Povežite se s nama

Život i društvo

U subotu predstavljanje na Korzu i program u HNK

Objavljeno:

- dana

NAJAVA

Povodom obilježavanja prvog Dana nacionalnih manjina, u Varaždinu će ove subote, 21. svibnja, od 11 do 14 sati na Korzu biti održano predstavljanje nacionalnih manjina, a istovremeno će od 12 do 16 sati biti otvorena vrata prostorija Medžlis islamske zajednice Varaždin (F. Kurelca 20), Pravoslavne crkve sv. Đorđa u Varaždinu (Trg bana J. Jelačića 19) i Vijeća srpske nacionalne manjine (A. Stepinca 1). U varaždinskom HNK će u 19.30 sati početi program gostujućih skupina. – Albanska, bošnjačka, češka, makedonska, romska, slovačka, slovenska, srpska, talijanska i ukrajinska nacionalna manjina predstavit će nam se svojim gastro delicijama, pjevnim, plesnim i recitatorskim programom. Pozivamo vas da svojim dolaskom podržite namjeru objedinjavanja društva u različitosti – pozivaju iz Koncertnog ureda Varaždin. Ulaz je slobodan.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Josip Cestar novi predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Savjeta mladih Varaždinske županije Josip Cestar jednoglasno je izabrani za predsjednika, dok će funkciju njegovog zamjenika vršiti Božo Kvesić.

Sjednicu je inače otvorio predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić koji je članovima Savjeta čestitao na društvenom angažmanu te im poželio puno uspjeha, kreativnosti i energije u radu dok je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo kako članovi Savjeta mogu svakako računati na pomoć i podršku kako izvršne tako i predstavničke vlasti Varaždinske županije.

– Svaka dobra ideja je dobrodošla, a poglavito svaka inicijativa koja će ići u smjeru razvoja naše Županije. Postoji mnogo područja na kojima možete dati svoj doprinos, a dobro znate da su obrazovanje i zdravstvo područja u kojima ulažemo najviše financijskih sredstava. Cilj nam je ravnomjeran razvoj Županije, povlačenje što više sredstava iz EU fondova i zato je svaki savjet ili prijedlog dobrodošao. Siguran sam da ćete svojim radom i aktivnošću u ovom Savjetu ostaviti trag – rekao je župan te naglasio kako danas mladi ljudi naprosto moraju biti uključeni u društvene tokove.

Konstituirajućoj sjednici je nazočila i Ljubica Božić, županijska pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje. Izabrani predsjednik Savjeta mladih Josip Cestar zahvalio se na povjerenju te je naznačio kako će Savjet nastojati što češće održavati sjednice te svojom proaktivnošću biti konstruktivan i hvalevrijedan partner ovoj županijskoj vlasti.

– Veselim se radu i budućim akcijama jer je cilj da budemo aktivni, vrijedni i kreativni – rekao je Cestar.

Savjet, sukladno Odluci, ima 11 članova, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika, a članovi sadašnjeg Savjeta su osim već spomenutog predsjednika Cestara i njegovog zamjenika Kvesića i Katarina Meštrić, Patricija Dugi, Josip Pokorny, Luka Antončić, Nikolina Bačko, Ivana Bedeković, Mihael Leskovar, Danijel Sokač i Petra Korpar.

Mandat članovima traje tri godine, a u Savjet se mogu birati osobe u dobi od navršenih 15 do navršenih 30 godina i to s prebivalištem/boravištem na području Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Objavljen je natječaj za dodjelu stipendija Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Natječaj za dodjelu stipendija Varaždinske županije za školsku/akademsku godinu 2021./2022. objavljen je jučer, 19. listopada. Ukupno će biti dodijeljeno 65 novih stipendija, od čega 53 studentima i 12 učenicima srednjih škola.

Novost je da su stipendije povećane, pa će učenici mjesečno dobivati po 400 kuna (ranije 300 kuna), a studenti po 800 kuna (ranije 700 kuna). Stipendije se isplaćuju svih 12 mjeseci u godini, čime učenici godišnje dobivaju 4.800 kuna, a studenti 9.600 kuna.

Stipendije se dodjeljuju u četiri grupe i za svaku će biti utvrđena posebna lista reda prvenstva dobivena bodovanjem uspjeha te postignutih izvannastavnih rezultata.

U grupi zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju stipendije se dodjeljuju, za magistre elektrotehnike, strojarstva, matematike, fizike, doktore medicine, a prvi put i za magistre tekstilnog inženjerstva i tehnologije te stručne prvostupnike tekstilne, odjevne i obućarske tehnologije.

Pravo na stipendije imaju i nadareni studenti koji studiraju na sveučilišnim i stručnim studijima, kao i izuzetno nadareni studenti iz pojedinih područja umjetnosti. Uz to, stipendije se dodjeljuju za studente i učenike loših socio-ekonomskih prilika koji studiraju na sveučilišnim ili stručnim studijima.

Novost je i to da će stipendije automatizmom dobivati i učenici srednjih škola koji su na međunarodnim natjecanjima osvojili prvu, drugu ili treću nagradu te učenik koji je izabran za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola.

Prijave se zajedno s dokumentima utvrđenima natječajem mogu podnijeti putem on-line prijave na službenim web stranicama Varaždinske županije www.vzz.hr ili putem pošte na adresu: Varaždinska županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport, Franjevački trg 7, 42000 Varaždin, s naznakom „Povjerenstvo za dodjelu stipendija Varaždinske županije“.

Rok za podnošenje prijava je 3. studenoga 2021. godine.

Online prijava, uvjeti te dokumenti za prijavu objavljeni su na internetskim stranicama Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje