U Varaždinu je od 9. do 12. rujna održan 15. Trash Film Festival. Na ovogodišnji TFF prijavljena su bila 1334 filma, od kojih je 49 ušlo u službenu selekciju i koji su tradicionalno bili projicirani u Kinu Gaj.

Filmovi su stigli sa svih kontinenata, a bilježi se i značajan porast broja prijavljenih filmova iz država bivše Jugoslavije, od kojih najviše iz Hrvatske i Slovenije.

Jedna od zanimljivosti ove godine bio je i utjecaj pandemije na stvaralaštvo jer je prijavljen i velik broj psiholoških horora monodramatskog tipa, oslonjenih na strah od samoće i izolacije.

Ti filmovi su snimani za vrijeme izolacije u općenito opskurnim uvjetima, ne samo niskobudžetnima, tako da na površinu izlaze talent redatelja i sposobnost da svojim kadrovima dočaraju vrlo tjeskobnu atmosferu.

Službena selekcija filmova bila je vrlo raznovrsna; bilo je humora, strave, heroja, čudovišta, robota, društvenog aktivizma i mnogih drugih tema koje su ponovno ispunile očekivanja posjetitelja TFF-a.

Trash program

Osim filmova, Festival je, kao i svake godine, bio popraćen trash programom.

U srijedu, 9. rujna, na otvorenju Festivala u Uskoj ulici, odnosno na Walk of Fame, otkrivena je ploča Oktavijanu Miletiću, scenaristu, glumcu, snimatelju, pedagogu, filmskom pioniru i inovatoru te redatelju najstarijega sačuvanoga hrvatskoga dugometražnoga igranog filma „Lisinski“ iz 1944. godine. Ploču je otkrio gost i ovogodišnji član žirija Daniel Rafaelić.

U caffe baru Elephant odvijala su se večernja trash druženja, a kao DJ-evi su nastupili DJ NKLE i Mario Kovač, koji je u četvrtak održao i filmski kviz. Festival su koncertom zatvorili dečki iz benda The Fakin’ Lajsne.

Nagrade

U subotu, 11. rujna, u okviru zatvaranja Festivala u Kinu Gaj nagrađeni su najbolji filmovi dodjelom Zlatnih motorki.

Žiri, u kojem su bili povjesničar filma, redatelj, pisac i glumac Daniel Rafaelić, redatelj, scenarist i montažer Luka Hrgović te redatelj i montažer Dino Julius, za najbolji akcijski film izabrao je „First Action Hero“ autora Jana Haluze iz Češke.

Najbolji borilački film je „30 Minutes Or… Death“ Davida McGoffa iz SAD-a, najbolji horor „The Game“ Roggera Andriazena iz Perua, dok je za najbolji SF film nagrađen „Loop“ autora Juana Francisca Pereza Villalbe iz Kolumbije.

– Svakako gledamo i količinu truda uloženu u filmove. Recimo, filmovi koji možda nisu najkvalitetnije ispričani, a imaju dobru uloženu količinu truda, njih sigurno vrednujemo ocjenom više, ali ovi koji su najbolji imaju jako dobro režijski ispričanu priču, dobro komuniciraju prema publici, najčešće su zabavni, a i produkcijski dio je jako dobar i kvalitetan te se ne bi posramili prema nekim puno boljim i poznatijim filmovima u kinima – rekao je Julius prilikom zatvaranja TFF-a.

Iako uz smanjeni popratni program, organizatori iz Udruge Trash zadovoljni su 15. izdanjem Festivala, rekavši da su, unatoč pandemiji koronavirusa, uspjeli odraditi sve što su planirali.

Osim projekcija filmova u konkurenciji za Zlatne motorke, varaždinska publika imala je priliku pogledati i hrvatski SF film „Slice of Life“, hommage „Blade Runneru“, te izbor filmova hrvatskog redatelja Oktavijana Miletića.

Komentari

Komentara