Povežite se s nama

Život i društvo

U Svetom Petru i Svetom Đurđu održane akcije dobrovoljnog darivanja krvi

Objavljeno:

- dana

Tijekom siječnja održane su dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg.

Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi tako je održana u Svetom Petru. Odazvao se velik broj mještana općine Mali Bukovec kao i cijelog ludbreškog kraja.

Odazvalo se 72-oje, a punktirano je 68 doza krvi. Među darivateljima je bio i Franjo Mužic koji je krv darivao 117 puta.

Druga siječanjska akcija darivanja krvi održana je u Svetom Đurđu, a prikupljeno je 55 doza krvi. Ovom prigodom, između ostalih, krv je po 107. put darivao Josip Grabarić iz Selnika, Stanku Gložiniću iz Ludbrega to je bio 95. put, Tomo Opica iz Bolfana dao je krv 88 puta, Marija Kraljić iz Ludbrega 53., Marija Međimorec iz Struge 51., Marija Milak iz Svetog Đurđa te Vesna Simić iz Hrženice krv su dale 50. puta.

Nova akcija bit će održana u utorak 2. veljače u restoranu “Podravska ruža” u Malom Bukovcu.

Osobe koje su preboljele COVID 19 mogu pristupiti akciji dobrovoljnog darivanja krvi ako im je od posljednjeg simptoma bolesti proteklo 28 dana.

Iz ludbreškog Crvenog križa zahvaljuju svim dosadašnjim darivateljima krvi. – Ruka koja daje iznad je ruke koja prima – poručuju.

Život i društvo

Svi su pozvani na subotnju “Biciklijadu općine Sračinec”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec

Općina Sračinec pozvala je sve mještane i ostale zainteresirane da se u subotu, 21. svibnja, pridruže velikoj “Biciklijadi općine Sračinec”, koja se održava povodom Dana obitelji.

Kao i inače, okupljanje je kod Doma kulture Sračinec gdje u 10 sati, zatim se polako u koloni vozi kroz Sračinec, Svibovec Podravski i do cilja kod starog korita rijeke Drave.

Kod kućica je osigurano osvježenje uz hranu i prigodno družiti.

Važna napomena – djeca sudjeluju uz obaveznu pratnju roditelja.

Dođite u što većem broju, provedimo zajedno dan u prirodi, poziv je iz Sračinca.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda Srednje škole Novi Marof sudjelovali su u petak, 13. svibnja, na terenskoj nastavi u okviru koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar „Kuća Velebita“, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki, Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenicu, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana.

Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

 –Tijekom ove terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi – objašnjavaju iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje