorijal “Smrtić-Možanić”

Objavljeno:

- dana

DVD GORNJI KURŠANEC

Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornji Kuršanec u subotu je domaćin 30. tradicionalnog natjecanja vatrogasnih ekipa u spomen na svoje istaknute članove, Vladu Možanića i Đuru Smrtića, osnivače društva 1974. godine.

 

U okviru ovog jubilarnog Memorijala “Smrtić-Možanić” koji će okupiti ekipe DVD-a s područja općine Nedelišće i drugih međimurskih društava, ujedno će se održati i 2. Kup DVD-a Gornji Kuršanec za podmladak.

Natjecanje će početi u 15 sati kod vatrogasnog spremišta u Gornjem Kuršancu. Prijavljeni sudionici će se natjecati u šest kategorija: muške A i B ekipe, ženske A i B ekipe, te podmladak dječaci i djevojčice od 6 do 12 godina.

Muške i ženske ekipe izvodit će dvije vježbe 3/1 A, prema pravilniku HVZ-a, bez štafetne utrke. Podmladak muški i ženski izvodit će dvije vježbe, prema pravilniku HVZ-a, bez štafete. Opremu za natjecanje osigurat će organizator.

Za prva tri mjesta u svim kategorijama osigurani su pokali te medalje za podmladak svih natjecatelja (10 komada po ekipi). Najbolje plasirana ekipa osvojit će prijelazni pokal Memorijal “Smrtić-Možanić”.

U subotu nekoliko članova DVD-a na groblju u Nedelišću položit će vijence na grobove Vlade Možanića i Đure Smrtića.

Izvor:
Foto: DVD Gornji Kuršanec

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje