Povežite se s nama

U fokusu

U varaždinskoj Areni bit će centar za izbjeglice iz Ukrajine

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin je izrazio spremnost pomoći izbjeglicama iz ratom zahvaćene Ukrajine. Osim što su se građani Varaždina brojnim objavama na društvenim mrežama solidarizirali s građanima Ukrajine, poduzimaju se konkretni koraci kako bi se Varaždin  pripremio za  pružanje pomoći ljudima koji bježe od ratnih zbivanja.

Grad će pružati pomoć u suradnji s relevantnim sudionicima koje provode mjere iz sustava civilne zaštite: Vladom, ministarstvima, tijelima državne uprave, oružanim snagama i stalim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te operativnim snagama s područja Grada Varaždina.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin već radi na evidentiranju izbjeglica i pružanju pomoći. Tako se pozivaju osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu na području Varaždina i okolnih 10 općina, da se jave u GDCK Varaždin  na broj 042/214-496, [email protected],  kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna pomoć. Također, društvima Crvenoga križa mogu se javiti i sve one osobe koje su iz organiziranog smještaja otišle u privatni smještaj u različite dijelove Hrvatske. Svi oni u Crvenome križu mogu dobiti humanitarnu pomoć (hranu, higijenu, odjeću, posteljinu…) i psihosocijalnu podršku, kao i usluge Službe traženja.

Budući da se u našoj zemlji trenutno nalazi manji broj izbjeglica, Hrvatski Crveni križ uspješno odgovara na njihove potrebe iz postojećeg stanja zaliha. Trenutno se ne prikupljaju materijalne donacije za Ukrajinu i okolne zemlje jer nacionalna društva Crvenih križeva u tim zemljama odgovaraju na potrebe pristiglih ljudi. Hrvatski Crveni križ u kontaktu je s njima i u ovome trenutku nisu iskazali potrebe za dodatnim materijalnim donacijama a ukoliko iskažu potrebe, Hrvatski Crveni križ obavijestit će javnost.

Trenutno postoji potreba za prevoditeljima s ukrajinskog jezika i svi oni koji u tom dijelu mogu pomoći, a da su na području Varaždina i okolnih 10 općina, molimo da se jave na e-mail: [email protected]  ili na broj 042/214-496. Prevoditelji sa ostalih područja javljaju se u HCK na [email protected] 

Također, pozivaju se građani koji nude privatni smještaj izbjeglicama da se prijave  u Ravnateljstvo civilne zaštite na: [email protected] .

Pokrenute su i potrebne predradnje kako bi se u slučaju potrebe u što kraćem roku uredio prihvatni centar za izbjeglice. Najizglednije je da će prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine biti oformljen u maloj dvorani Gradske sportske dvorane Varaždin, varaždinske Arene uz Dravu. Uz smještaj i prehranu, u tim centrima pružat će se i psihosocijalna podrška osobama, odnosno obiteljima koje su pobjegle od ratnih zbivanja. Prihvatni centar bit će prilagođen kraćem zadržavanju izbjeglica koje će nastaviti svoje putovanje prema drugim destinacijama u Europi. S obzirom na iskustvo  od prije trideset godina kada je Varaždin također bio izložen ratnim djelovanjima,  Varaždinci će zasigurno pokazati svoju humanost i pomoći ljudima koji su se našli u nezavidnoj i neizvjesnoj situaciji.

Tako će jedan od prepoznatljivih simbola Varaždina, povijesna Gradska vijećnica u četvrtak, 3. ožujka 2022. biti obasjana svijetlima u bojama ukrajinske zastave u znak podrške i solidarnosti s ukrajinskim narodom.

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje