Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinskoj županiji modernizacija 11 željezničko-cestovnih prijelaza

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, HŽ Infrastruktura te Središnja agencija za financiranje i ugovaranje 26. siječnja potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za osiguranje i modernizaciju željezničko-cestovnih i pješačkog prijelaza.

Riječ je o projektu kojim će se čak 94 željezničko-cestovna i jedan pješački prijelaz diljem Hrvatske osigurati i modernizirati kako bi se povećala sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima te utjecalo na smanjenje broja prometnih nesreća.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 208,7 milijuna kuna, dok će se iz fondova EU-a (Operativni program „Konkurentnost i kohezija“) sufinancirati 85 % prihvatljivih troškova, odnosno 142,6 milijuna kuna, a ostatak će se osigurati iz državnog proračuna.

Bit će radova i na sjeverozapadu Hrvatske.

– U sklopu projekta na području Varaždinske županije planirano je osiguranje i modernizacija 11 željezničko-cestovnih prijelaza: dva u Donjem Martijancu, jedan u Varaždinu, jedan u Maruševcu, tri u Ivancu te četiri u Lepoglavi. Na području Međimurske županije planirano je osiguranje i modernizacija pet željezničko-cestovnih prijelaza: dva u Vratišincu, dva u Maloj Subotici i jedan u Murskom Središću. Svi spomenuti prijelazi će biti osigurani svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima, osim jednog prijelaza u Lepoglavi, koji će biti osiguran svjetlosno-zvučnom signalizacijom – odgovorili su novinarima Regionalnog tjednika iz HŽ Infrastrukture.

Sigurnije

Početak radova očekuje se nakon provedenog postupka javne nabave, dok je završetak svih radova na 95 željezničko-cestovnih prijelaza predviđen do kraja 2023. godine, objasnili su iz HŽ Infrastrukture. Trajanje izgradnje jednog uređaja osiguranja je oko tri mjeseca, ali se puštanje uređaja u redovitu funkciju regulacije prometa može odužiti zbog ishođenja svih potrebnih dozvola od nadležnih tijela.

– Vezano za važnost projekta, ističemo da će njegova realizacija sigurno utjecati na smanjenje opasnosti na sjecištima željezničkih pruga i cesta te će posljedično utjecati na smanjenje broja prometnih nezgoda i broja ljudskih žrtava, što je u konačnici i glavni cilj ovog projekta – objašnjavaju iz Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture.

Aktivnosti na projektu na razini države podrazumijevaju radove i opremanje svih prijelaza automatskim elektroničkim signalno-sigurnosnim uređajima koji za siguran tijek prometa koriste svjetlosne signale u LED tehnologiji i tzv. jakozvučna zvona, dok će se na 79 željezničko-cestovnih prijelaza, uz navedene uređaje, ugraditi i polubranici.

U fokusu

FOTO/VIDEO Davor Patafta poručio građanima da izađu na izbore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Varaždina Davor Patafta glasao je jutros oko 8 sati.

– Evo rano sam danas došao na biralište jer se mi poduzetni i inače rano dižemo za razliku od lijenih političara – rekao je Patafta.

Ističe da je vrijeme da Varaždin postane bolji grad.

– Varaždin treba sposobno vodstvo koje zna kako naprijed, treba vodstvo koje razumije potrebe građana. Zato pozivam sve Varaždinke i Varaždince, izađite na izbore i birajte bolji život svakog čovjeka, za svaku obitelj, birajte razvoj i sigurnost. Izađite u što većem broju jer što nas više izađe na izbore toliko ćemo više imati bolji grad i županiju – rekao je Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

Lokalni izbori: Varaždinska županija u top tri po izlaznosti, glasalo 17,14 % građana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jutros od 7 sati otvorena su birališta u Hrvatskoj. Glasuje se pod strogim epidemiološkim uvjetima.

U 11:30 Državno izborno povjerenstvo objavio je rezultate izlaznosti. Podjednaka je kao i prije četiri godine, točnije – izlaznost je samo pola posto manja nego u prošlim izborima prije četiri godine.

Najveći odaziv je u Ličko-senjskoj županiji sa 20,67 %, Dubrovačko-neretvanskoj sa 18.95 % i Varaždinskoj županiji sa 17,15 % (2017. godine izlaznost u Varaždinskoj županiji do 11:30 iznosila je 18.23 %). Najmanji odaziv ima Međimurska županija sa 13,52 %.

Glasuje se do 19 sati, a sljedeći rezultati izlaznosti objavit će se u 17 sati.

Dodajmo da je u gradu Ivancu izlaznost 16,69 %, Ludbregu 16,19 %, Varaždinskim Toplicama 18,87 %, Lepoglavi 18,74 % i Novom Marofu 15,18 %. U Gradu Varaždinu je 15,20 %.

Od općina, najveća je izlaznost u Petrijancu – 23,11 %, Klenovniku – 23.2 % i Svetom Iliji – 22,75 %, a najmanja izlaznost u Gornjem Knegincu – 15.09 %.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!