U subotu, 16. studenoga, u varaždinskoj Starog vagi u sklopu VŽ jazz sezone 2019. nastupit će Jasna Bilušić & New Deal.

Jasna Bilušić je hrvatska glumica i pjevačica savršene intonacije i iznimne vokalne tehnike, nenadmašna u interpretaciji jazz standarda kao i šansona te drugih srodnih glazbenih vrsta.

„Dijete“ je BP Cluba, odrastanje u svijetu jazza imala je pod paskom pokojnog Boška Petrovića koji je prvi uočio njen glazbeni talent i mogućnosti koje je realizirala u svijetu jazza. Iza sebe ima nekoliko snimljenih jazz albuma koji su bili odlično primljeni od publike, kao i od kritike. Njen glas je postao brand, njen zaštitni znak, zvonak, jasan, čist i nezaboravan. Njen sadašnji prateći sastav New Deal ustvari nije prateći sastav, nego grupa vrhunskih glazbenika koji su sposobni podrediti se i dati svoj glazbeni udio u vrlo škakljivoj disciplini koju nazivamo vokalni jazz.

Najstariji New Dilaš, legenda među jazz glazbenicima, decentni je i profinjeni bubnjar savršenog timea i pravog američkog swinga i groova Salih Sadiković, koji je snimio albume s najvećim imenima jazza kao što su Clark Terry, Albert Mangelsdorff, Art Farmer, Ernie Wilkins i Gianni Basso.

Saša Nestorović, profesor Muzičke akademije u Zagrebu, koji je na hrvatskoj i internacionalnoj jazz sceni prisutan niz godina, sigurno je najaktivniji jazz saksofonist ovog dijela Europe, te poznat i kao dirigent i skladatelj. Ne smije se zaboraviti niti njegov pedagoški rad: radio je kao profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, bio je vođa Big Banda MA Zagreb, radio je kao jazz pedagog na brojnim workshopima, te je bio član Zagrebačkog kvarteta saksofona. Solist je iznimne muzikalnosti, virtuoznosti, jazz kao i klasičnog saksofona, te vrhunski poznavalac jazz literature i stilova u jazzu.

Saša Borovec je dugogodišnji temeljni kamen Bilušićkinih sastava, kontrabasist klasične izobrazbe i jazz korijena, internacionalne karijere, nekad s domicilom u Ljubljani, a zadnjih 15-tak godina je basist Jazz orkestra HRT-a te član raznih malih jazz sastava. Rođen je i odrastao u Varaždinu, prve korake u jazzu načinio je gostujući u prvom Varaždinskom jazz ansamblu, triu Impuls pod vodstvom pokojnog bubnjara Nenada Šimunčića, začetnika i osnivača jazz scene u Varaždinu.

Marko Bertić je zvijezda u usponu ne samo na hrvatskom jazz nebu, mladi je gitarist iznimne invencije, virtuoznosti, bogate harmonijske teksture te originalan u izrazu, a vjeran korijenima jazza i afroameričke glazbe. Osim karijere jazz gitariste, Bertić je prisutan i kao skladatelj instrumentalnih jazz skladbi te kao skladatelj klasične glazbe te aranžer. Završio je Teoretski odjel, te Kompoziciju na MA Zagreb.

Jasna Bilušić & New Deal su prilika da uživate u vrhunskoj, nezaboravnoj jazz večeri s istinskim jazz glazbenicima.

Komentari

Komentara