Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinskoj županiji previše je ekonomista, učitelja i novinara, a premalo liječnika i građevinaraca

Objavljeno:

- dana

Zavod za zapošljavanje izdao preporuke

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2017. godinu.

U tim preporukama jasno se navode obrazovni programi u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika i studenata, te programi u kojima treba smanjiti broj upisanih. No, hoće li se toga pridržavati oni koji kroje upisnu politiku?

Treba smanjiti broj ekonomista, ali i tehničara za računarstvo

Prema preporukama, opća gimnazija, ekonomist i tehničar za računarstvo su obrazovni programi u kojima bi trebalo smanjiti broj upisanih učenika. Od stručnih studija to su Ekonomija, Multimedija, oblikovanje i primjena te Tehnička i gospodarska logistika, a od sveučilišnih studija trebalo bi smanjiti broj upisanih za Učiteljski studij, Inženjerstvo okoliša, Novinarstvo i Ekonomija.

Dok bi upisne kvote u tim područjima trebalo smanjiti, preporučuje se povećanje upisnih kvota za tesare, zavarivače, elektroinstalatere, zidare, vozače motornog vozila, limare, krojače, tapetare, fasadere, konobare, armirače, bravare, CNC operatere, stolare, instalatere kućnih instalacija, montere suhe gradnje, keramičare oblagače, automehaničare, pekare, soboslikare, kuhare, mesare, obućare, galanteriste i strojobravare.

Iako se preporučuje upis limara, prošle godine zbog slabog interesa Strojarska i prometna škola nije mogla upisati to zanimanje

Riječ je o deficitarnim zanimanjima na području Varaždinske županije za koja učenici iz godine u godinu slabo iskazuju interes iako ih nakon završene škole čeka siguran posao. Primjerice, za limara, jedno od deficitarnih zanimanja koje školuje Strojarska i prometna škola Varaždin prošle godine prijavilo se dvoje učenika, a trebalo je šest, pa škola na kraju nije dobila odobrenje za upis tog zanimanja.

>Navala na novu zdravstvenu gimnaziju, na Elektrostrojarskoj školi zbog superodlikaša iduće godine prijemni

Od sveučilišnog studija preporučuje se povećanje kvota za elektrotehniku, medicinu, psihologiju, farmaciju, strojarstvo, građevinarstvo, matematiku, fiziku, engleski i njemački jezik. 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca za očuvanje statusa općih i županijskih bolnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu je u srijedu, 20. rujna 2023.godine, održano predstavljanje Nezavisne platforme Sjever (NPS), te je Skupštini Međimurske županije upućena inicijativa kojom se od Ustavnog suda Republike Hrvatske traži da se izvan snage stave članci Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti vezanoj za preuzimanje osnivačkih prava države nad općim i županijskim bolnicama.

Međimurski župan i predsjednik NPS-a Matija Posavec istaknuo kako je ideja osnivanja platforme promocija vrijednosti, rezultata i doprinosa sjevera Hrvatske, te kako bi skrenuli pažnju centralne vlasti kakvu posljednjih 30 godina uživaju neki drugi dijelovi zemlje.

– Ako pogledamo nekoliko važnih ekonomskih pokazatelja poput razine industrijske proizvodnje, omjer uvoza i izvoza roba, razine produktivnosti, razine zaposlenosti, to znači da u takvim okolnostima je posljedično i veći udio poreznih prihoda ostvarenih na Hrvatskom sjeveru odlazio u središnju državnu blagajnu nego što se vraćao u ovo područje u kojemu je ta vrijednost i stvorena. Tako je taj visokocentralizirani sustav ujedno i duboko nepravedan prema Hrvatskom sjeveru, odnosno prema svim onim sredinama u kojima se stvara veći udio društvenog bogatstva, koje se onda redistribuira političkom voljom centralne vlasti. Svi naši dosadašnji rezultati od obnove brojnih škola, gospodarski rezultati, turističke nagrade, prepoznavanje od strane domaćih i međunarodnih institucija nisu cilj već sredstvo da budemo još bolji, još kreativniji i da visoko podignuta ljestvica očekivanja bude svake godine i realizirana – ističe Posavec dodajući kako svaki rezultat u životu i politici, svaka donesena odluka, ali i svaka pogreška je jedno veliko iskustvo koje daje snagu, sigurnost i motivaciju za daljnji rad, osobito u vremenu i okolnostima u kojima se nalazimo, a koja nisu laka.

Članovi predsjedništva Nezavisne platforme sjever su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

Okupljanju u Čakovcu nazočili su i brojni načelnici i predstavnici općinskih i gradskih vijeća iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko zagorske županije, među njima i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Svi oni jednoglasno su podržali inicijativu Nezavisne platforme Sjever o upućivanju na prvu iduću sjednicu Skupštine Međimurske županije prijedloga o traženju ocjene ustavnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako bi relevantne institucije ove države dale svoj sud zbog namjere preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, a da druga strana nema pravo odlučivanja o tome.

Prijedlog o tome iznio je potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

-Ono što smatram od prvog dana, a to i komuniciram medijski i javno, jest da najave preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, je odluka koja neće ni na koji način učiniti pozitivne promjene u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Reforma zdravstva se ne radi preuzimanjem osnivačkih prava bolnica jer nas je iskustvo naučilo da svakom centralizacijom sustava, pa i u zdravstvu, se dovodi u pitanje pristup dostupnosti zdravstvene zaštite na lokanoj razini, kao i mogućnost lakše prilagodbe potrebama lokalnog pacijenta. Prijenosom osnivačkih prava se neće riješiti ni problem dugova u hrvatskom zdravstvu – ističe Baksa, dodajući kako državu treba decentralizirati, poštivati načelo supsidijarnosti, uvažavati specifičnosti i potrebe građana svake hrvatske regije.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždin među top 10 gradova po neto dobiti poduzetnika, evo koja je tvrtka najviše tome doprinijela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podaci FINA-e pokazuju da su top 10 gradova po visini ostvarene neto dobiti poduzetnika u 2022. godini: Zagreb, Zadar, Rijeka, Poreč, Velika Gorica, Osijek, Dubrovnik, Karlovac, Varaždin i Vukovar.

Znači da je Zagreb prvi na ljestvici, a ukupna ostvarena neto dobit poduzetnika u Zabrebu lani je iznosila 18,2 milijarde kuna. Varaždin je zauzeo deveto mjesto, a 2022. poduzetnici s varaždinskog područja imali su neto dobit od 768 milijuna kuna.

Na području Grada Varaždina djeluje 2304 poduzetnika koji su imali 21.641 zaposlenih.

Dobrim rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela INA d.d., na razini Zadra TANKERSKA PLOVIDBA d.d., na razini Rijeke PLODINE d.d., na razini Poreča VALAMAR RIVIERA d.d., na razini Velike Gorice LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d., na razini Osijeka ŽITO d.o.o., na razini Dubrovnika GRUPA JADRANSKI LUKSUZNI HOTELI d.o.o., na razini Karlovca HS PRODUKT d.o.o., na razini Varaždina SOLVIS d.o.o. i na razini Vukovara PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje