Povežite se s nama

Crna kronika

U teškoj prometnoj nesreći kod Lepoglave poginula je uršulinka, sestra Teodozija Jakulj

Objavljeno:

- dana

U prometnoj nesreći koja se dogodila u ponedjeljak, 9. studenog, u mjestu Očura u blizini Lepoglave, u sudaru automobila i teretnog vozila u 80. godini života poginula je uršulikna sestra Teodozija Jakulj, izvijestila je provincijalka Hrvatske provincije uršulinki Rimske unije s. Ksenija Leko, a prenosi Informativna katolička agencija.

Ujedno su objavili životopis sestre Teodozije Jakulj:

Sestra je rođena u brojnoj vjerničkoj obitelj Mate i Josipe rođ. Šilović s jedanaestero djece, od kojih je dvoje umrlo u ranoj dobi. Rađali su se između 1932. i 1953. godine. Njihova su imena obojena kršćanski i domoljubno: sinovi: Ivan, Ilija, Martin, Petar, Tomislav, te kćeri: Mira, Marija, Milka, Matija, Jelena i druga Jelena jer je prva Jelena odmah umrla.

Sestra Teodozija rođena je 18. kolovoza 1941. u Šodolovcima blizu Palače/Osijek/, kamo su roditelji silom prilika došli iz Donjeg Dolca u Dalmaciji. Na svetom krštenju u Tordincima, 24. kolovoza, dobila je ime Milica. Kao i svi koji su morali mijenjati svoje obitavalište i više puta, tako je i obitelj Jakulj 1945. g. preselila u Ernestinovo blizu Osijeka. U Ernestinovu je završila osmogodišnju školu, da bi nastavila srednju tehničku u Osijeku i uz to položila daktilografski tečaj. Rađalo se zvanje, koje je ostvarila 1964. godine.

Nakon novicijata u Varaždinu, položila je prve svete zavjete na blagdan Majke dobrog savjeta, 26. travnja 1967., a doživotne 1972. Pohađala je Katehetski institut, te je bila vjeroučiteljica prvo na nekoliko župa u Slavonskom Brodu (1970.-1978.), zatim u Zagrebu na Jordanovcu, u župi Srca Marijina (1978.-1984.). Nakon djelovanja u Gračanima/ Zagreb/, godine 1982. vraća se u Brod, da bi 1990. počela vjeronauk i na osnovnoj školi. Uvijek smireno radosna, bila je rado od svih viđena.

Nakon umirovljenja postaje sakristankom, i tu dužnost obavlja s velikom požrtvovnošću u Slavonskom Brodu, Rovinju i Varaždinu. Budući da je 1997. g. uspostavljena Varaždinska biskupija, ona postaje sakristanka u katedrali Marijina uznesenja.

Bila je poznata na svim radnim mjestima po savjesnosti i urednosti. Umjetnički je kitila crkve i slikala plakate za potrebe apostolata. Prestankom sakristanske službe u katedrali zbog bolesti, pomagala je u varaždinskoj zajednici mnogim uslugama diskretno i nenametljivo.

– Bila je osoba duboke molitve i tihog služenja do zadnjega. Upravo tih dana prije smrti, koja je duboko pogodila sve koji su je poznavali, bila su misna čitanja o budnosti, o iščekivanju Gospodina, a samostanski duhovnik, preč. Franjo Biškup, u nedjelju prije smrti na snažan je način naglasio da ne znamo hoćemo li umrijeti u kući ili negdje vani, niti kako će to biti, niti koliko ćemo imati godina. Važno je imati ulja vjernosti Bogu i čovjeku, ulja vjere i ljubavi. U času nesreće upravo su završavale zadnju desetku koji neka se smiluje umirućima i dušama u čistilištu. Nije ni znala da je molila za sebe. Majka Marija dopratila ju je svome Uskrslom Sinu – piše među ostalim s. Klaudija Đuran u obavijesti o smrti s. Teodozije.

Sprovod s. Teodozije Jakulj bit će u petak, 13. studenoga, u 12.30 na Mirogoju, obavještavaju iz Informativne katoličke agencije.

Crna kronika

Nizozemskom državljaninu u Varaždinu s nosača na autu ukradena dva MTB bicikla

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu državljana Nizozemske, starosti 29 godina, o krađi, javila je PU varaždinska.

Nizozemski državljanin prijavio je da je nepoznati počinitelj od 26. do 27. lipnja s nosača za bicikle na osobnom vozilu, koje je bilo parkirano na parkirališta u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu, otuđio dva MTB bicikla.

Visina materijalne štete procjenjuje se na 20-ak tisuća kuna.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Policija riješila slučaj: umirovljenica ukrala suncobran na Aquacityju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin, dovršili su kriminalističko istraživanja nad ženom starosti 69 godina.

Sumnja se da je 19. lipnja iz otvorenog skladišta na kupalištu Aquacity otuđila suncobran, javila je PU varaždinska.

Varaždin: s jedne terase otuđeno šest stolaca, a na Aquacityu ukraden suncobran

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja suncobran je vraćen odgovornoj osobi oštećene javne gradske ustanove, a protiv osumnjičene je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje