Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji muškarci se češće odlučuju na samoubojstvo nego žene

Samoubojstvo skok
Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Bolesti srca i krvnih žila kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u cijelome svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Slijedi to iz “Izvješća o smrtnosti prema listi odabranih uzoraka smrti u 2019.” koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Od ovih bolesti, koje se u statistici nazivaju bolesti cirkulacijskog sustava, 2019. godine Hrvatskoj je umrlo 22.020 osoba, odnosno 42,5 % svih umrlih. Ovo je vodeći uzrok smrti i u Varaždinskoj županiji, te je preminulo u navedenoj godini 1059 ljudi, odnosno 47,5 % svih preminulih.

HZJZ u ovom dokumentu prati sve uzroke smrti, a je zanimljivo pogledati i druge podatke.

Tijekom 2019. godine samoubojstvo ili namjerno ozljeđivanje je u Varaždinskoj županiji počinilo 25 osoba – 21 muškarac i četiri žene. Također, utopile su se dvije osobe, obojica muškarci.

U Varaždinskoj županiji je pri nezgoda pri padu navedene godine poginulo 38 osoba, 19 muškaraca i isto toliko žena.

Za 2019. godine počinjeno je manje samoubojstava nego godinu ranije u Varaždinskoj županiji. Godine 2018. život si je oduzelo 29 osoba, od toga 22 muškarca. Još je više samoubojstava počinjeno u Varaždinskoj županiji 2017., tada ih je bilo 33, te su, nažalost, ponovno prednjačili muškarci. Život si je oduzelo njih 23.

Podaci pokazuju da su muškarci skloniji samoubojstvu generalno, i na razini Hrvatske. U našoj je zemlji 2019. samoubojstvo počinilo 582-oje ljudi – 462 muškarca i 120 žena.

Život i društvo

FOTO Članovi HNS-a u Varaždinu tradicionalno cvijećem darivali žene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, članice i članovi HNS-a u Varaždinskoj županiji darovali su svoje sugrađanke čestitavši im tako Dan žena. Tradicionalno je to učinjeno malim znakom pažnje – cvijećem.

HNS-ovke i HNS-ovci ovoga vikenda, uoči Dana žena, jaglace poklanjaju ženama u gradovima i općinama Varaždinske županije u kojima djeluju podružnice stranke.

U Varaždinu su se članicama i članovima Gradske organizacije HNS-a te članicama Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije pridružili zamjenik predsjednika HNS-a i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te v.d. predsjednika Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Uz podjelu jaglaca ženama, Krunoslav Lukačić je istaknuo da tim činom članice i članovi Hrvatske narodne stranke javnosti skreću pozornost na nezamjenjivu ulogu žena u društvu, od doma i posla do sudjelovanja u životu zajednice.

– Žene često upozoravaju na ravnopravnost, a mi nastojimo da Varaždinska županija ide u tom smjeru. Trebala bi biti županija ravnopravnosti i dijaloga, a ne jednostranog mišljenja. Mi nastojimo da ravnopravnost žena ne bude samo deklarativna, već i stvarna. Jedan od primjera je razlika u plaćama za isti posao na što upozoravamo i upozoravat ćemo. Svi moraju imati jednake šanse – poručio je Lukačić.

Članice Ženske inicijative HNS-a podsjetile su da kroz povijest postoje žene koje su odigrale važnu ulogu te su njihovi uspjesi dio današnjeg identiteta zajednice.

– Kako bi pokazale poštivanje prema ženama i njihovim postignućima, na jedan su dan simbolično preimenovale Franjevački trg u Trg Savke Dabčević Kučar, hrvatske političarke i ekonomistice, predvodnice nacionalno-reformske struje Hrvatskog proljeća, suosnivačice HNS-a, koja je u svom političkom djelovanju dosljedno zastupala suverenost Republike Hrvatske i jačanje demokracije – istaknula je Anita Rep, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Općina Vidovec: evo kako će izgledati planirana dječja igrališta u Nedeljancu i Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Vidovec nastavlja s provođenjem i planiranjem projekata, posebice onih koji se tiču najmlađih.

Načelnik općine Bruno Hranić na svom je Facebook profilu objavio projekciju dječjih igrališta koja će se uređivati u Nedeljancu i Tužnom.

Za uređenje dječjeg igrališta kod Sportsko-društvenog centra u Nedeljancu u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a u Tužnom je dogovorena kupnja zemljišta.

– Vidovec smo realizirali. Što dogovorimo, to realiziramo, i još za to dobijemo novce iz EU-a. Kad znamo kako! – poručio je na svom Facebook profilu načelnik Bruno Hranić.

Evo kako će izgledati planirana dječja igrališta:

Nastavite čitati