Povežite se s nama

Međimurje

Martinje u Svetom Martinu: na Danima Općine gulašijada, OPG-ovi, film o Župi, koncert…

Objavljeno:

- dana

Čak 14 naselja okupljeno je u najsjevernijoj hrvatskoj općini, Svetome Martinu na Muri, u kojoj živi više od 2500 stanovnika. Pritom najmlađe naselje Općine čine Toplice Sveti Martin, nastale 2011. izdvajanjem dijela Grkaveščaka.

Unutar toga naselja nalaze se diljem regije poznate Lifeclass Terme Sveti Martin, uz druge turističke sadržaje općine Sveti Martin na Muri jedan od ključnih faktora što je Međimurje nedavno na Danim hrvatskoga turizma u Vinkovcima postalo ponosnim nositeljem nagrade „Destinacija godine“ za kontinentalni dio države.

U sklopu obilježavanja Martinja i Dana Općine, u subotu, 9. studenoga, s početkom u 11 sati održat će se natjecanje u kuhanju martinskoga vinskoga gulaša

Dani Općine vezani su uz mjesec studeni, budući da se upravo 11. studenoga obilježava blagdan svetog Martina, sveca po kojem je ova jedinica lokalne samouprave dobila ime. Martinje predstavlja vrhunac proslave svih godišnjih aktivnosti na području Svetog Martina, koje su mnogobrojne. Kako kaže općinski načelnik Dražen Crnčec, u tijeku je provedba nekoliko ključnih velikih projekata koji će poboljšati kvalitetu života svih mještana i pojačati razvoj općine, no postoji i niz manjih projekata kojima se žele ujednačiti infrastrukturne prilike u svim naseljima:

Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Sveti Martin na Muri, koja počinje na samo Martinje, 11. studenoga u 17 sati, slijedi koncert Etno dua Gordane Lach & Željka Grahovca

– Što se tiče infrastrukture, prioritet trenutno ima brežuljkasti dio općine. Postojeću cestovnu infrastrukturu uz rijeku Muru ne diramo, budući da nas očekuje početak izgradnje Aglomeracije Mursko Središće, odnosno kanalizacijskoga sustava, zbog čega ćemo obnavljati ceste nakon završetka tog velikoga projekta. Cestovna nadogradnja, odnosno rekonstrukcija, obavila se u Kapelščaku, Toplicama Sveti Martin te Grkaveščaku, a kraju je privedena i I. faza projekta obnove nerazvrstane ceste u Jurovčaku, za što je novac osiguran iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U sljedećem razdoblju s provođenjem će krenuti II. faza toga projekta. Za sljedeću godinu se planiraju radovi na cestama na kojima su trenutno najveća oštećenja.

U skladu s mogućnostima

Dodaje da su završeni radovi na potpornom zidu Doma kulture i postavljanju zaštitne ograde:
– Izmješten je EKI kabel (kabel za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu) HT-a koji nam je zadavao velike probleme. Trenutno smo u fazi ugovaranja elektroenergetskoga priključka za potrebe Doma, a iduće godine planiramo daljnje radove, ovisno o mogućnostima i Proračunu. Ove godine završen je imovinski pravni postupak vezan uz izvlaštenje čestica u centru Svetoga Martina te je nakon toga dobivena pravomoćna građevinska dozvola za rotor u centru sjedišta Općine. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste planira se apliciranje rotora na natječaj za dobivanje sredstava, dok se, također u suradnji sa ŽUC-om, provode i radovi na proširenju županijske ceste od rotora u Vrhovljanu prema Selnici u vrijednosti od 2,3 milijuna kuna, pri čemu je udio sufinanciranja Općine 350.000 kuna. Dovršenje radova planirano je za kraj 11. mjeseca.

Izvršeni su radovi na oborinskoj odvodnji u Čakovečkoj ulici i Ulici hrvatskih branitelja u vrijednosti od oko pola milijuna kuna. Izvršeni su produžeci vodovodne mreže u Murskoj ulici, Jurovčaku i Brezovcu, dok su u fazi projektiranja u Žabniku i Čestijancu. U suradnji s Hrvatskim vodama ove godine završen je kapitalni projekt u iznosu od osam milijuna kuna na izgradnji nasipa u Svetome Martinu. U fazi je dobivanja uporabne dozvole. Time su se stekli novi sigurnosni uvjeti na tome području. Kupljeno je komunalno vozilo za potrebe općine. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za uređenje parkirališta u centru Svetog Martina. Izvršeno je nekoliko nadopuna elektroenergetskog sustava o kojem se brine Općina. Uređena je ograda na mjesnome groblju u dužini od 230 metara te je u fazi izrade projektna dokumentacija za njegovo daljnje uređenje – dodaje Crnčec.

Turistički sadržaji

U tijeku su radovi na izgradnji i opremanju Poučne staze „Svetomartinska Mura“ na kojoj Općina surađuje s Javnom ustanovom „Međimurska priroda“, Međimurskom županijom, REDEA-om, te Turističkom zajednicom Međimurske županije u sklopu projekta „Med dvemi vodami“ vrijednosti od 1,7 milijuna kuna, pri čemu 85 posto sredstava osigurava Europska unija.
– Krenuli smo i u II. fazu opremanja i izgradnje Skelarske hiže te su završeni keramičarski i vodoinstalaterski radovi, dok će u zadnjem kvartalu ove godine biti provedena i javna nabava za opremanje. Dio sredstava osigurava Ministarstvo turizma. Kao nadogradnja tome projektu, ove godine je prijavljen i projekt Skelarskoga puta putem LAG-a „Međimurski doli i bregi“. Nedavno je do nas stigla informacija da je projekt odobren u iznosu od 300.000 kuna. U fazi smo mijenjanja Prostornoga plana Općine Sveti Martin na Muri i Urbanističkoga plana uređenja Toplica Sveti Martin te bi oni do kraja godine trebali biti dovršeni, čime ćemo stvoriti nove mogućnosti za gospodarske i turističke sadržaje. Turistički pokazatelji su u okvirima planiranoga. Vidljiv je mali porast, kako u broju dolazaka i noćenja, tako i u aktivnosti privatnoga sektora u smislu turističke ponude.

