Povežite se s nama

U fokusu

Oni su Hrabrost – članovi novoosnovane udruge apstinenata

Objavljeno:

- dana

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

Novoosnovana udruga apstinenata “Hrabrost” ove subote, 26. studenog, u prijepodnevnim satima predstavlja svoj rad na varaždinskom Franjevačkom trgu u sklopu svojih aktivnosti u mjesecu borbe protiv ovisnosti.

Svi koji žele saznati nešto više o radu klubova liječenih alkoholičara mogu doći na štand udruge Hrabrost gdje će im članovi dati sve potrebne informacije.

Na području Varaždinske županije donedavno je djelovao samo jedan klub apsistenata, Udruga zdravog življenja “Obiteljski klub”. U lipnju ove godine pokrenuta je nova udruga “Hrabrost” čiji su članovi dugogodišnji apstinenti te su većina njih ranije bili članovi Obiteljskog kluba.

Nova udruga dobila je podršku županije te im je županijski Zavod za javno zdravstvo dodijelilo terapeuta Vjerana Marića. Svakog četvrtka članovi kluba sastaju se u prostorijama prvog mjesnog odbora u Varaždinu gdje najčešće dolaze s članovima svoje obitelji. Obiteljski pristup terapiji je najbolji i najučinkovitiji, ističe predsjednik kluba Đuro Kobal.

Zajedništvo

– Na području Varaždina nekad je djelovalo desetak klubova apstinenata, zatim se sve to ugasilo i tek je prije deset godina otvorena ponovno prva udruga, a sad i druga. Prema procjenama na području Varaždinske županije oko pet posto stanovništva tj. oko 8.000 ljudi ima problema s alkoholom, što znači da bi u cijeloj županiji trebali imati nekoliko stotina ovakvih udruga – ističe terapeut Marić koji svakog četvrtka radi s članovima kluba na njihovim redovitim sastancima.

Nakon što ovisnik o alkoholu u bolnici prođe kroz proces odvikavanja, najteži izazov slijedi nakon izlaska iz bolnice jer se, bez podrške obitelji i okoline, najčešće vrate alkoholu.

– Zajedništvo je najvažnije. U klubu imamo prijatelje koje možemo nazvati u bilo koje doba dana ili noći kad nas uhvati kriza. Tih sat i pol vremena, koje svakoga tjedna provedemo u zajedničkom druženju, nekome može spasiti život – ističe predsjednik udruge.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Hrvatska je članica šengenskog prostora. Što se sve mijenja od siječnja?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer  je donesena konačna i jednoglasna oduka na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica u Bruxellesu – Hrvatska postaje 27. članica šengenskog prostora.

Što to konkretno znači?

Za manje od mjesec dana, točnije 1. siječnja, ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće i u zračnim lukama. Neće više biti čekanja na granicama i kilometarske kolone, posebno u sezoni.

To vrijedi za granične prijelaze sa Slovenijom i Mađarskom, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom je situacija nepromijenjena, odnosno to postaje vanjska granica Schengena.

Zračne luke malo će kasniti s ulaskom u šengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. ožujka 2023. godine.

Iako se ukidaju granice kakve su do sad bile, to ne znači da neće biti nikakve kontrole. Dosadašnja pravila zamijenit će kompenzacijske mjere koje će prvenstveno služiti za suzbijanje mogućih nezakonitih radnji kod prelaska granica.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin i Kaufland raskidaju ugovor jer se vjerovnici nisu dogovorili. Bliži li se kraj Varteksu?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin i Kaufland će, prema svemu sudeći, raskinuti ugovor temeljem kojeg se na dijelu poslovnog prostora Varteksa u Zagrebačkoj ulici, u sklopu projekta „Varteks kvart – urbana regeneracija“ trebao graditi novi poslovni trgovački centar. Ta je informacija danas stigla iz Grada Varaždina. Navode da su čekali, ali nisu dočekali da se Varteksovi vjerovnici dogovore te da je raskid ugovora inicirao Kaufland.

– Kaufland je inicirao, a Grad Varaždin pozitivno odgovorio na inicijativu za skoro pokretanje pravnih poslova sporazumnog raskida ugovora  jer rokovi za dogovor hipotekarnih i založnih vjerovnika, koji su preduvjet za nastavak projekta, ističu do kraja godine. Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj,  je nakon očekivanja i nadanja da će doći do dogovora vjerovnika za što još postoje minimalne, gotovo nikakve šanse, sada  suglasan da se krene u raskid ugovora između Kauflanda i Grada Varaždina – kažu u Gradu Varaždinu.

– Najavljena investicija se neće moći realizirati jer se procjenjuje da ne postoji nikakva mogućnost dogovora hipotekarnih i založnih vjerovnika – smatra gradonačelnik Neven Bosilj. Dodaje ida razumije poslovnu strategiju Varteksa.

– Kao i svako ozbiljno poslovno društvo, tako i  Kaufland ima definirate termine za realizaciju investicija. Ako se do dogovora ne može doći u tim definiranim rokovima, a očito se to ne može riješiti jer se  vjerovnici čvrsto, ukopano,  drže svojih pozicija,  ne vidimo nikakve mogućnosti realizacije cijelog projekta. I zato smo predvidjeli da se tijekom slijedećeg tjedna sastanemo s predstavnicima Kauflanda  i napravimo sporazumni raskid ugovora – rekao je Bosilj.

Je li ovo kraj Varteksa? O tome je za Poslovni dnevnik govorio i član Uprave Varteksa Dražen Dobiš.

Varteks je, naime, uputio dopis Vladi sa zamolbom da, ako je to moguće, pokuša utjecati na hipotekarno osigurane vjerovnike da se ubrza proces dogovora oko raspodjele sredstava od prodaje našeg zemljišta Kauflandu.

Novi član uprave Varteksa Dobiš poručio da bez Kauflanda i NK Varaždina Varteksu prijeti kraj

Očito zamolba nije urodila plodom.

-Vjerujem u snagu Varteksa, ali ako bi došlo do potpisivanja sporazumnog raskida ugovora Kauflanda s Gradom Varaždinom oko izgradnje kružnog toka, kao i ugovora s NK Varaždinom vezano uz pomicanje dijela zemljišta za gradnju njihovog kompleksa, samim time je to i njihovo odricanje od moguće kupnje zemljišta od Varteksa. Onda pada u vodu i projekt Vlade RH ‘Varteks kvart – urbana regeneracija’ kojeg je Vlada proglasila strateškim investicijskim projektom, a sve zbog toga što se vjerovnici ne mogu dogovoriti oko raspodjele financijskih sredstava iz prodaje. Imamo enormnu financijsku izloženost prema vjerovnicima i vrijeme nam curi, iako smo već za oko 6 milijuna kuna smanjili kratkoročni dug koji je bivša Uprava napravila prema dobavljačima – rekao je Dobiš.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje