Povežite se s nama

Život i društvo

U tijeku energetska obnova zgrade Sportskog centra Nova Ves

Objavljeno:

- dana

U naselju Nova Ves Petrijanečka u Općini Petrijanec u tijeku su radovi na energetskoj obnovi zgrade Sportskog centra u sklopu projekta „Energetska obnove zgrade Sportskog centra Nova Ves na adresi Rade Končara 10, Nova Ves Petrijanečka“.

Projekt je sufinanciran sredstvima Općine Petrijanec te sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezije 2014. – 2020.“, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Ušteda

Provedba projekta započela je još u travnju 2018. godine s aktivnošću izrade glavnog projekta, a sve s ciljem prijave na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, KK.04.2.1.04. Projekt je prijavljen u rujnu 2018. godine, a po završetku procesa evaluacije, potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uslijedilo je u veljači 2019. godine. Završetak provedbe projekta sukladno dinamici izvođenja projektnih aktivnosti predviđa se do kraja prosinca 2019. godine.

Svrha (cilj) projekta je smanjenje godišnje potrošnje primarne energije od 78,08 % u odnosu na godišnju potrošnju primarne energije prije provedbe mjere energetske obnove, a godišnja potrebna toplinska energija za grijanje smanjit će se za 68,03 % te će zgrada iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred B. Također, smanjit će se emisija CO2 za 32,94 % godišnje.

Bespovratno

Prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, ukupna vrijednost projekta energetske obnove iznosi 634.946,38 kuna, od čega se 602.988,88 kuna odnosi na ukupno prihvatljive troškove. Od strane Europskog fonda za regionalni razvoj dodjeljuju se bespovratna sredstva u iznosu od 340.098,26 kuna, dok je Općina Petrijanec u svom proračunu osigurala sredstva za provedbu ovog projekta do preostalog iznosa ukupne vrijednosti projekta, tj. 294.848,12 kuna.

Radovi

Energetska obnova obuhvaća radove koji uključuju ugradnju nove kvalitetne PVC stolarije, koja će biti ugrađena RAL gradnjom. Vanjsku ovojnicu zgrade će se toplinski zaštititi izvedbom termo fasade ETICS sustavom. Kosi krov iznad grijanog prostora bit će dodatno toplinski izoliran. Ugradit će se novi visokoučinkoviti kotao na pelete te novi termostatski ventili. Zamijenit će se dotrajala rasvjetna tijela novom LED tehnologijom te će se uvesti sustav daljinskog očitanja potrošnje energije i vode te kontrolnih mjerila energenata i vode. Nakon izvršenja radova unaprijedit će se energetska učinkovitost zgrade, što će za posljedicu imati uštedu u toplinskoj energiji za grijanje za stvarne klimatske podatke od 68,03 %, a uštedu u potrošnji primarne energije od 78,08 %. Osim provedbe spomenutih zahvata – mjera energetske obnove, podići će se i svijest korisnika zgrade i šire javnosti o potrebi učinkovitog i racionalnoga korištenja energije, prednostima povećanja energetske učinkovitosti. Korisnici prostora boravit će u prostoru koji će biti puno ugodniji te će moći opuštenije obavljati sve aktivnosti.

Općina Petrijanec surađivala je s tvrtkom AZRA d.o.o. u fazi izrade projektnog prijedloga i kompletiranja popratne dokumentacije s ciljem uspješne prijave na Poziv. Stručnu savjetodavnu podršku Općini Petrijanec u provedbi projekta energetske obnove pruža regionalni koordinator – Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije (JURA), i to u okviru projekta „Suradnja za razvoj“.

– Projekt energetske obnove općinske zgrade prijavili smo na Javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”, na temelju čega nam je odobren bespovratni novac na temelju prihvatljivih troškova. Važno je napomenuti da su prihvatljivi troškovi vezani samo uz grijane prostorije u zgradi. Projekt smo prijavili i na Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a, čime bismo osigurali dodatni novac za provedbu projekta i zapravo povećali sufinanciranje, a smanjili financiranje iz općinskog proračuna, što je zapravo i cilj – izjavio je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, mag. ing. mech.

Život i društvo

Znate li koja marka automobila se najviše krade u Hrvatskoj?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

MUP je objavio publikaciju “COVID i kriminalitet u 2020. – Komentar pokazatelja sigurnosti u Republici Hrvatskoj”.

Može se naći niz zanimljivih podataka, a mi smo odlučili izdvojiti onaj o krađi vozila.

Tijekom 2020. godine prijavljene su u Hrvatskoj 703 krađe, teške krađe i neovlaštene uporabe cestovnih motornih vozila, odnosno otuđena su 523 vozila, a što je za 28,5 % manje u odnosu na 2019. godinu kada je otuđeno 731 vozilo.

Pronađeno je i vlasnicima vraćeno 475 vozila, odnosno 73,3 %, što se može objasniti i smanjenim brojem krađa, objašnjavaju iz policije.

Od ukupnog broja otuđenih putničkih vozila zanimljivo je da je iz operativnih evidencija policije vidljivo kako 97 % otuđenih putničkih vozila nije imalo ugrađenu dodatnu zaštitu protiv krađe izuzev one tvornički ugrađene.

Među metama najčešće se bilježe vozila iz grupacije Volkswagen (29,9 %), potom francuski proizvođači (Renault/Peugeot/Citroën) 14,9 %, vozila proizvođača Opel 10,3 % i druga.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Na području Općine Breznički Hum nema nezaposlenih jer se ulaže u poslovne zone”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se nastavio nesmetani napredak, Općina Breznički Hum donijela je izmjene i dopune općinskoga Prostornog plana, a s načelnikom Zoranom Hegedićem razgovarali smo o ulaganjima u proteklom razdoblju te planovima za budućnost.

U protekle četiri godine znatno se ulagalo u infrastrukturne projekte. Najveći projekti bili su u vodovodnoj mreži, iz sustava Varkoma. Završen je projekt gradnje vodovodne mreže između naselja Gornji Hum i Šćepanje. Projekt je vrijedan oko 16 milijuna kuna i financiran je iz fondova EU-a. Drugi projekt još nije završen jer je izvođač radova bankrotirao, pa sada Varkom mora naći novog. Gotovo sva naselja pokrivena su vodovodom. Nastavljeno je i asfaltiranje lokalnih cesta. Također, na području Općine postavljeno je kompletno nova električna mreža, a na stupove LED rasvjeta. Na taj način godišnje se uštedi oko 10.000 eura, a novac se koristi za stipendije.

Također, Općina Breznički Hum u protekle je tri godine radila izmjene Prostornog plana, koje su i završene, s ciljem omogućavanja infrastrukturnih projekata. Važna im je cestogradnja, pa se gradi cesta Zagreb – Marija Bistrica – Prepuštovec – Popovec s odvojkom za Breznički Hum.

– Mi smo najmanja općina u Varaždinskoj županiji, s najmanjim izvornim proračunom. Ipak, u naše tri poslovne zone trenutno imamo investicije u vrijednosti od 10 milijuna eura. Općina nema svoje zemljište, sve su to investicije privatnih poduzetnika. Zona uz glavnu cestu je puna, ali i dalje mi se javljaju poduzetnici za preostale zone. Mi smo Prostorni plan pripremili za potrebe poduzetnika. Malo novaca nam ostaje, pa se oslanjamo na projekte financirane iz sredstava EU-a te ministarstava – objasnio je načelnik Zoran Hegedić.

U Brezničkom Humu uređuje se groblje

Među projektima koji su gotovo u potpunosti financirani EU novcem valja istaknuti uređenje groblja u Brezničkom Humu. Projekt je vrijedan više od 600.000 kuna, a 400.000 je stiglo iz EU-a. Općina je za novi investicijski ciklus pripremila projekt stare škole, u kojoj će se uređivati prostorije za Limenu glazbu „Sveti Martin“ i druge udruge. Vatrogasci koji djeluju na području Općine Breznički Hum imaju u potpunosti uređene prostore. Općina Breznički Hum iz svojih je sredstava kupila dva vatrogasna vozila, radi se o investiciji vrijednoj oko 280.000 kuna.

Među europskim projektima je i proslava Martinja, koja zbog koronavirusa nije provedena. Radi se o međunarodnoj suradnji iz projekta “Europa za građane”, a vrijednost iznosi 25.000 eura.

– Mi na području Općine Breznički Hum nemamo nezaposlenih. Napravili smo i Strategiju razvoja turizma. Naše poslovne zone prihvatljivo su poslovno okruženje investitorima i oni rade nove pogone. Općina ima nešto više od 1300 stanovnika, a u tvrtkama na općinskom području radi oko 500 ljudi te će se otvarati i nova radna mjesta. Imamo i nekoliko većih poljoprivrednih gospodarstava te dvije vinarije. Očekujem da će se zbog navedenoga ovamo početi vraćati stanovnici. Želja nam je da se stare kuće obnove te da se iskoriste za turizam. Dobro je da smo blizu Zagreba – jasan je načelnik Zoran Hegedić. Načelnik najavljuje proširenje poslovnih zona, gradnju servisnih cesta, a planu je i gradnja turističkoga kampa jer od Balatona do Jadrana nema takvog smještaja.

Društveni život

Općina Breznički Hum riješila je i problem brige za djecu vrtićke dobi. Temeljito je općinskim sredstvima uređena Područna škola u Šćepanju, a privatni partner je ondje otvorio igraonicu. Općini je to sada trošak od nula kuna jer se za zaposlene brine privatni partner, a Varaždinska županija plaća režije. Općina također roditeljima sufinancira trošak igraonice, a jednak iznos dobivaju roditelji čija djeca polaze vrtiće u drugim mjestima.

Područna škola Šćepanje preuređena je u igraonicu

– Igraonicu polazi 20-ak mališana, a standard je bolji nego na drugim mjestima jer se jedna teta brine za šest mališana – poručio je načelnik.

Na općinskom području djeluje više udruga, a Općina se ponosi manifestacijom „Starinski žmaki“. S tim u vezi žene su se organizirale i tijekom svibnja trebale bi predstaviti kuharicu u kojoj su skupile starinske recepte. Limena glazba zbog epidemioloških mjera ne može nastupati, pa snima CD. Ove će se godine održati i 10. likovna kolonija u Šćepanju, a umjetnici doniraju nastale slike, koje se zatim prodaju u humanitarne svrhe.

Općina Breznički Hum među prvima je uvela gerontodomaćice putem javnih radova, koje se brinu za starije sugrađane, a taj se projekt i dalje provodi kroz “Zaželi II.” te u suradnji s Crvenim križem Varaždinske županije. Četiri žene brinu se za 50-ak građana.

Stambeni kontejner

Isto tako, Općina isplaćuje pomoć za novorođenčad, kupljeno je reciklažno dvorište te nova oprema za čišćenje snijega, a nakon potresa na petrinjskom području kupljen je jedan kontejner za stanovanje.

Nastavite čitati