Povežite se s nama

Crna kronika

U šumi nedaleko od Malog Mihaljevca motociklist naletio na postavljenu žicu

Objavljeno:

- dana

U subotu, 20. ožujka, oko 10.30 sati u šumskom predjelu zvanom “Krč“, nedaleko od Malog Mihaljevca, 25-godišnjak je upravljao motociklom, tzv. crosserom, šumskim puteljkom.

Tom prilikom naletio je na metalnu žicu koja je bila razapeta preko puta, između stabala. Uslijed siline naleta žica je popustila te je 25-godišnjem vozaču motocikla oštetila jaknu. Nasreću, motociklist u opisanom događaju nije ozlijeđen.

Na mjestu događaja obavljen je očevid, dok se kriminalistička istraživanja nastavljaju.

S dolaskom ljepšega vremena šumske predjele na području Međimurske županije mnogobrojni rekreativci, biciklisti, šetači, motociklisti koriste za boravak u prirodi. Bez obzira na eventualne probleme i nesuglasice vezano uz korištenje šumskih predjela u privatnom i državnom vlasništvu, za rekreativne vožnje motociklima (tzv. enduro/cross motorima) i četverociklima (tzv. quadovima), uvijek postoje načini da se izbjegnu neželjena stradavanja.

– Nipošto nije dobro da se u cilju rješavanja ove problematike pribjegne samoinicijativnim, ponekad i iznimno opasnim akcijama koje mogu dovesti do pogibeljnih situacija.

Svako neovlašteno korištenje i pritom uništavanje posjeda potrebno je prijaviti policiji. Ako se prilikom vožnje oštećuje i uništava imovina, odnosno uništava prirodni okoliš, počinitelj ostvaruje obilježja kaznenog djela „Oštećenje tuđe stvari“ iz čl. 235. Kaznenog zakona. Ukoliko je taj prirodni okoliš zaštićen, tada se radi o kaznenom djelu „Uništavanje staništa“ iz čl. 201. Kaznenog zakona.

Svakako, nije ni potrebno posebno isticati kako osoba koja postavi žicu na šumskom putu i pritom se netko od rekreativaca ili drugih posjetitelja šume ozljedi ili smrtno strada, podliježe kaznenoj odgovornosti i može u sudskom postupku biti osuđen na zatvorsku kaznu. 

Ujedno, čl. 139. Zakona o zaštiti prirode zabranjuje se vožnja i/ili parkiranje vozila izvan površina namijenjenih za vožnju ili parkiranje. Sukladno članku 233. istog Zakona, novčanom kaznom od 500 do 1.000 kuna, kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako vozi i/ili parkira vozila izvan površina namijenjenih za vožnju ili parkiranje.

Podsjećamo kako je početkom kolovoza prošle godine u sličnom događaju smrtno stradao 21-godišnji mladić. Prilikom upravljanja motociklom šumskim predjelom, nedaleko naselja Lopača u  Primorsko-goranskoj županiji, mladić je naletio na čelično uže postavljeno između stabala. Nažalost, 21-godišnjak je preminuo na mjestu događaja.

Na kraju ističemo kako je u posljednjih nekoliko tjedana primjetno da pojedini  vozači enduro/cross motora i quadova, iz razonode voze kroz zaštićeni spomenik prirode Bedekovićeve grabe, nedaleko od Lopatinca. Time uništavaju postojeće poljske i šumske puteve te ugrožavaju zaštićenu floru i faunu. Spomenik prirode Bedekovićeve grabe nalazi se u Općini Sveti Juraj na Bregu te pripada širem području ekološke mreže Natura 2000 Međimurje.

Vrijedno je stanište brojnih ugroženih i zaštićenih biljnih te životinjskih vrsta. Biološkim istraživanjima na Bedekovićevim grabama zabilježena je 81 biljna vrsta te 63 vrste danjih leptira. Područje površine 13,11 hektara zaštićeno je 2002. godine, kao zoološki spomenik prirode zbog obitavanja kritično ugroženih vrsta leptira: zagasitog livadnog plavca (lat. Phengaris nausithous) i velikog livadnog plavca (lat. Phengaris teleius).

Takve vožnje, ne samo što ugrožavaju i uništavaju prirodni okoliš, već su potencijalno opasne i za same vozače. U narednom razdoblju policijski službenici Policijske uprave međimurske poduzet će sve raspoložive mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji – kažu iz PU međimurske. 

Crna kronika

Muškarac prevaren nakon što se javio na oglas za kredit s društvene mreže

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U srijedu, 20. listopada, policijski službenici Policijske postaje Čakovec od muškarca sa šireg područja Grada Čakovca zaprimili su kaznenu prijavu u svezi kaznenog djela prijevare.

Naime, muškarac je sredinom mjeseca listopada ove godine na društvenoj mreži pronašao oglas agencije koja nudi kredite. U cilju realizacije kredita stupio je u kontakt s nepoznatom osobom te je prema njegovoj uputi kupio nekoliko bonova, svaki vrijednosti nekoliko stotina kuna. Potom ih je fotografirao mobitelom i putem internetske aplikacije namijenjene za komunikaciju, poslao nepoznatoj osobi.

Nakon toga obaviješten je da je potrebno uplatiti još nekoliko tisuća kuna kao polog za kredit, na što je shvatio da je prevaren i događaj je prijavio policiji. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

– Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične ponude kredita putem društvenih mreža te da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela. Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prijevara je ignoriranje svih sumnjivih obavijesti o povoljnim i brzim realizacijama kredita putem društvenih mreža i dr. sredstava komunikacije putem interneta.

Ako vam je potreban kredit, najsigurnija realizacija još uvijek je putem banke, direktno u poslovnici. Također, savjetujemo da se prilikom komunikacije na društvenim mrežama i putem raznih aplikacija striktno pridržavate općih uputa o čuvanju osobnih podataka – kažu iz PU međimurske.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod V. Bukovca netko kombajnom pobrao i otuđio oko 4 tone kukuruza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU varaždinska danas je javila o više krađa.

U utorak, 19. listopada, u Seketinu, nepoznati je počinitelj provalio u kuću kojom se koristi 46-godišnjakinja i otuđio novac te zlatni i srebrni nakit. Visina materijalne štete procjenjuje se na preko tisuću kuna.

U vremenu od 15. do 18. listopada, između Kapele Podravske i Velikog Bukovca, na njivi u vlasništvu 62-godišnjaka, nepoznati je počinitelj kombajnom pobrao i otuđio oko 4 tone kukuruza. Visina materijalne štete procjenjuje se na više tisuća kuna.

Od 27. rujna do 11. listopada, nepoznati je počinitelj iz skladišta poduzeća u Doljanu, otuđio građevinski alat za gletanje, u vrijednosti od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja svih navedenih kaznenog djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje