Povežite se s nama

U fokusu

U varaždinskoj bolnici štrajka kao da nema: dijagnostičke pretrage se obavljaju, odgođeno oko 4.000 kontrolnih pregleda

Objavljeno:

- dana

ŠTRAJK LIJEČNIKA TRAJE 55. DAN

Hoće li štrajk liječnika napokon završiti ovaj tjedan? Unatoč očekivanjima, sindikati u zdravstvu i ministar zdravlja Rajko Ostojić ni u ponedjeljak nisu uspjeli okončati pregovore o novom kolektivnom ugovoru.

O dok su prošli tjedan “pljuštale” oštre izjave – iz Vlade o smanjenju plaća liječnicima, a iz Liječničkog sindikata o prikupljanju kuvertiranih otkaza – u krugu varaždinske Opće bolnice sasvim drugačija situacija.

– Štrajk? Pa nismo osjetili nikakve posljedice – redom su nam odgovarali pacijenti iz različitih dijelova Varaždinske županije.

Zabušante nek’ traže u Saboru

Otkako je 18. rujna počeo štrajk, u toj zdravstvenoj ustanovi odgođeno je nešto više od 4.000 kontrolnih pregleda i 140-ak operacija, dok se gotovo svi dijagnostički pregledi uredno odrađuju. O tome je svjedočila i puna čekaonica na Odjelu za radiološku dijagnostiku.

– Pogledajte, ovdje svi rade. Uredno sam došao u zakazani termin i brzo ću doći na red. Zato mogu komentirati samo to da neka si Vlada zabušante ne traži po bolnicama, nego po Saboru – rekao nam je Varaždinac komentirajući time izjave premijera Zorana Milanovića koji je dan ranije, na sjednici Vlade ustvrdio da to “nije štrajk nego 45 dana zabušavanja manjeg broja ljudi”.

Iz Vlade je stigla poruka da će zdravstvenim djelatnicima koji su štrajkali plaće za listopad biti umanjene. Sudeći po reakcijama u Varaždinu, ta izjava nije ogorčila samo liječnike, nego i pacijente. Velika većina ih podržava u borbi za njihova prava.

– Zahvaljujem pacijentima na podršci i na razumijevanju. Želim podsjetiti da je glavni cilj pregovora s Vladom od prvog dana bio postići bolju organizaciju i uvjete rada, čime se borimo i za naše pacijente – istaknuo je dr. Denis Grgurović, sindikalni povjerenik Hrvatskog liječničkog sindikata u Općoj bolnici Varaždin.

Dežuraju jer moraju

Liječnici stalno ističu da ne ne dežuraju zato da bi dodatno zaradili, nego zato jer nemaju izbora: u bolnicama, posebno u županijskim, liječnika specijalista nema dovoljno i zbog toga moraju raditi prekovremeno. – Ako nema dovoljno liječnika i medicinskih sestara, ako oni moraju dežurati, onda samo tražimo da nam se sukladno zakonu plate dežurstva i pripravnost, kao i u svim drugim javnim službama – rekao je dr. Grgurović.

Napominje da su se pregovorima borili i protiv apsurdnih odredbi. – Kada dežuram, ja sam plaćen kao specijalist kirurg samo u redovnom radu od 7 do 15 sati, a poslije toga kao liječnik početnik. Nemam pravo na dodatke na temelju obrazovanja, završene specijalizacije, a ni na temelju radnog mjesta. Dakle, u redovnom radu jesam voditelj Kirurgije, ali kada dežuram onda to nisam. Pa zašto bismo onda uopće dežurali? Neka dežuraju početnici – ustvrdio je Grgurović u petak.

Problema nije bilo

Najduži štrajk ikad u hrvatskom štrajku traje gotovo dva mjeseca: u ponedjeljak je bio već 54. dan. Sanacijski upravitelj varaždinske bolnice dr. Dubravko Tršinski potvrdio je da su liječnici zbrinuli sve hitne slučajeve, kao i djecu, trudnice te oboljele od karcinoma, ali su radili i više nego je bilo najavljivano uoči početka štrajka.

– Laboratorijska dijagnostika uredno radi, kao i Odjel za radiološku dijagnostiku na kojem su RTG, ultrazvuk i CT dijagnostiku obavili svi pacijenti koji su bili naručeni. Liječnici očitavaju sve nalaze, dok izdaju samo one patološke. Na Internom odjelu je odgođeno svega nekoliko utrazvuka, holtera i ergometrije – rekao nam je sanacijski upravitelj dr. Dubravko Tršinski.

S obzirom da su odgođeni samo kontrolni pregledi i manji broj operacija, varaždinska bolnica je i tijekom štrajka potrošila mjesečni limit HZZO-a. – Nismo ostvarili nikakve uštede, ali je smo izgubili vrijeme – komentirao je Tršinski.

Pacijente podsjeća da se ne trebaju ponovno naručivati na preglede koji su bili odgođeni tijekom štrajka, jer će u bolnici napraviti posebnu listu i obavijestiti ih o novom terminu.

 

ANKETA: Što kažu pacijenti?

Štefica Želimorski, Bednja: Na vađenju krvi sam bila, kao i baka mojega supruga. Bila sam naručena na kontrolni pregled kod hematologa, a rekli su mi da ću biti pozvana kad završi štrajk. Liječnike podržavam, jer se moraju boriti za svoja prava. Dok mi noću spavamo, oni su na dužnosti.

Branko Časar, Varaždin: Unuku koja ima dvije premosnice na bubregu sam dovezao na kontrolu. Bila je operirana za vrijeme prvog štrajka u bolnicama, a sada je kontrolu uredno i bez problema obavila. Za štrajk liječnika mogu reći samo to da ljudima treba platiti što su odradili.

Katarina Kolarić, Zamlača: Štrajk traje gotovo dva mjeseca, ali ja nikakve posljedice nisam osjetila. U bolnicama u Varaždinu i Varaždinskim Toplicama sam sve obavila na vrijeme, a zdravstveni radnici su bili vrlo ljubazni. To vam mogu posvjedočiti, dok se u politiku ne razumijem.

Jasmina Peharda, Varaždin: Budući da sam trudnica kojoj je prošao termin za porod, svaki drugi dan dolazim na Ginekologiju. Sve se odvija normalno, kao da štrajka nema. No štrajk liječnika predugo traje. Smatram da imaju prevelika očekivanja, a nije da nemaju dobre plaće.

 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Sandra Malenica o HNK: “Intendantica nije mogla ‘zamračiti’ ni kunu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Akumulirani problemi varaždinskih gradskih ustanova ne rješavaju se sami. Dobro se to vidi proteklih mjeseci na primjeru HNK, čija je intendantica Jasna Jakovljević, sinoć naposljetku podnijela ostavku na funkciju. I to bez da su gradski vijećnici imali bilo kakvo pravo raspravljati o stanju u, kako ga neki zovu – „hramu kulture“.

Podsjećamo, kazalište se svake godine izdašno „hrani“ s više od 10 milijuna kuna iz gradskog proračuna, a taj pogon od 60-ak zaposlenika sada je definitivno izložen nesporazumima, spletkarenjima i silnim intrigama.

Kome sve na tome treba zahvaliti, na današnjoj konferenciji za medije pokušala je razjasniti vijećnica Sandra Malenica, bivša zamjenica varaždinskog  gradonačelnika Ivana Čehoka. Naime, otkrila je da se nešto „čudno“ dogodilo oko HNK u razdoblju od svega nekoliko dana.

– Od srijede, kada je održana sjednica Odbora za kulturu, sport i turizam, do 6. sjednice Gradskog vijeća SDP je s koalicijskim partnerima odlučio maknuti s dnevnog reda točku kojom se trebalo raspraviti o „nepravilnostima“ u radu HNK. Štoviše, ovaj put trebalo se raspravljati temeljem informacija javno objavljenih službenih dokumenata, a ne temeljem nekakvih objava na Facebook stranicama. U petak smo na sjednici Gradskog vijeća stoga svjedočili igrokazu… – rekla je Malenica koja tvrdi da je spomenutom sastanku u srijedu nazočila i sada već bivša intendantica.

Dočekali su je i predstavnici platforme Budimo grad s pripremljenim pitanjima.

– Jasna Jakovljević je na njih odgovorila. Tijekom sastanka osvrnuli smo se na nalaze interne revizije, koja nije nikada bila zatajena niti skrivena u ladici. Iz prakse znamo da se takvi dokumenti ne trebaju nužno javno objavljivati, a ja sam sukladno svojoj funkciji prihvatila usmeno i pismeno očitovanje intendantice na nalaz revizije. Vrata intendantice su uvijek otvorena svim znatiželjnicima i o nalazu revizije svatko je mogao dobiti odgovore i dodatna objašnjenja. Samo je trebalo pokucati na njena vrata – objasnila je Malenica.

Na spomenutoj sjednici Odbora za kulturu demantirani su gotovo svi navodi koji na bilo koji način sugeriraju da u radu HNK postoje sporni momenti.

– Govorilo se da kazalište nema poslovnog ravnatelja, a do sredine 2019. godine bio je zaposlen poslovni menadžer. Međutim, tada smo paralelno provodili obnovu zgrade i povećana su programska sredstva za 400.000 kuna. Gradska vlast nije željela „bildati“ upravu na 58 zaposlenih, te je naposljetku nalaz Upravnog nadzora Ministarstva kulture i medija demantirao postojanje bilo kakvog pravnog nereda u ustanovi. Bilo je govora i o stipendijama, o kojima je svašta pisao bivši ravnatelj, koji je kasnije bio član Kazališnog vijeća i kao pravnik radio u HNK. Apsurdno je da je to činio znajući da nema ništa spornog i da je sve u apsolutnoj zastari, što potvrđuje i nalaz gradskog revizora… – nabraja Malenica.

Ustvrdila je i da je HNK od državne revizije 2015. godine dobilo bezuvjetnu ocjenu za upravljanje financijama u prethodnom razdoblju.

– Optužbe su zapravo apsurdne, meni nije padalo na pamet voditi bilo kakve rasprave o tome na Facebooku. Očekivala sam kako će se svi prijepori raščistiti i raspraviti na sjednici Gradskog vijeća. No, nije nam to omogućeno, a nema ni pravog objašnjenja što je razlog za skidanje te točke s dnevnog reda. Ovom prilikom zahvaljujem intendantici na vremenu kojeg je utrošila spremajući prezentaciju s detaljnim pregledom njenog rada u HNK. Znam da ju je poslala u četvrtak svim članovima Odbora te da je dokumentima demantirala sve što joj se stavljalo na teret – naglašava Malenica.

Iz Maleničinog izlaganja može se iščitati da ona smatra kako kod intendantice Jasne Jakovljević, pri upravljanju s HNK u Varaždinu, nije bilo nikakve nedodirljivosti, a kamoli autoapoteoze.

– Kazalište ne samo da je proračunski korisnik nego je dio sustava riznice Grada Varaždina. To znači da računovodstvo u kazalištu u sustav samo unosi račune koje treba platiti, a cijelim procesom plaćanja upravljaju Upravni odjeli. Odnosno, HNK ne može platiti ni jedan račun bez potpisa dva pročelnika i gradonačelnika (ili zamjenika koji je za to također ovlašten). Svejedno je je li virman za toaletni papir ili obnovu fasade koja stoji milijun kuna. Svaki račun prolazi istu proceduru, a računovodstvo HNK na kraju jedino vidi je li nešto plaćeno ili nije – zaključila je Sandra Malenica.

Nastavite čitati

U fokusu

Čehok: “U Gradu imamo autokraturu i demokraturu s trulom nagodbenjačkom koaliturom“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na današnjoj konferenciji za medije bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je s najbližim suradnicima još jednom upozorio građane da se na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća ponovno dogodilo nešto nezabilježeno u demokratskoj povijesti grada. Naime, od 5 točaka koje nisu protokolarne ili formalne (poput izbora i imenovanja…), čak tri su skinute s dnevnog reda ili promijenjene.

Podsjećamo, gradonačelnik Neven Bosilj (SDP) je stavio izvan snage program upravljanja ne promijenivši pritom rebalans proračuna, a potom je predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan (NS Reformisti) na dnevni red stavila natječaj o davanju u zakup zemljišta kojeg je potpisala, s tim da se on istovremeno poništi!?

– Taj natječaj je Gradsko vijeće usvojilo na prethodnoj sjednici i to je sramoćenje kakvog još nismo vidjeli. Može se povući natječaj, ali ne može Vijeće na polovici provedbe natjećaja reći „sve smo zeznuli“ jer nije ni javno savjetovanje provedeno – izjavio je između ostalog Čehok.

Potom se osvrnuo na skidanje točke kojom je bila najavljena dugo iščekivana rasprava o situaciji u HNK.

– Nije personalno pitanje je li intendantica sad podnijela ostavku ili će to učiniti 1. ožujka iduće godine, već je tu riječ o dignitetu ustanove i Gradskog vijeća. Bosilj je, naime poručio da se neće raspravljati kako se ne bi dodatno narušio dignitet HNK. To je prvi slučaj u Hrvata da jedan gradonačelnik ili čelnik izvršne vlasti govori kako predstavničko tijelo JLS neče raspravljati kako bi se zaštitio dignitet kazališta. To vam je kao da Plenković u Saboru ispali da se o nečemu neće raspravljati radi zaštite nečijeg digniteta. A nema većeg davanja digniteta nego da Gradsko vijeće o nekome ili nečemu raspravlja – rezolutan je Čehok.

Napomenuo je i da su vijećnici dobili pismo članova glumačkog ansambla u kojem stoji da zaposlenici HNK inzistiraju da im se mora osigurati zakonski utemeljen, a ne nekakav privremeni repertoar.

– Eto, glumci sami traže da se situacija u HNK raščisti, a SDP, Budimo grad (PBG) i Reformisti traže i glasaju da se ta točka skine s Dnevnog reda Gradskog vijeća. Podsjećam, dva mjeseca se tvrdilo kako ta točka mora biti raspravljena i da je Gradsko vijeće jedino koje o tome može i mora raspraviti. Stoga je evidentno da mi danas u Gradu imamo autokraturu i demokraturu s trulom nagodbenjačkom koaliturom – ustvrdio je bivši gradonačelnik.

Potvrda tome je, po njemu, imenovanje novog direktora Varkoma (SDP-ovog Brune Istera), radi čega je platforma Budimo grad nedavno izašla iz koalicije.

– Građani su čuli kako čelnik PBG javno tvrdi da članovi Nadzornog odbora Varkoma nisu imali pojma tko im se nameće, niti kakve relevantne reference ima kandidat za direktora najvažnije gradske tvrtke. Dakle, gradonačelnik Bosilj je imenovao Istera na tu funkciju nakn što je dan ranije sazvana sjednica NO Varkoma bez da su njegovi članovi dobili na uvid makar jedan relevantan dokument o novomu direktoru. I umjesto da PBG, koji se jako zalaže za transparentnost, napusti sjednicu – oni u koalituri glasaju za takve poteze pa i za poništavanje već prihvaćenih natječaja – govori Čehok o situaciji u Gradu koja dovodi do posvemašnje blokade rada predstavničkog tijela.

Potom je otkrio da o pismu namjere za kupnju MBO-a nitko nije imao pojma, osim aktera upletenih u najnoviji pothvat aktualnoga gradonačelnika.

– Čini mi se da je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković za Varaždinske vijeti izjavio da takvo pismo ne postoji. No, njegov stranački kolega Neven Bosilj je u petak priznao da su ga poslali C.I.O.S.-u i veli da je to jedna od mogućnosti za rješavanje baliranog otpada. Pa ja se onda pitam što smo radili od 2009. godine kada su Grad, Varkom i T7 VIS potpisali ugovore o interventnom zbrinjavanju otpada? MBO je bio izgrađen 2011. godine i bale bi odavno nestale da nije bilo progona koji je okončan pravomoćnom oslobađajućom presudom. Sada kupujemo MBO u kojem smo odavno mogli riješiti problem bala, najkasnije do 2013. godine. Odnosno, već 9 godina ih tamo ne bi bilo i imali bismo 36 milijuna kuna od države za sufinanciranje sanacije deponije u Brezju. Danas pak, tamo imamo bale i MBO u kojem svoj otpad zbrinjava i jedan Zagreb. Danas imamo dva važeća ugovora za isti posao, a nemamo 36 milijuna kuna državnog novca i vlast koja sada ide u pregovore oko kupnje MBO-a – rekao je Čehok dodavši da je Grad Varaždin izgubio 10 godina upravo zahvaljujući Nevenu Bosilju.

Pritom je naglasio da je aktualni gradonačelnik bio jedan od najgorljivijih protivnika izgradnje, a potom i korištenja MBO-a za obradu više od 100.000 tona baliranog miješanog komunalnog otpada.

– Naš klub nema ništa protiv da se razmatra ta  mogućnost, ali moramo vidjeti koja je cijena, tko će kupiti MBO, hoće li se i kako dobiti državni novac, kada će se to riješiti i što će biti s dva važeća ugovora. O tome na sjednici nismo čuli ni riječi i nama se na sjednici jedino priznalo da je pismo namjere poslano. To ne čudi jer je glavna Bosiljeva savjetnica bila najbliža Bandićeva suradnica za gospodarenje otpadom. A kako se to u Zagrebu radilo, govori podatak da odvajaju jedva 16 % otpada. Dakle, po tome je Zagreb najgori uz Split, a gospođa danas savjetuje varaždinskog gradonačelnika kako se to treba raditi. Nema nam druge nego zatražiti sve dokumente na uvid i inicirati raspravu o toj problematici u Gradskom vijeću … – rekao je Čehok o tom najvažnijem ekološkom i političkom pitanju u Gradu Varaždinu.

Spomenimo i to da ovaj gradski vijećnik još nije dobio odgovor na postavljeno pitanje zašto Varaždinci plaćaju nezakonitu naknadu od 200 kuna umjesto 80 kn po toni za zbrinjavanje MKO.

– Ja stalno naglašavam da se u Gradu ne radi ništa, jer iako to vrijeme dozvoljava na terenu nema uređenja igrališta, novih drvoreda, apsolutno ničega. To je posljedica upravljanja pri kojem se podcjenjuje Gradsko vijeće u kojem se ne smije raspravljati ni o HNK, jer se navodno time ruši dignitet te ustanove – zaključio je Ivan Čehok.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje