Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji muškarci se češće odlučuju na samoubojstvo nego žene

Samoubojstvo skok
Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Bolesti srca i krvnih žila kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u cijelome svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Slijedi to iz “Izvješća o smrtnosti prema listi odabranih uzoraka smrti u 2019.” koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Od ovih bolesti, koje se u statistici nazivaju bolesti cirkulacijskog sustava, 2019. godine Hrvatskoj je umrlo 22.020 osoba, odnosno 42,5 % svih umrlih. Ovo je vodeći uzrok smrti i u Varaždinskoj županiji, te je preminulo u navedenoj godini 1059 ljudi, odnosno 47,5 % svih preminulih.

HZJZ u ovom dokumentu prati sve uzroke smrti, a je zanimljivo pogledati i druge podatke.

Tijekom 2019. godine samoubojstvo ili namjerno ozljeđivanje je u Varaždinskoj županiji počinilo 25 osoba – 21 muškarac i četiri žene. Također, utopile su se dvije osobe, obojica muškarci.

U Varaždinskoj županiji je pri nezgoda pri padu navedene godine poginulo 38 osoba, 19 muškaraca i isto toliko žena.

Za 2019. godine počinjeno je manje samoubojstava nego godinu ranije u Varaždinskoj županiji. Godine 2018. život si je oduzelo 29 osoba, od toga 22 muškarca. Još je više samoubojstava počinjeno u Varaždinskoj županiji 2017., tada ih je bilo 33, te su, nažalost, ponovno prednjačili muškarci. Život si je oduzelo njih 23.

Podaci pokazuju da su muškarci skloniji samoubojstvu generalno, i na razini Hrvatske. U našoj je zemlji 2019. samoubojstvo počinilo 582-oje ljudi – 462 muškarca i 120 žena.

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!