"Mlin na Muri", Željko Matulic

Mlin na Muri, FOTO: Željko Matulic

Posebno nas veseli što smo prošlu godinu završili na trećem mjestu po broju noćenja na kontinentu, što je, siguran sam, doprinijelo i visokim priznanjima koje smo ove godine kao destinacija i kao dio Međimurske županije dobili na Danima hrvatskoga turizma. Financijske obveze prema svima koji se financiraju iz Proračuna Općina izvršava u skladu s mogućnostima. Najveći naglasak u zadnjem dijelu godine stavljen je na potpisivanje Ugovora o izvođenju radova na Aglomeraciji Mursko Središće između izvođača i Međimurskih voda. Nadamo se da će početi izgradnja kanalizacijskoga sustava, pri čemu će u općinskom Proračunu za to trebati biti izdvojena znatna financijska sredstva, pa je ovo prilika da i ovim putem mještane pozovem na pripremanje dobre volje i strpljenja kako bi se radovi odvijali normalno, budući da će oni izazvati poprilično raskopavanje mjesta! – kaže načelnik.

Općinsko slavlje

U sklopu obilježavanja Martinja i Dana Općine u subotu, 9. studenoga s početkom u 11 sati, održat će se natjecanje u kuhanju martinskog vinskoga gulaša, pri čemu će okupljene zabavljati TS Kumovi, dok će se istovremeno prezentirati proizvodi svetomartinskih OPG-ova te OPG-ova iz susjednih općina. Dan kasnije, osim triju svetih misa (u Župnoj crkvi svetog Martina biskupa, u Crkvi svete Ane u Hlapičini te na Trgu svetog Martina), u kongresnoj dvorani Hotela Golfer prikazat će se film „Župa Sveti Martin na Muri – danas“. Diljem općine tijekom martinjskih dana organiziraju se martinske fešte na desetak lokacija, a vrhunac proslave dolazi na samo Martinje, 11. studenoga, kad se u Župnoj crkvi u 10.30 održava svečana koncelebrirana sveta misa. Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća, koja počinje u 17 sati, slijedi koncert Etno dua Gordane Lach & Željka Grahovca.

Prošlogodišnje kuhanje gulaša u Svetome Martinu proteklo je u pozitivnom duhu (FOTO: Marta Konjačić)

– Sveti Martin je općina na dobrim temeljima i s velikim potencijalom, kako u gospodarskom i turističkom, tako i u smislu sredine atraktivne za život, a na nama je da se i nadalje brinemo o tome, pri čemu i dalje nastavljamo financirati i sufinancirati sve što smo i dosad, od obrazovnih sadržaja do udruga i infrastrukture – završava Crnčec.

Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća, u ponedjeljak, 11. studenoga, publiku će zabavljati Etno duo Goga & Željko!

Sveti Martin na Muri jedina je međimurska općina u kojoj Martinje kao religijsko-kulturni tradicijski događaj ima status nematerijalnoga kulturnog dobra, o čemu je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Općini dostavilo rješenje u srpnju ove godine. Pridružite se stoga najsjevernijoj hrvatskoj općini u proslavi ove lijepe tradicije!

Međimurje

FOTO Dani otvorenih vrata Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec održala je u subotu, 27. svibnja Dane otvorenih vrata.

Sama manifestacije je održana u prijepodnevnim satima, gdje je škola predstavila svoje aktivnosti, a na Trgu Republike održan je koncert Puhačkog orkestra Umjetničke škole.

Nastavite čitati

Međimurje

Srebro i bronca za Mažoretkinje Male Subotice na Državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Juniorski sastav Mažoretkinja Male Subotice sudjelovao je na Državnom prvenstvu mažoretkinja u Puntu na otoku Krku. U tri dana prvenstva djevojke su se natjecale s ukupno četiri koreografije i to u kategorijama štap, pompon i solo juniorke.

Ekipa u plavom je ove godine postigla najveći uspjeh do sada popevši se dva puta na postolje. U kategoriji juniorke pompon osvojile su 3. mjesto i brončanu medalju, a Ana Višnjić je u kategoriji juniorke solo osvojila izvrsno 2. mjesto i srebrnu medalju. U kategoriji juniorke štap cure su osvojile visoko 5. mjesto. Trenerica juniorki i voditeljica sekcije mažoretkinja koja djeluje u okviru KUU Zvon je Ivana Hajdinjak.

Ovo je bilo treće državno prvenstvo za Mažoretkinje Male Subotice, a sa svakog su se do sada vratile s medaljama oko vrata. Zahvaljujući svojim uspjesima i predanom radu tijekom pet godina djelovanja došle su u sam vrh mažoret plesa u Hrvatskoj, a dokaz toga je i broj članica Udruge koji kontinuirano raste. Mažoretkinje Male Subotice su tako postale pravi simbol i promotor Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje