Povežite se s nama

Aktualno o koronavirusu

U Varaždinskoj županiji 13 novozaraženih koronom, respiratori zasad miruju

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskoj županiji tijekom 24 sata evidentirano je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 44, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 96.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 41 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je njih 17 smješteno na lokaciji u Varaždinu,dok se 24 osobe nalaze u Klenovniku.

Trenutno se nijedan pacijent ne nalazi na respiratoru, a u posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba pozitivnih na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 245 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 10 posto, a u svim testiranim uzorcima iznosi 5 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 15.155 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 83.

Aktualno o koronavirusu

U Varaždinu se otvaraju dodatni COVID-19 odjeli te se ponovno ukida pratnja na porodu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog naglog rasta broja hospitaliziranih, Opća bolnica Varaždin primorana je prilagoditi se novim uvjetima, javljaju iz Bolnice.

To prije svega znači da se privremeno odgađa hladni operacijski program, smanjuje se obujam rada određenih poliklinika, te se otvaraju dodatni COVID-19 odjeli i jedinice intenzivnog liječenja. Međutim i dalje će se zbrinjavati hitni pacijenti čije zdravstveno stanje ne dozvoljava, a raditi će se ovisno o mogućnostima i onkološki program.

– Porast broja novozaraženih prati i rast hospitaliziranih. U Opću bolnicu Varaždin zaprimamo teške i srednje teške bolesnike sa sličnim i/ili identičnim simptomima kao i u prethodna tzv. dva vala. Međutim, uočili smo da je prosječna životna dob hospitaliziranih pacijenata sada niža i da se radi o pacijentima s teškim kliničkim slikama. U prethodnom epidemijskom valu oko 8 % hospitaliziranih pacijenata zahtijevalo je intenzivno liječenje, dok je to sada čak 15 %. Iz tog razloga primorani smo otvarati i dodatne COVID-19 jedinice intenzivnog liječenja, te na svakodnevnoj bazi raditi reorganizaciju načina rada. Trenutno su u funkciji tri COVID odjela u zgradi interne, te dvije COVID-19 jedinice intenzivnog liječenja u zgradi kirurgije. Pred otvaranjem smo i treće COVID-19 jedinice intenzivnog liječenja. U Bolnici se trenutno na liječenju nalaze 132 pacijenta. Od toga 19 u jedinici intenzivnog liječenja , a 49 u Službi za plućne bolesti i TBC – objasnio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr.sc. Nenad Kudelić, dr.med, te nastavio kako će OB Varaždin i dalje zbrinjavati hitna stanja, onkološke bolesnike, te djecu.

Također, zbog trenutačne epidemiološke situacije privremeno se obustavlja mogućnost prisustvovanja pratnje na porodu.

– Kao bolnica, čije rodilište nosi titulu „Rodilište – prijatelj djeteta“, svjesni smo koliko je dolazak djeteta na svijet važan događaj za cijelu obitelj. Međutim, ovom Odlukom štitimo upravo najranjiviju skupinu ljudi, a to su naše rodilje i njihova djeca. Ovdje želim naglasiti educiranost, stručnost i empatiju naših liječnika, primalja i medicinskih sestara koje, poštujući sve mjere i protokole koje su na snazi, daju sve od sebe kako bi rođenje djeteta i u ovakvim uvjetima bilo i ostalo jedno od najljepših sjećanja svake majke. Prateći situaciju u okruženju, i čim se nepovoljna epidemiološka situacija počine poboljšavati, a pritisak na bolnicu popuštati, ponovno ćemo razmotriti uvođenje pratnje na porodu. Ujedno i dalje je na snazi zabrana posjeta bolesnicima na svim odjelima Opće bolnice Varaždin – obkasnio je ravnatelj i dodao: “Nadam se da se neće ponoviti scenarij kakvom smo svjedočili krajem prošle godine kada samo u jednom trenutku imali blizu 280 osoba s težom kliničkom slikom na bolničkom liječenju, te velik broj preminulih s pozitivitetom. Iako su naši sugrađani nakon godine dana života pod posebnim uvjetima, već sigurno umorni, trenutne mjere koje su na snazi su dobre i čuvaju naše zdravlje. Poštivanje protuepidemioloških mjera za sada je jedini ključ uspjeha u borbi protiv koronavirusa, sve dok procijepljenost stanovništva ne bude na takvoj razini da nas zaštiti od daljnjeg zaražavanja. Jedino što nas može izvući iz ove epidemije i vratiti u normalniji način života je cijepljenje. Ponovno molim naše građane na strpljenje i razumijevanje te apeliram na odgovorno ponašanje.”

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

Epidemija ne jenjava: u Hrvatskoj 2927 novih slučajeva zaraze, preminule još 43 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2927 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.307, priopćio je 15. travnja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 1988 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 179 pacijenata. 

Preminule su 43 osobe. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 300.900 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 6442 preminule, ukupno se oporavila 279.151 osoba, od toga 1457 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 29.551 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 1.674.418 osoba, od toga 10.876 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 14. travnja, utrošeno je 617.516 doza, a cijepljene su 500.233 osobe.

Prvom dozom cijepljene su 381.164 osobe, dok su drugom dozom cijepljene 117.283 osobe. Za 1786 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje. 

Nastavite čitati