Povežite se s nama

Život i društvo

U V. Toplicama tvrtka “Bernarda nova” otvara hotel vrijedan 40 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

ULAGANJA

Kao što je već ranije najavila, Bernarda Cecelja i njezina tvtrka “Bernarda Nova” kreću s ulaganjima u zdravstveni turizam u Varaždinskim Toplicama.

Nakon što je preuzela pansion na ulazu u Grad, uskoro započinje i izgradnja hotela vrijednog 40 milijuna kuna. O svojim namjerama investiranja u zdravstveni turizam, kao i o dosadašnjem radu njezine tvrtke za proizvodnju madraca i kreveta Bernarda d.o.o. – kojima je osvojila europske lance prestižnih hotela te gotovo da nema strukovne nagrade koju nije osvojila – poduzetnica je u sjedištu svoje tvrtke u Pušćinama razgovarala s ministrom turizma Darkom Lorencinom.

Nakon što je strpljivo otkupljivala parcelu na kojoj će graditi – 4500 četvornih metara na kojima su se nalazile stare kuće – te je sada u tijeku prikupljanje kompletne dokumentacije za početak radova, Bernarda Cecelja odlučila je detaljnije ispričati o novoj investiciji. 

Četiri ili pet zvjezdica?

– Izgraditi ćemo hotel s 30-ak soba s unutarnjim i vanjskim bazenima u kojima planiramo koristili termalnu vodu. Namjera nam je pružati usluge fizikalne terapije te povezivanje s lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji bi nas opskrbljivali svojim proizvodima, kako bismo u svom restoranu posluživali zdravu hranu uzgojenu u našem kraju, koji je poznat po tome što nema nikakvih industrijskih zagađenja, rekla je Bernarda Cecelja, koja za sada jedino dvoumi hoće li graditi hotel s četiri ili pet zvjezdica.

Hotel će financirati vlastitim sredstvima, kreditom te EU fondovima. Ukoliko se sve bude odvijalo prema predviđenim rokovima, Bernarda Cecelja vjeruje da bi se hotel mogao otvoriti za pet godina, s 30 zaposlenih za početak. Ovaj rok uzrokovan je i činjenicom da se radi o staroj jezgri Varaždinskih Toplica pa će, s obzirom na rimsku prošlost Varaždinskih Toplica, posla imati i konzervatori. Na projektu će biti angažirani domaći poduzetnici. Ovo nije prvo ulaganje Bernarde Cecelje u turizam, jer tvrtka “Bernarda nova” već iznajmljuje svoje apartmane u Novalji na otoku Pagu te dvije vile na Krku i, kao što smo rekli, ovog je proljeća preuzela pansion u Varaždinskim Toplicama.

Darko Lorencin: Svakako treba iskoristiti potencijal Varaždinskih Toplica

Svoju odluku o ulaganju u zdravstveni turizam Bernarda Cecelja, koja je i sama iz Varaždinskih Toplica, pojašnjava dobrom perspektivom projekta razvoja Specijalne bolnice Varaždinske Toplice te planiranom izgradnjom novog hotela i spinalnog centra. – Varaždinske Toplice imaju veliki potencijal razvoja zdravstvenog turizma, ali trenutno nedostaju smještajni kapaciteti pa se nadam da će i naše ulaganje pridonijeti iskorištavanju tog potencijala, pojasnila je Bernarda Cecelja.

S njom se složio i ministar turizma Darko Lorencin, koji u cijelom projektu vidi i toliko željeni, a slabo realizirani, razvoj kontinentalnog turizma. – Cijela Hrvatska ima dobre predispozicije za turistički razvoj. Potencijal kao što su, primjerice, Varaždinske Toplice i mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma svakako treba iskoristiti – istaknuo je.
Inače, novi će hotel, jednako kao i postojeće turističke akvizicije, biti opremljeni proizvodima tvrtke Bernarda, koja 70 posto svojih prihoda ostvaruje od izvoza.

NOVAC

Tvrtka “Bernarda nova” hotel će financirati vlastitim sredstvima, kreditom te sredstvima EU fondova. Hotel bi trebao biti gotov za 5 godina. Za sada je u planu zapošljavanje 30 osoba.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Podravci dominirali revijalnim natjecanjem orača sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Prelogu je jučer održano prvo revijalno natjecanje u oranju sjeverozapadne Hrvatske na kojemu su snage odmjerili najbolji orači iz Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Organizatori natjecanja bili su Udruga orača Međimurske županije i Grad Prelog, uz suorganizaciju Udruge natjecatelja u oranju Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Prvaci iz četiri županije natjecali su se u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka.

U kategoriji plugova premetnjaka prvo je mjesto osvojio Zoran Radiček, drugi je bio Vinko Kukec, a treći Bernard Matijević. U kategoriji plugova ravnjaka prvi je bio Saša Višak, drugi Luka Perko i treći Krunoslav Mužić.

Segmenti koji su se ocjenjivali bili su kvalitetno oranje brazde, dobro zaoravanje biljnih ostataka, pravilna optimalna dubina, ravnina te slijeganje brazde. Nagrade i pehare uručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Osim natjecanja u kategorijama plugova ravnjaka i premetnjaka, dva natjecatelja iz Koprivničko-križevačke županije – Blaž Tomijek i Ivica Miglez prikazali su tehniku oranja u kategoriji Oldtimer, s time da je Blaž Tomijek osvojio prvo mjesto.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje