Povežite se s nama

Život i društvo

U V. Toplicama o borbi protiv raka dojke: „U Varaždinskoj županiji godišnje obolijeva 100-tinjak žena“

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždinske Toplice u utorak je bio domaćin hvalevrijednoj javnozdravstvenoj akciji borbe protiv raka dojke.

Naime, u prostorima Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama održana je edukativna radionica o prevenciji raka u sklopu javnozdravstvene akcije „Zdrave dojke” u organizaciji Savjeta za zdravlje Varaždinske županije te u suradnji sa stručnjacima.

Da je riječ o hvalevrijednoj akciji, potvrdila je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je napomenula da je ovo prva takva edukativna radionica, no ne i posljednja.

– Ovakav tip predavanja i radionica na pomalo tešku, ali važnu temu za sve žene u našem društvu po prvi puta se održao u Varaždinskim Toplicama. Svaki je početak težak, a vjerujem da kada građani čuju kako su ove radionice edukativne i korisne, drugi puta će nam se pridružiti u puno većem broju. Grad na svaki mogući način želi doprinijeti poboljšanju zdravlja, zbog čega pozdravljamo ovu inicijativu i zahvaljujemo predavačicama i organizatorima ovog predavanja – rekla je Ratković te dodala da će ovakve i slične akcije u Gradu uvijek naići na podršku.

Radionicu je otvorila doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med. spec. neurolog, subspec. za kronične neurodegenerativne bolesti, koja je naglasila da se na razini čitave Varaždinske županije bilježe slabiji odazivi žena na preventivne preglede.

– Liga za borbu protiv raka dojke uvijek organizira manifestacije u gradu Varaždinu, a onda smo mi kao Savjet za zdravlje odlučili krenuti i po manjim gradovima jer se žene u ruralnim sredinama ipak znatno manje odazivaju na screening programe raka dojke, a upravo je on najvažniji jer prevencija i rano otkrivanje raka dojke značajno doprinose liječenju ove zloćudne bolesti – rekla je Kiđemet-Piskač.

Dodala je i da su uvijek sretni kada se akcijama odazovu i gradonačelnici, odnosno načelnici kako bi zajedno s njima utvrdili može li se nešto poduzeti u vezi dostupnosti preventivnih pregleda.

– Naime, mamografija se mora odvijati u Općoj bolnici Varaždin jer ti mobilni mamografi koji su se razmatrali kao opcija, prema mišljenju radiologa ipak nisu toliko dobri. Dakle, nakon što žene informiramo, drugi cilj nam je olakšati im dostupnost i dolazak na samu mamografiju u Varaždin – pojasnila je Kiđement-Piskač, dodavši da je rak dojke, nažalost, u porastu, a sve se više radi o ženama mlade životne dobi.

Izlaganja su održale i mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, uži spec. iz alkoholizma i drugih ovisnosti, na temu „Determinante neodazivanja žena u mamografski probir i njegova organizacija u RH i Varaždinskoj županiji“; dr. Sandra Banek, spec. radiolog, subspec. UZV, na temu „Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke / smjernice i pojašnjenja čestih nedoumica pacijentica“ te dr. Ivana Cujzek, spec. radiolog, na temu „Vrste tumora dojke i smjernice liječenja“.

Doktorica Rakamarić objasnila je da je rak dojke najčešći rak kod žena, a godišnje u Varaždinskoj županiji obolijeva njih stotinjak, dok ih trostruko manje umire.

– Omjer između incidencije i mortaliteta je 3,6 naprema 1, što je pokazatelj toga da se radi o raku koji je, ako se otkrije u ranoj fazi, uspješno izlječiv. Stoga je važno senzibilizirati žene da je bitno odazvati se mamografiji nakon 50. godine – istaknula je Rakamarić, dodavši da je u doba pandemije na razini cijele Hrvatske odaziv pao za desetak posto.

Ipak, Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, u sklopu kojeg je ova radionica i održana, pokazan je kao najuspješniji program u Hrvatskoj te se, upravo zahvaljujući njemu, već šestu godinu zaredom smanjuje smrtnost, a hrvatska zdravstvena anketa pokazuje da je odaziv ipak veći nego što se bilježi u screeningu.

Život i društvo

U Poduzetničkoj zoni Kneginec gradi se kanalizacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Poduzetničke zone Kneginec, sjeveroistočni dio, gdje su svoja zemljišta kupili novi investitori, temeljem zahtjeva Općine Gornji Kneginec ugovorena je izgradnja fekalne kanalizacije vrijednosti 2,6 milijuna kuna.

Investiciju provodi VARKOM kao pružatelj javne vodne usluge, radove sufinanciraju Hrvatske vode, a posao je na javnom natječaju izborila tvrtka Vodogradnja iz Varaždina.

Radovi obuhvaćaju izgradnju 650 metara fekalne kanalizacije promjera cijevi 300 mm te izgradnju prepumpne stanice. Uz navedeno izvesti će se i kanalizacijski priključci na parcele za nove poslovne subjekte, a rok za stavljanje kanalizacijske mreže u funkciju je do kraja ljeta.

Nastavite čitati

Život i društvo

Preminula je glumica Smiljka Bencet Jagarić, mogima poznata kao Regica iz Gruntovčana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Glumica Smiljka Bencet Jagarić preminula je u 89. godini.

Završila je u zagrebačkoj bolnici Rebro na hitnoj jer joj je pozlilo. Iznenada joj se pogoršalo, rekao nam je Nino Matijašec, nećak Smiljke Bencet, piše 24sata.hr.

Da nas je napustila omiljena Regica iz Gruntovčana potvrdili su i iz HDDU-a.

U karijeri je odigrala 131 ulogu u više od 3000 predstava. U kazalištu je poznata po ulogama Ann Boleyn, Cesarčeve Tonke i Petronile Brezovačkog, a od televizijskih uloga najpoznatije su one u Gruntovčanima i Mejašima, koja su joj obilježile karijeru. Do uloge Regice došla je igrom slučaja. Trebala ju je igrati Nela Eržišnik, no ona se razboljela i njezini prijatelji Šermentovi sjetili su se Smiljke Bencet-Jagarić. Nazvali su je u 23 sata i na suprugov nagovor, prihvatila je ulogu.

Posjetimo Smiljka Bencet – Jagarić, poznatija kao Regica iz Gruntovčana 8. rujna 2021. godine dobila je svoju ploču u varaždinskoj „Walk of Fame“ u Uskoj ulici.

>> FOTO Smiljka Bencet – Jagarić, popularna Regica dobila svoju ploču u Uskoj ulici

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje