Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinskoj županiji ne umire se kao u Haagu: Hitna pomoć u sve krajeve stiže za 30 minuta

Objavljeno:

- dana

BRZINA JE VRLINA

– Nedavno sam prisustvovala događaju u Breznici gdje sama vidjela da se čovjek srušio na cesti i doživio srčani zastoj, nakon čega je umro.  

Hitan slučaj u Bisagu, a Hitna u Završju

Odmah se pozvalo Hitnu medicinsku pomoć. Međutim, tim Hitne medicinske pomoći, koji je trebao biti u Novom Marofu, bila je u Završju na intervenciji, a od  Završja do Bisaga je 30 kilometara – upozorila je Jadranka Bahlen, vijećnica HSU-a i predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije.na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine.

U Hrvatskoj nema tog brda gdje Hitna medicinska pomoć ne reagira u okviru sat vremena, rekao je Čačić 

Dodala je u ambulanti postoje dva tima liječnika koji su radili u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni, no opet nije bilo nikoga kada je pomoć trebala.

– Pitam se koliko vrijedi život čovjeka u Varaždinskoj županiji! Ovaj problem nije samo vezan uz ovaj kraj, nego je to problem Ivanca, Ludbrega i ostalih gradova u županiji. Kada će se povećati timovi hitne pomoći u Varaždinskoj županiji? – pitala je HSU-ova vijećnica župana Radimira Čačića, koji se složio da ljudski život nema cijenu.  

– I onda gledam Haag. Koliko je puta njima trebalo da dođu do sudnice? Sat i 45 minuta. S četiri puta većim BDP-om od Hrvatske, s proračunom u zdravstvu po stanovniku, koji je isto toliko veći, Hitna medicinska pomoć dolazi za sat i 20 minuta! U Hrvatskoj nema tog brda gdje Hitna medicinska pomoć ne reagira u okviru sat vremena. U našoj Županiji to treba biti u okviru 30, 35 minuta – poručio je Čačić.

Dodao je da vozila timova, od kojih se dva nalaze u Varaždinu, a ostali u Ivancu, Ludbregu i Novom Marofu, obnovljena te su opremljena novim defibrilatorima, tako da timovi imaju modernu opremu, u koju će se još ulagati. Poručio je da će se urediti i prilazni put ispred ambulante u Breznici, što je također zanimalo vijećnicu Bahlen.    

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje