Povežite se s nama

Život i društvo

U Trnovcu u subotu pete Žetvene svečanosti, ove godine nabavili i vršilicu

Objavljeno:

- dana

Tradicija

Kulturno-umjetničko društvo Mak u subotu, 11. srpnja, u Trnovcu organizira 5. Žetvene svečanosti, manifestaciju kojom se predstavljaju i čuvaju tradicijski običaji trnovečkog kraja.

Na površini od 2.000 četvornih metara zasijanih pšenicom održat će se program u tri dijela. Kosit će se žito kosom ili srpom, vezivati snopovi te slagati u „stavice“ (stogove), potom će se blagovati na njivi, a zatim će se žito vršiti na motornoj vršilici.

Manifestacija počinje u 13 sati okupljanjem sudionika u prostorima Pastoralnog centra, oblačenjem u narodne nošnje, blagoslovom i slikanjem svih sudionika, a u 14 sati kreće povorka sa zaprežnim kolima prema polju u trnovečkom „Gaju“. Na površini od 2.000 četvornih metara zasijanih pšenicom održat će se program u tri dijela. Kosit će se žito kosom ili srpom, vezivati snopovi te slagati u „stavice“ (stogove), potom će se blagovati na njivi, a zatim će se žito vršiti na motornoj vršilici.

„Nabavili smo vršilicu i ove ćemo godine napraviti prezentacija vršenja. Do sada smo to radili na ručnoj vršilici naših prijatelja iz Gotalovca. Svaka ekipa nakon košnje, vezivanja snopova i slaganja stavica, vrši svoje žito, a na nabavljenoj vršilici će biti članovi našeg KUD-a. Svaka ekipa ima svoj alat i sudjelovat će na manifestaciji u tradicionalnim nošnjama, a na blagovanju će predstaviti svoja tradicionalna jela“, najavio je predsjednik KUD-a Mak Miro Koren.

 

Program

Ove će godine na „starinski način“, čuvajući tradiciju, u žetvu ići ekipe Udruge „Gotali“ iz Gotalovca, KUD-a iz Remetinca, KUD-a „Bolnišnica“ iz Ptuja, Udruge žena „Cvijet“ iz Šemovca, DŠR-a iz Bartolovca, Udruge žena „Trnovečko srce“, Udruga umirovljenika Općine Trnovec Bartolovečki, gosti iz KUD-a „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Zuricha u Švicarskoj te domaćini iz KUD- a Mak.

Završetak Žetvenih svečanosti je tradicionalna večera i druženje u organizaciji KUD-a Mak. Goste će zabavljati sastavi Berili i Gospoda, čija je većina članova potekla iz trnovečkog KUD-a. Žetvene svečanosti KUD-a Mak podupire i Turistička zajednica Varaždinske županije koja u ovakvim manifestacijama temeljenim na tradicijskim običajima prepoznaje potencijal turističkog razvoja i afirmacije turističke ponude pojedinih dijelova županije. turističke ponude pojedinih dijelova županije.

Izvor:
Foto: Ivan agnezović

Život i društvo

Iz Cestice otišao i treći dio pomoći za stradale u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Nakon tragičan potresa koji je, potkraj prosinca 2020. godine, pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Sisačku biskupiju te okolna područja, članovi Udruge mladih Hiperaktivni Cestica potaknuli su prikupljanje pomoći za stradale.

Prikupljanje pomoći organizirano je uz podršku Općine Cestica, u zgradi Kulturnog centra, a priključili su se i članovi ostalih cestičkih udruga i brojni građani s cijelog područja.

Prikupljanje pomoći započelo je u srijedu, 30. prosinca, a prvi puta prikupljena pomoć u dva kombi vozila otpremljena je zahvaljujući tvrtkama Fibis i Al-tim, na staru godinu, 31. prosinca. Druga pošiljka pomoći otpremljena je, 2. siječnja, kombi vozilima DVD-a Babinec i Lovrečan Dubrava, a tog dana vatrogasci su za potrebe stradalih u potresu otpremili i kamp kućicu koju je poklonio Ivan Butija iz Cestice.

Kako je u dvorani Kulturnog centra Cestica ostalo još prikupljene humanitarne pomoći za stradale u potresu članovi udruge Hiperaktivni Cestica istu su u nedjelju, 17. siječnja utovarili u vozilo tvrtke „Jambrek-transporti“, a potom je, u ponedjeljak otpremljena u Hrastovicu kod Petrinje.

Cijela akcija otpreme pomoći dogovorena je s mještanima Hrastovice, rekao je Nikola Milec, predsjednik Udruge Hiperaktivni Cestica, a ista je prema riječima tajnice Ane Kutnjak, isporučena na dvije lokacije, u dva sabirna centra, iz kojih će se dalje distribuirati u udaljenija i teško pristupačna naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Danas je Vincekovo, ali uobičajenih vinogradarskih proslava nema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Danas je, 22. siječnja, blagdan svetog Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda.

Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima diljem Varaždinske i Međimurske županije.

U Međimurju PD “Bundek” organizira virtualni Vincekov pohod.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

Evo što im je poručio varaždinski notar Krunoslav Čolo:

Svim pripadnicima “Vinske pastve” od srca, jetre i bubrega čestitam blagdan Sv. Vinka. Sa tugom u srcu, bolom u duši i suhoga grla mirim se sa činjenicom da primjereni obred i pričest u hramovima tradicijske kulture neće biti mogući zbug “MJERA”. Preporuka je da se obredi obave u goričnim kapelicama! Vu ime Bakusa boga vina, njegovog sina Martina i duha od terega mošt kuha. Almeljulja!!!

Nastavite čitati