Povežite se s nama

Kultura

U Varaždinskim Toplicama obilježena 170. obljetnica smrti Antuna Kukuljevića Sakcinskog

Objavljeno:

- dana

Antun Kukuljević Sakcinski, otac Ivana Kukuljevića Sakcinskog, preminuo je 28. kolovoza 1851. godine, a njegov grob nalazi se uz kapelu Svetog Duha u Varaždinskim Toplicama. Povodom 170. obljetnice njegove smrti, brigom župljana župe sv. Martina i ogranka Matice Hrvatske Varaždinske Toplice, obnovljena je grobnica i spomenuti križ.

Također, na spomendan smrti u kapeli je slavljena sveta misa i održan prigodni program. Misu je predslavio domaći župnik i dekan Varaždinskotopličkog dekanata preč. Stjepan Mostečak.

Razmišljajući nad riječima iz svetog evanđelja o darovanim talentima od Boga čovjeku, preč. Mostečak potaknuo je prisutne da se sjete obitelji Sakcinski. Kako su oni brinuli o talentima koje im je Bog dao.

Prigodni program nakon svete mise organizirali su Matica Hrvatska – ogranak Varaždinske Toplice i Družba braće Hrvatskog Zmaja iz Varaždina. Prigodno predavanje u spomen na Antuna Kukuljevića Sakcinskog održao je prof. Damir Hrelja, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu, koji je ovom prigodom ujedno bio i izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Sve okupljene prof. Hrelja pozdravio je i uime Družbe braće Hrvatskog Zmaja te podsjetio kako je upravo Družba postavila spomen ploču Ivanu i Antunu Kukuljeviću na kapeli Svetog Duha 1993. godine.

Prof. Hrelja je nadalje u preglednom referatu upoznao okupljene s činjenicama zbog kojih je Antun Kukuljević Sakcinski doista zaslužio trajno mjesto u Hrvatskoj povjesnici.

– Iako je daleko manje o njemu pisano i daleko manje je poznat od svog sina Ivana, Antun Kukuljević Sakcinski također je stekao velike i nezaboravne zasluge za hrvatski narod, za obranu hrvatskog nacionalnog bića, hrvatske kulture i hrvatskog jezika – istaknuo je Hrelja.

Dodao je da je najveći doprinos obrani hrvatskih nacionalnih interesa Antun Kukuljević postigao kao vrhovni ravnatelj škola u Hrvatskoj i tu dužnost obnašao je punih sedam godina.

Naime, u vrijeme vođenja školstva Antuna Kukuljevića Sakcinskog je otvoreno 49 novih škola i u nastavu uveden Gajev pravopis. Godine 1804. kupio je vinogradski posjed Kamenu goricu na Valpovcu, najvišem vrhu iznad Varaždinskih Toplica.

Dao je sagraditi zidanu kuriju, a posjed nazvao Tonimir u spomen na rano preminulu suprugu Antoniju s kojom je imao devetero djece.

Kultura

U ponedjeljak u Galeriji HDLU otvorenje Godišnje skupne izložbe članova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 6. prosinca, u 18 sati održat će se otvorenje Godišnje skupne izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin pod nazivom „HDLU recent“.

– Čast nam je pozvati Vas u Galeriju HDLU nakon skoro točno šest godina od prve izložbe koja je otvorena 10. prosinca 2015. – poručili su iz HDLU-a Varaždin.

Ova izložba dodatno je posvećena građanima Varaždina povodom Dana grada.

Sudjeluju 22 autora s 40-ak radova, a oni su: Ljiljana Belavić Kliček, Branko Bobić, Dražen Eisenbeisser, Vladimir Gašparić Gapa, Sandra Horvat, Velimir Ivezić, Jasmina Jakopanec, Nedjeljko Klarić, Željko Lesar, Krunoslav Martinović, Valentina Meštrić, Jurica Mihinjač , Ivan Mladenović, Rajko Novak, Nenad Opačić, Dražen Pavlović, Davor Petak, Mateja Rusak, Damir Širola, Živko Toplak, Sunčanica Tuk i  Nedjeljko Krčar.

S obzirom na okolnosti, organizatori mole sve posjetitelje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Nastavite čitati

Kultura

U online obliku 37. izdanje “Međimurskih popevki”, na Smotri tucet izvođača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Od 1971. godine kad je održana originalna Smotra “Međimurske popevke” pa do danas, pedeset godina kasnije, za Smotru se prijavilo više od 2650 popijevki, dok ih je na samoj manifestaciji izvedeno više od 880.

Nažalost, i u ovoj godini velikog jubileja Smotra “Međimurske popevke” morala se održati online.

Snimka izvođača

– Budući da do zadnjeg trenutka nismo znali na koji će se način Smotra održati, pripremili smo se za obje varijante, tako da smo sve izvođače snimili u njihovim prostorima, a istovremeno smo se pripremali i za Smotru uživo.

Stručna komisija, koju su činili prof. emeritus Stjepan Hranjec, prof. Dragica Karolina Šimunković, prof. Branimir Magdalenić i prof. Miroslav Novak, izabrala je za ovogodišnju Smotru po jednu popijevku od svakog izvođača te će se oni prezentirati online, na Facebook stranici Kulturno-umjetničke udruge “Seljačka sloga” Nedelišće, stranici Turističke zajednice Općine Nedelišće te putem medija – objašnjava predsjednica Organizacijskog odbora 37. Smotre “Međimurske popevke” Nedelišće 2021., Jasna Hajdinjak.

Dodaje da je iza svih još jedna izazovna godina te da nisu uspjeli u naumu da se dostojanstveno proslavi 50 godina Smotre.

– Unatoč tomu, uspjeli smo u tome da se i u ovoliko teškim uvjetima, posebno za sve kulturne amatere, “Popevka” ipak održi. Hvala svima vama koji se trudite da međimurska popevka i dalje živi tako što je prenosite mlađim generacijama! – poručuje predsjednica Odbora.

Treća obljetnica

Smotra je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Međimurske županije, Općine Nedelišće, HDS-a ZAMP i Turističke zajednice Općine Nedelišće. Međimurska popevka kao oblik nematerijalne kulturne baštine od 2013. godine nalaze se na Listi nematerijalnih dobara Republike Hrvatske, dok je 28. studenoga 2018. godine ušla i na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izvođači i izabrane popevke ovogodišnje Smotre

Matica umirovljenika Međimurske županije podružnica Nedelišće – Katica Ceilinger – “Dok sam snočka išla dimo”

KUD “Mura” Mursko Središće – Renata Kramar – “Čuješ golob, čuješ”

KUD Goričan – ženska pjevačka skupina – “Vu pol noći dimo dojdem”

MKUD “Ivan Car” Ljubljana – mješovita pjevačka skupina “Fijolice” – “Međimurje, kak si lepo”

KUU Zasadbreg – ženska pjevačka skupina “Zasančice” – “Sveti Juraj kres naloži”

KUD Mačkovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Z zemlje mi je zišla”

KUD Žiškovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Katica, Katica”

UŽ Sivica – ženska pjevačka skupina & tamburaši i tamburašice “Dražen Kovač Draš” – “Mlinar f krčmi pije”

KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” – ženska pjevačka skupina – “Protuletno drago vreme”

KUD Šandorovec & Ivan Mađarić i TS KUD-a – “Ja se šečem gori doli po polju”

KUD Domašinec & Cecilija Merkač Hudopisk – “Glovica me razbolela”

KUU “Seljačka sloga” Nedelišće – muška pjevačka skupina – “Od Središča do Podturna”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje