Povežite se s nama

U fokusu

Oni su Hrabrost – članovi novoosnovane udruge apstinenata

Objavljeno:

- dana

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

Novoosnovana udruga apstinenata “Hrabrost” ove subote, 26. studenog, u prijepodnevnim satima predstavlja svoj rad na varaždinskom Franjevačkom trgu u sklopu svojih aktivnosti u mjesecu borbe protiv ovisnosti.

Svi koji žele saznati nešto više o radu klubova liječenih alkoholičara mogu doći na štand udruge Hrabrost gdje će im članovi dati sve potrebne informacije.

Na području Varaždinske županije donedavno je djelovao samo jedan klub apsistenata, Udruga zdravog življenja “Obiteljski klub”. U lipnju ove godine pokrenuta je nova udruga “Hrabrost” čiji su članovi dugogodišnji apstinenti te su većina njih ranije bili članovi Obiteljskog kluba.

Nova udruga dobila je podršku županije te im je županijski Zavod za javno zdravstvo dodijelilo terapeuta Vjerana Marića. Svakog četvrtka članovi kluba sastaju se u prostorijama prvog mjesnog odbora u Varaždinu gdje najčešće dolaze s članovima svoje obitelji. Obiteljski pristup terapiji je najbolji i najučinkovitiji, ističe predsjednik kluba Đuro Kobal.

Zajedništvo

– Na području Varaždina nekad je djelovalo desetak klubova apstinenata, zatim se sve to ugasilo i tek je prije deset godina otvorena ponovno prva udruga, a sad i druga. Prema procjenama na području Varaždinske županije oko pet posto stanovništva tj. oko 8.000 ljudi ima problema s alkoholom, što znači da bi u cijeloj županiji trebali imati nekoliko stotina ovakvih udruga – ističe terapeut Marić koji svakog četvrtka radi s članovima kluba na njihovim redovitim sastancima.

Nakon što ovisnik o alkoholu u bolnici prođe kroz proces odvikavanja, najteži izazov slijedi nakon izlaska iz bolnice jer se, bez podrške obitelji i okoline, najčešće vrate alkoholu.

– Zajedništvo je najvažnije. U klubu imamo prijatelje koje možemo nazvati u bilo koje doba dana ili noći kad nas uhvati kriza. Tih sat i pol vremena, koje svakoga tjedna provedemo u zajedničkom druženju, nekome može spasiti život – ističe predsjednik udruge.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati

U fokusu

Potpisan ugovor za izvođenje radova rekonstrukcije djela nogostupa u centru Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Pokrenuli smo prvu fazu komunalnog uređenja samog centra Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom potpisivanja Ugovora o izvođenju radova rekonstrukcije djela nogostupa u Ulici hrvatskih pavlina i od Ulice Antuna Mihanovića do Ulice Alojzija Stepinca.

Ugovor je potpisan 21. siječnja na prigodnoj svečanosti organiziranoj u Gradskoj vijećnici.

Temeljem provedenog javnog natječaja izvođenje radova povjereno je tvrtki TTG iz Donje Višnjice čije je direktor Tomica Zgrebec, nakon potpisivanja Ugovora, istaknuo da će radovi, čija je ugovorena vrijednost 395.730 kuna, biti izvedeni kvalitetno i u roku.

U okviru tih radova bit će izvedena rekonstrukcija postojećeg nogostupa južnog dijela Ulice hrvatskih pavlina te dio nogostupa sa sjeverne strane kolnika županijske ceste, na potezu od Ulice A. Mihanovića do Ulice A. Stepinca, u ukupnoj dužini od 363,5 metara.

– Nakon ovih zahvata pokrenut ćemo uređenje dijela nogostupa na istočnoj strani Ulice hrvatskih pavlina kojim će biti obuhvaćeno saniranje cestovne odvodnje, kanalizacijskog sustava i samog nogostupa. Sve to radimo s ciljem uređenjem centra Lepoglave u kojem planiramo izgradnju tržnice za koju ćemo uskoro dobiti građevinsku dozvolu. Sredstva za izgradnju tržnice, a riječ je oko dva milijuna kuna, planiramo osigurati kroz mjeru 7.4.1 čije otvaranje očekujemo ove godine. Očekuje nas i uređenje kanalizacijskog sustava. U tom su smjeru pokrenuti i konkretni koraci. S tvrtkom Varkom potpisan je ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju sustava aglomeracije. Projektna dokumentacija trebala bi biti izrađena do lipnja, a iduće godine trebalo bi se krenuti s natječajem za izbor izvođača radova – pojasnio je gradonačelnik Škvarić.

Zadovoljstvo početkom radova na uređenju centra Lepoglave istaknula je predsjednica MO Lepoglava Marija Ribić naglasivši da će centar grada biti uređen na zadovoljstvo građana koji u njemu žive kao i turista koji često borave u Lepoglavi.

– Prisutan je još problem starih zgrada u državnom vlasništvu koje se nalaze u centru Lepoglave. Te je zgrade potrebno obnoviti na što upozoravamo nadležne na državnoj razini – rekla je Ribič.

Početak radova rekonstrukcije djela nogostupa u Ulici hrvatskih pavlina i od Ulice Antuna Mihanovića do Ulice Alojzija Stepinca planiran je za veljaču 2021., a trebali bi biti završeni u roku od 60 dana.

Nastavite čitati