Povežite se s nama

Događanja

U svibnju velika izložba vina nazvana “Vinska rapsodija”

Objavljeno:

- dana

NAKON 10 GODINA OPET ŽUPANIJSKA IZLOŽBA VINA

Punih devet dana u svibnju moći će stanovnici Varaždinske županije uživati u pravoj vinskoj rapsodiji: moći će kušati vina iz vinograda Lepoglave, Ivanca, Novog Marofa, Varaždina, Varaždinskih Toplica i Ludbrega, a istovremeno i naučiti koju namirnicu kombinirati s određenom vrstom vina.

Nakon deset godina stanke, od 17. do 25. svibnja bit će održana županijska izložba vina nazvana “Vinska rapsodija 2014”.

Pokrovitelj manifestacije je Varaždinska županija, a događaj će biti jedinstven po tome da će se tijekom devet dana istovremeno održavati na 30-ak lokacija.

Posebnost je i to da će u organizaciji ove manifestacije sudjelovati svih 20 udruga vinogradara i vinara iz županije.

Domaća vina osvajaju velike zlatne medalje

– Volimo se hvaliti kako imamo dobra vina, pa je bilo krajnje vrijeme da obnovimo županijsku izložbu koja je zadnji put održana 2004. godine. To će biti prilika da se govori o kulturi pijenja vina, ali i da se potvrdi kvaliteta vina naših proizvođača, koji će zahvaljujući tome svoje proizvode moći lakše plasirati na tržište i imati koristi od svojega rada – istaknuo je varaždinski župan Predrag Štromar.

Da se u županiji proizvode kvalitetna vina, potvrđuje i uspjeh udruge Vinea iz Vinice.

– Na jednoj od najjačih izložbi vina u Ptuju u susjednoj Sloveniji vinička vina osvojila su veliku zlatnu medalju – rekao je Stjepan Kovačić, predsjednik Vinee.

Stanko Crnko iz istoimenog OPG-a otkrio je da vinogradari iz sedam udruga varaždinsko-kalničko-topličkog vinogorja redovno sudjeluju i na izložbama u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj,…

– Zahvaljujem Varaždinskoj županiji na podršci za održavanje županijske izložbe. Mi smo vinarski kraj, ali dosad nismo imali Dane vina pa mi se činilo da je Varaždin postao grad piva – rekao je Crnko.

Što nas sve čeka?

Manifestaciju “Vinska rapsodija” osmislili su Željko Lukinić i Davor Hižak iz tvrtke “WinACon”, a glavni je cilj predstaviti, ponuditi i prodati zlatno i srebrno ocijenjena vina domaćih proizvođača.

Svečano otvorenje izložbe bit će 17. svibnja točno u podne u sportskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu. Toga dana te u nedjelju 18. svibnja bit će predstavljena sva vina s izložbe, a moći će se degustirati s točno određenom namirnicom, sukladno preporukama enologa.

U devet dana, od 17. do 25. svibnja sva zlatna i visoko ocijenjena srebrna vina bit će pak prezentirana i moći će se degustirati u 30-ak ugostiteljskih objekata u svim gradovima i većini općina.

U kojim će objektima biti održane prezentacije i degustacije, bit će objavljeno naknadno.

– Kvaliteta vina je sve bolje, ali nedostaje ovakvih okupljanja i mogućnost prodaje. Upravo to ćemo omogućiti tijekom održavanja “Vinske rapsodije”. No ujedno želimo educirati ljude o postojanju dobrih i jako dobrih vina iz vinograda oko Lepoglave, Ivanca, Novog Marofa, Varaždina, Varaždinskih Toplica i Ludbrega. Uključeni će biti učenici koji se školuju za vinogradare, vinare, voćare, kuhare, slastičare i konobare, koji će u 30-ak ugostiteljskih objekata prezentirati svoja teorijska i praktična znanja. Ujedno ćemo prikupljati knjige za školsku knjižnicu jedne osnovne škole s područja županije koja ima najmanji knjižni fond – najavio je Davor Hižak.

Izvor:
Foto: VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje