Povežite se s nama

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe slika varaždinske umjetnice Sandre Horvat

Objavljeno:

- dana

U Galeriji HDLU održat će se otvorenje izložbe slika varaždinske autorice Sandre Horvat pod nazivom „Između jave i sna“.

Izložba će biti otvorena u utorak, 21. lipnja, u 19 sati. Za izbor i postav izložbe zaslužna je Klara Macolić Kuparić, povjesničarka umjetnosti.

Izložba ostaje otvorena do 8. srpnja.

O izložbi

– Slike Sandre Horvat oblikovane su u dva usporedna smjera. Dok se s jedne strane, pod prinudom postojeće stvarnosti, na njima nužno nalaze motivi implicitne jasnoće, živog (lica, aktovi, leptiri) ili neživog podrijetla (slagalice ili ostali uporabni predmeti), druga je strana na granici mogućeg. Simbolizirano prikazivanje onostranog i iracionalnog postavlja se kao opreka ovostranim realitetima. Sraz između realnog i irealnog doprinosi dvostrukom karakteru značenja. Prostor slike nije neutralan, on je idealno okruženje za jedinstven umjetnički doživljaj u kojem se prožimaju dvije oprečne interpretacije realnosti. Vividne boje, ilustrativan karakter, kao i specifična prostorna geometrija doprinose nadrealnom dojmu. Poetičnost romantične sanjarije postignuta je bez zlokobnog događaja. Iako autorica upotrebljava elemente iluzionističkog slikarstva pri savladavanju standardnih akademskih zadataka poput akta i portreta, ona mimetički ne kopira stvarnost. Upravo izdvajanjem simulakruma od faktuma, stvara nove fantastične scene. Ukoliko se izloženi ciklus razmotri unutar autoričinih referenci na filozofsku tradiciju nadrealizma, tada se može tumačiti kao pobuna protiv svjetovnih realiteta. Stoga je akrile nastale 2021. godine potrebno sagledati kao cjeloviti ciklus, nadahnut nadrealističkom vizijom onostranog – napisala je povjesničarka umjetnosti Klara Macolić Kuparić.

O autorici

Sandra Horvatrođena je  30. kolovoza 1986. u Varaždinu. Nakon osnovne škole upisuje srednju Graditeljsku školu u Čakovcu, završivši smjer likovne umjetnosti i dizajna, odjeljenje dizajna unutrašnje arhitekture. Potom upisuje studij graditeljstva na Veleučilištu u Varaždinu na kojem je diplomirala 2011.

Likovnom umjetnošću fascinirana je još od osnovnoškolskih dana, a ona je i jedan od najvažnijih razloga za odabir upravo one srednje škole koja će joj omogućiti da dodatno razvije kreativnost. Našla se u slikarstvu, ponajprije u tehnikama tempere i akrila. Inspiraciju većinom crpi iz nadrealizma, predivnog svijeta u kojem je sve moguće…  

Uz slikarstvo bavi se unikatnim nakitom, ručno izrađujući svaki element, postavljajući ih potom u vlastite kreacije.

Krajem 2017. postala je članicom HDLU-a Varaždin. Do sada je izlagala je na petnaestak skupnih izložbi i tri puta samostalno. Sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama, uglavnom humanitarnog karaktera.

Kultura

U Ludbregu 16. kolovoza uživajte u klasičnoj indijskoj glazbi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon produženog vikenda imat ćete jedinstvenu priliku uživati u klasičnoj indijskoj glazbi.

Naime, „Glazbeni kolovoz“ u organizaciji Centra za kulturu i informiranje Ludbreg ugostit će jednog od istaknutijih glazbenika današnje Indije Arnaba Bhattacharya koji redovito obilazi svijet, donoseći indijsku klasičnu glazbu i tradicionalni žičani instrument zvan sarod na međunarodne glazbene pozornice.

Tijekom hrvatske mini turneje u sklopu koje stiže i u Ludbreg, njega će na tabli pratiti Rohen Bose također jedan od istaknutih indijskih glazbenika.

Koncert će se održati 16. kolovoza u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu s početkom u 20 sati.

Broj mjesta za ovaj koncert je ograničen. Besplatne ulaznice možete podići u tajništvu Centra za kulturu i informiranje D. Novak (Trg Svetog Trojstva 19) radnim danom od 7:30 do 15 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Promocija zbornika KUU-a ‘Lipa’ u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S jedne od prijašnjih promocija zbornika. FOTO: Ivan Grahovec

Promocija zbornika KUU-a “Lipa” Gornji Mihaljevec pod nazivom “Šaputanje lipe” održat će se u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.

Svečanu promociju otvorit će predsjednica KUU-a “Lipa” Jasenka Novak. Na promociji će pjesnici iz svih hrvatskih krajeva čitati svoje pjesme, među njima i Ivan Grahovec. U pauzama će pak glazbene brojeve izvoditi Evelin Novak i Marija Jambrošić.

– Vaše mjesto vas čeka – veselimo se vašem dolasku! – poručuju iz Udruge.

Program će voditi Jakob Trupković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje