Prije tri tjedna varaždinska je policija uz pomoć kujice Abe zaplijenila čak šest kilograma kokaina. Riječ je o jednoj od najvećih zapljena u povijesti Policijske uprave varaždinske.

– Ovo je još jedan dokaz predanog rada policijskih službenika PU varaždinske. Ova droga nije završila na ulici, već u rukama policije, i to je najvažnije. Riječ je o jednoj od najvećih zapljena u povijesti PU varaždinske i jednoj od najvećih zapljena u Hrvatskoj – istaknuo je Predrag Benčić, načelnik PU varaždinske.

Naime, druga je to velika zapljena u samo sedam mjeseci jer je varaždinska policija početkom ožujka ove godine zaplijenila čak pola tone marihuane.

Statistika

Kad smo kod statistike, u prvih osam mjeseci ove godine na području Policijske uprave varaždinske počinjena su 64 kaznena djela iz domene droga, dok je u prvih osam mjeseci 2018. godine počinjeno 50 kaznenih djela. Riječ o povećanju kaznenih djela iz domene droga za čak 28 %.

Anksiolitici jako “cure” na crno tržište, ali u posljednje vrijeme problem predstavlja i opioidni analgetik tramadolum

Što se tiče ovisnika u Varaždinskoj županiji, s polugodišnjim obrađenim podacima podacima raspolaže Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije. Tako su do kraja lipnja 2019. godine u varaždinskom Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti liječene 193 osobe zbog ovisnosti, od kojih je 163 muškarca i 30 žena. Čak 154 su opijatski ovisnici, a 39 osoba je došlo zbog konzumacije kanabinoida.

Prošle godine bilo je liječeno 211 osoba, od kojih je 184 muškarca i 37 žena. Od ukupno 211 liječenih, 178 je opijatnih ovisnika, a 33 su neopijatni ovisnici, mahom konzumenti kanabinoida.

Iako podaci još nisu za usporedbu jer 2019. godina još nije završila i Zavod nema obrađene podatke o ovisnicima u devet mjeseci ove godine, jasno se da iščitati da je broj ovisnika prijavljenih na liječenje ove godine u prvih šest mjeseci manji samo za 18 nego cijele prošle godine.

Ovisnici

– Broj ukupno liječenih ovisnika o opijatima je iz godine u godinu relativno stabilan, dok broj neopijatnih ovisnika varira ovisno o aktivnosti represivnog aparata prema konzumentima kanabinoida. U 2018. godini samo je 16 osoba bilo novoprijavljeno na liječenje zbog kanabisa, a treba istaknuti da tu ima mjesta za veću policijsku preventivu. Takvi slučajevi završavaju na liječenju, a sami gotovo nikad ne bi zatražili pomoć, osobito ne u ranoj fazi razvoja ovisnosti. Naglašavam da ovisnost o kanabinoidima postoji, opisan je sindrom ustezanja nakon prekida redovite ili učestale uporabe i jasno su opisane kratkoročne i dugoročne posljedice redovnog konzumiranja – ističe Irena Stipešević-Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Zanimljiv je podatak da se među mladima ne povećava broj ovisnika o opijatima, dok raste broj ovisnika o kanabinoidima

Kad smo kod ovisnosti o opijatima u Varaždinskoj županiji u 2018. godini, najviše ih se liječilo o ovisnosti o heroinu, njih čak 168, a najmanje se liječilo ovisnika o kokainu – samo njih dvoje.

Lake i teške droge

– U 2018. godini imali smo novoprijavljenih ukupno 16 novih osoba na liječenje zbog ovisnosti, od kojih 13 zbog kanabisa i troje novih ovisnika o opijatima. Posljednjih godina praktički nije bilo novih opijatnih ovisnika, bilo heroinskih, bilo ovisnika o terapijskim agonistima (metadon, buprenorfin), što upućuje na stabilnu situaciju po pitanju slabe dostupnosti heroina na području Varaždinske županije, dobru pokrivenost tretmanom te minimalnu diverziju lijekova na crno tržište, odnosno uglavnom među poznatom populacijom liječenih ovisnika. Da bilo što od navedenog nije tako, imali bismo više od troje novooboljelih godišnje, budite sigurni u to – naglašava Stipešević-Rakamarić.

Zanimljiv je podatak da se među mladima ne povećava broj ovisnika o opijatima, dok raste broj ovisnika o kanabinoidima.

Broj kaznenih djela iz domene droga u PU varaždinskoj u prvih devet mjeseci ove godine povećan je za 28 %

– Osjeća se tolerantniji, liberalniji stav njihovim prelaskom u prekršajnu sferu. Mladima su time poslane neke krive poruke u smislu da su stekli dojam da država to sada više odobrava, kada se posjedovanje blaže kažnjava. Trebalo je to jasnije iskomunicirati prema javnosti da prekršajno kažnjavanje samo rasterećuje sudstvo i ne penalizira pacijenta-ovisnika, ali da to nema veze sa štetnošću sredstva – naglašava zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, otkrivajući jedan zapanjujući podataka.

Problem!!!

Naime, tvrdi da je najviše ljudi u Varaždinskoj županiji ovisno o sedativima.

– Iako to nisu osobe evidentirane u našem registru, ali pouzdano to tvrdim budući da svaki liječnik obiteljske medicine ima na desetke pacijenata na dugotrajnom liječenju benzosima, a gotovo svi naši opijatni ovisnici su paralelno i ovisnici o benzodiazepinima, i to mahom o alprazolamu (Xanax, Helex, Misar), koji ima vrlo visok adiktivni potencijal. Često puta su oni koji ga nabavljaju na crno uvjereni da nabavljaju antidepresiv, iako je on primarno anksiolitik – objasnila je.

Dodala je da anksiolitici jako „cure“ na crno tržište, ali u posljednje vrijeme problem predstavlja i opioidni analgetik tramadolum, koji se u maloj dozi u kombinaciji s paracetamolom često propisuje za liječenje boli.

– Tu nedostaje kontrole gdje ti lijekovi završavaju, a vrlo često se propisuju u periodu dužem od dva tjedna liječenja, što praktički stvara nove opioidne ovisnike, ali o tramadolumu. S tim pitanjem smo se nedavno bavili na radionicama za farmaceute održanima u rujnu u Zagrebu. Ondje se također aktualiziralo pitanje skrivenih ovisnika o kodeinu, koji se generiraju preko OTC lijekova, lijekova koji se kupuju u ljekarnama bez recepta, a sadržavaju kodein – lijekovi poput Caffetina i Plivadona – zaključila je.

Komentari

Komentara