Povežite se s nama

Život i društvo

U Trnovcu Bartolovečkom nikada toliko projekata kao u proteklih osam godina

Objavljeno:

- dana

Nakon dvaju mandata, odnosno osam godina na čelu Općine Trnovec Bartolovečki, tijekom kojih je u tu općinu stiglo više od 80 milijuna kuna investicija, načelnik Zvonko Šamec objavio je da se neće kandidirati za novi mandat.

Iako mu je namjera bila da u sljedećem četverogodišnjem razdoblju realizira još neke od kapitalnih projekata, Šamec je zbog osobnih razloga morao donijeti tešku odluku.

– Iz osobnih razloga ne mogu se više kandidirati za načelnika Općine. Mislim da sam napravio sve što se u danome trenutku moglo napraviti. Znam da bi mještani uvijek htjeli da se napravi više i bolje, ali napravili smo ono što je bilo moguće uz pomoć ministarstava, Vlade Republike Hrvatske i komunalnih poduzeća, i mislim da su rezultati vidljivi na području cijele naše Općine – izjavio je Šamec. Ujedno je zahvalio svima na suradnji u proteklih spomenutih osam godina, koje su Općinu Trnovec Bartolovečki učinile jednom od najrazvijenijih općina u Varaždinskoj županiji, ali i na sjeveru Hrvatske.

Osim što su ulaganja na području Općine vidljiva na svakom koraku, u svakome naselju, to potvrđuju i brojke. Prema tim podacima nikada toliko investicija nije stiglo u Općinu Trnovec Bartolovečki, što samo potvrđuje da je proteklih osam godina bilo osam godina konstantnoga snažnog razvoja Općine.

Ambiciozno

Vodstvo Općine u svakom je trenutku imalo pripremljene projekte i potrebnu dokumentaciju i spremno se javljalo na natječaje, bilo da se radilo o nacionalnim natječajima ili pak onima fondova Europske unije.

Tako je iz Ministarstva gospodarstva uz povećanje energetske učinkovitosti, odnosno obnovu društvenih domova, stiglo 1,6 milijuna kuna, dok je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kroz uređenje dječjih igrališta, izgradnju prometnica i obnovu matične kuće uložilo 3,4 milijuna kuna.

– Županijska uprava za ceste je za izgradnju i uređenje prometnica investirala 7,2 milijuna kuna, dok je HEP kroz ulaganje i razvoj elektroenergetske mreže uložio 4,5 milijuna kuna. Varkom je sam kroz izgradnju i održavanje vodovodne i kanalizacijske mreže te projekt Aglomeracije Varaždin uložio 31,5 milijuna kuna, a Hrvatske vode za uređenje kanala i vodotoka dodatna 2,4 milijuna kuna – prisjetio se Šamec.

Brojke i ulaganja tu ne staju. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je za uređenje prometnica osigurala 3 milijuna kuna.

– Naš veliki partner svih ovih godina su Hrvatske ceste, koje su za izgradnju i održavanje prometnica osigurale 15,7 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nabavu komunalnog vozila i opreme 2,5 milijuna kuna. Čistoća d.o.o. Varaždin za nabavu komunalne opreme osigurala je još dodatna 3 milijuna kuna – samo su neke od brojaka koje su obilježile osam godina tijekom kojih je na mjestu načelnika bio Šamec.

Ulaganje u mlade

Načelnik je naglasio da se ne smiju zanemariti ni izravna ulaganja iz Proračuna Općine, koja za razne projekte iznose gotovo 5 milijuna kuna. I dok velike brojke potvrđuju činjenicu da se radi o jednoj od najaktivnijih i najuređenijih općina na sjeveru Hrvatske, Šamec očekuje nastavak ulaganja u budućnost Općine, odnosno ulaganje u mlade, što je i sam često isticao.

– Ulaganje u mlade, ulaganje u mlade obitelji je ulaganje u budućnost naše općine. A kako bismo pomogli, prije svega, mladim obiteljima s djecom, svakako je u planu povećanje naknade za novorođene na 3000 kuna za svako dijete te 1000 kuna više za svako sljedeće dijete u obitelji. Treba i sufinancirati vrtiće sa 70 % te proširiti i dograditi Dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Šamec te dodao da su sredstva za to osigurana i da sljedeći načelnik, tko god će to biti, ove najave može ostvariti.

Što se tiče osnovnoškolskog obrazovanja, prema Šamecovim riječima, nužan je nastavak sufinanciranja produženog boravka u osnovnim školama Trnovec i Šemovec, gdje bi roditelji u potpunosti trebali biti oslobođeni plaćanja. U potpunosti bi se trebali financirati troškovi školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijega socijalnog statusa.

Ulaganje u budućnost Općine vidi i uz set poticajnih mjera za mlade obitelji, u obliku financijske pomoći radi poboljšanja demografske slike Općine, primjerice izgradnjom POS stanova te besplatnim priključkom kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine.

– Još jednom naglašavam da je ulaganje u mlade ulaganje u budućnost naše općine. Siguran sam da bilo tko tko će dalje voditi ovu općinu razmišlja na taj način. Osobno sam zadovoljan smjerom kojim naša općina ide i nadam se da je pred mojim sumještanima, pred našom općinom, puno toga dobroga u budućnosti – zaključio je načelnik Šamec.

Život i društvo

Bivši gradonačelnik Varaždina postao predsjednik Uprave JANAF-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nadzorni odbor JANAF-a d.d. donio je 21. listopada odluku o imenovanju mr.sc. Stjepana Adanića za predsjednika Uprave toga Društva na mandat od četiri godine, a temeljem provedenog javnog natječaja.

HDZ-ovac Stjepan Adanić bio je gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. godine.

– Uvjeren sam da smo započeli novo razdoblje za JANAF u kojem ćemo diverzificirati poslovanje prema zelenoj ekonomiji i niskougljičnoj energetskoj tranziciji, osigurati dugoročnu održivost, dokazati nultu stopu toleranciju na korupciju te potvrditi našu ključnu stratešku ulogu u energetskoj opstojnosti Republike Hrvatske – izjavio je predsjednik Uprave Stjepan Adanić povodom imenovanja poručivši kako će zajednički sa članom Uprave Vladislavom Veselicom nastaviti s radom na rastu i razvoju kompanije na dobrobit svih zaposlenika i vlasnika kompanije.

O Stjepanu Adaniću

Mr.sc. Stjepan Adanić rođen je 1959. u Loboru. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1983. godine, a na istom je fakultetu završio postdiplomski studij 2012. godine.

Hrvatski je branitelj i ima čin brigadnog generala Hrvatske vojske.

Istaknuo se kao ratni gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. i predsjednik Kriznog štaba 1991., kad je ostvarena jedna od prvih hrvatskih ratnih pobjeda i predaja 32. korpusa JNA. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenovao ga je 1991. pomoćnikom ministra obrane i pročelnikom Vojnog kabineta predsjednika RH. Bio je glavni pregovarač o odlasku JNA iz Zagreba i Republike Hrvatske, a kasnije i glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika, kad je sudjelovao u oslobađanju 2.500 ljudi iz srbijanskih koncentracijskih logora. Obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelj i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. U JANAF-u d.d. je od 1998. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Koronavirus: Međimurje broji 86 novozaraženih, hospitalizirana su 23 pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 248 uzoraka, od čega je evidentiran 81 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 32,6% pozitivnih od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljeno je 5 pozitivnih slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 35 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 373. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 72 637 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana je 1 osoba, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje